veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lemmikki hoitoon, mutta mihin?

Lemmikki hoitoon, mutta mihin?
16.10.2020

Loma tiedossa, mutta mistä löytyisi lemmikille luotettava hoitopaikka? Millaisia hoitopalveluita koirille ja kissoille on tarjolla ja millä hinnalla? Tutustuimme vaihtoehtoihin.

Nurmijärvellä puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta on maatalo, jonka edustalla lukee kyltissä ”Mummola”. Ollaan koirahoitolassa, joka on saanut nimensä siitä, että paikka on alun perin koirahoitolaa pyörittävän Minna van Oevelenin isovanhempien koti.

Koiramummola on hoidokeilleen rauhallinen ympäristö, sillä hoitola on vain yhdeksänpaikkainen, joskin samaan tilaan voi majoittua useampikin koira samalta omistajalta. Jokaisen perheen koirat ulkoilutetaan yksilöllisesti. Mummolassa on panostettu siihen, että tunnelma pysyy seesteisenä. Esimerkiksi kattoon on kiinnitetty akustiikkalevyjä, joiden ansiosta tila ei kaiu, vaikka koirat haukkuisivat.

Tilat on myös rauhoitettu niin, etteivät ulkopuoliset tule niihin. Hoitolassa liikkuu vain tuttu ja turvallinen eläintenhoitaja, jonka läsnäoloon ja huolenpitoon koirat nopeasti tottuvat.

Korona vei kevään asiakkaat

Lemmikkihoitoloissa on ollut tänä vuonna hiljaista, kun ihmiset ovat vähentäneet koronan aikana matkustamista. Normaalioloissa hoitoloissa voi olla kuitenkin täyttä – ainakin sesonkiaikaan, eli jouluna ja uutenavuotena, hiihtolomaviikoilla ja kesällä. Ennen koronaa Mummolassa oli myyty täyteen paikat puoli vuotta eteenpäin.

Yleensä eläimenomistajan kannattaakin alkaa etsiä hoitopaikkaa lemmikilleen heti, kun hoitotarve varmistuu.

”Koronan jälkeen tilanne on muuttunut. Nyt olemme eläneet päivä kerrallaan ja hoitopaikan saa lyhyemmälläkin varoitusajalla”, van Oevelen sanoo.

Mutta millaisia hoitopaikkoja lemmikeille on tarjolla ja mitä palvelu maksaa? Selvitimme asiaa neljästä lemmikkihoitolasta.

Mitä maksaa koiranhoito?

Lemmikkihoitoloissa halvimmillaan koiran saa hoitoon alle 30 eurolla vuorokaudelta. Maksuun vaikuttaa usein hoidon kesto sekä se, millaiseen huoneeseen koira majoittuu. Jos perheessä on useampia koiria, jotka voivat majoittua samaan huoneeseen, silloin hinta on suhteessa halvempi.

Koirahoitola Mummolassa koiran saa hoitoon edullisimmillaan 36 euron vuorokausimaksulla. Viikonloppuisin hinta nousee, kun taas pidemmistä hoitojaksoista voi saada alennusta.

Lemmikkihoitoloissa ruoka saattaa kuulua vuorokausihintaan. Mummolassa asiakkaat tuovat kuitenkin aina ruoat mukanaan.

”Hoitolaympäristö saattaa olla koiralle stressaava, ja jos ruoka vaihtuisi, koiralle voisi tulla vatsaongelmia. Koen että on tärkeää, että ruoka pysyy samanlaisena kuin kotona. Kun koiralla on oma peti, omat namit ja herkut, puruluita ja lelut, silloin koiralla on lähellä oman kodin tuttu ja turvallinen tuoksu. Se rauhoittaa koiraa”, van Oevelen sanoo.  

Hoitajan voi palkata myös kotiin

Jos lemmikkihoitola ei tunnu oikealta ratkaisulta, lemmikille voi palkata hoitajan myös kotiin, jolloin hoitomaksusta voi saada kotitalousvähennystä. Tassuvahti on neljä vuotta vanha yritys, joka tarjoaa koirien ulkoilutusta sekä ympärivuorokautista hoitoa koirille ja kissoille. Yritys työllistää noin 60 tarkasti valikoitua ja haastateltua freelanceria, jotka toimivat koira- ja kissavahteina pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja kohta myös Turussa.

”Meillä on tällä hetkellä neljä eri palvelua, joista ulkoilutus on kaikkein suosituin palvelu. Jos asiakkaalla on lemmikki ja itsellä pitkiä työpäiviä, meiltä voi saada vakituisen hoitajan, joka ulkoiluttaa lemmikkiä esimerkiksi viisi kertaa viikossa silloin, kun itse on töissä”, Tassuvahdin perustaja Jonathan Lindholm kertoo.

Tassuvahdista lemmikille saa myös pidempiaikaista hoitoa.

”Tässä palvelussa koira voi joko yöpyä hoitajan asunnossa tai hoitaja voi yöpyä koiran luona. Meillä on kodikas hoitoympäristö, joka ei ole stressaavaa, eikä hoitajalla ole samaan aikaan muita koiria hoidossa, niin kuin on laita esimerkiksi koirahotelleissa”, Lindholm kertoo.

Tassuvahtien palveluvalikoimaan kuuluu myös ”Tassukoulu”, jossa ammattikoirankouluttajat tekevät kotikäyntejä ja kouluttavat sekä koiria että omistajia.

Myös Tassuvahti haluaa tarjota yksilöllistä palvelua. Jos esimerkiksi kyseessä on arka koira, hoitajaksi pyritään ohjaamaan henkilö, jolla on kokemusta aremmista koirista. Tavoitteena on, että kullakin lemmikillä olisi aina nimetty hoitaja, vaikka aina se ei olekaan mahdollista.

”Kissojen Hoplopissa” riittää virikkeitä

Myös kissan omistaja voi lähteä huoletta reissuun, vaikkei lähipiiristä löytyisikään kissalle hoitajaa. Esimerkiksi Tassuvahti tarjoaa palvelua, jossa kissan luona vieraillaan kotona pari kertaa päivässä vaihtamassa vettä, antamassa ruokaa ja leikittämässä kissaa.

Helsingin Pajamäessä kerrostalon alakerrassa sijaitsee Lemmikkihoitola Kissanpäivät, jonka perustaja Tiina Korhonen tituleeraa itseään kissamummoksi. Korhonen päätti kolme vuotta sitten toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa sen jälkeen, kun hän oli joutunut omien kissojensa kanssa pahaan auto-onnettomuuteen.

”Olen touhunnut kissojen kanssa yli 40 vuotta ja olin haaveillut kissojen hoitolasta yli 20 vuotta. Onnettomuuden jälkeen totesin, että nyt aika on kypsä. Halusin työn, jossa koen tekeväni hyödyllistä työtä ja missä koen itseni onnelliseksi”, Korhonen kuvaa.

Kissojen hoidolle oli välittömästi kysyntää jopa niin, että Korhonen on kolmen vuoden kuluessa päässyt purkamaan seiniä ja laajentamaan myös naapuriliiketiloihin. Nyt Kissanpäivissä on 24 kissahuonetta, joissa jokaisessa on lasiovet niin, että hoidokit pääsevät seurailemaan huoneistaan, mitä muut asukit puuhaavat. Jos hoitoon on tullut useita saman perheen kissoja, Kissanpäivissä voi olla kerrallaan jopa 40 kissaa.

”Yleisissä tiloissa läsnä ovat aina vain yhden talouden kissat kerrallaan. Emme koskaan päästä vieraita kissoja kontaktiin keskenään. Kissanpäivissä käy myös esimerkiksi näyttelykissoja ja traumakissoja, joilla on erityistarpeita”, Korhonen kertoo.

Kissanpäivissä kissat pääsevät touhuamaan päivittäin yleisiin tiloihin. Tiloissa on muun muassa kiipeilymahdollisuuksia ja piilopaikkoja. Usein kissat kuitenkin vain loikoilevat ikkunoilla katselemassa maailman menoa.

”Kissat tulevat meille mielellään. Sen takia meillä on niin paljon vakiasiakkaita. Vakiokissoille pyrimme järjestämään, että he saavat tutun vakiohuoneen”, Korhonen kertoo.

Kissanpäivien yhteydessä toimii myös Pupula, jonne kissoilta on pääsy kielletty. Siellä majoitetaan kaneja ja pienjyrsijöitä.

Lemmikkieläinhoitola Sijainti Kuvaus Palvelut Hinta
Koirahoitola Mummola Nurmijärvi Tilaa enimmillään 15 koiralle Kuva tai video päivän ulkoilusta tai leikeistä. Lisäksi palveluna pysäköinti-  ja kyydityspalvelu.  alk. 36 e /vrk Saman perheen toiselta koiralta 5 e/vrk. 
Tassuvahti Pk-seutu, Tampere Noin 60 hoitajaa.  Koirien ulkoilutusta. Vuorokausihoito kissan tai koira kotona tai hoitajan kotona 65 e/koira/yö. Toisesta koirasta alennusta, samoin pidemmistä hoitojaksoista. Ulkoilutuksen hinta = 22 e/h 1 koirasta.
Lemmikkikeskus Viiksi Kurkimäki Yli sata paikkaa koirille, kissoille ja kaneille. Ruoka sisältyy hintaan. Koiralta alk. 28 e / vrk. Hinta riippuu huoneesta. Saman perheen toinen koira 16 e/vrk. Kissa 17 e/vrk.
Lemmikkihoitola Kissanpäivät Helsinki 24 huonetta kissoille. Hinta sisältää hoitolan ruoat, astiat, kissanhiekat, vessalaatikot, päivittäistä touhuamista yleisissä tiloissa, leikitystä. Alk. 25 e / päivä

Lue juttu kokonaisuudessaan lokakuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Kuvat: Tiina Korhonen/Lemmikkihoitola Kissanpäivät

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti