veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lahjaksi koru – millainen koru säilyttää arvonsa?

Lahjaksi koru – millainen koru säilyttää arvonsa?
30.5.2018

Kantajan persoonaan sopiva koru lahjaksi tai itselle kimmeltelee monen mielessä nyt, kun kevään ja kesän juhlakausi on ovella. Jos tahdot hankkia arvonsa säilyttävän korun, tutkaile muutakin kuin hintalappua. Arvokas koru voi olla niin huokea kuin kallis. Kiinnitä huomiota materiaaliin, antiikkiarvoon, brändiin tai suunnittelijaan sekä trendeihin.

1. Materiaalista liikkeelle

Jalometalleista eli kullasta, hopeasta, platinasta ja palladiumista valmistetut korut säilyttävät arvonsa ajassa. Myös jalokivien ja helmien arvo säilyy. Toisaalta materiaali ei yksin määrittele korun arvoa: huippusuunnittelijoiden arvokoruissa saattaa olla esimerkiksi muovia tai paperia.

Katse kannattaa suunnata myös työn laatuun, joka paljastuu yksityiskohdissa. Ovatko korun muoto, kivien istutusten kynnet ja hiontajälki symmetriset? Onko mahdolliset kivet istutettu huolellisesti? Ovatko leimat suorassa? 

2. Antiikkia vai rihkamaa?

Vetääkö kaunis koru puoleensa lomareissulla? Malta hetki, sillä ulkomailla ostetut korut ovat usein kehno sijoitus, etenkin jos korua mainostetaan tuntuvalla alennuksella. Vaikka korun mukana tulisi laatutodistus, se ei takaa arvoa tai työn laadukkuutta.

Suomalaiseen ja ylipäänsä pohjoismaiseen sekä venäläiseen kultasepäntyöhön voi luottaa. Korun antiikkiarvon jäljille pääsee leimojen avulla. Näitä ovat esimerkiksi kultasepän tai maahantuojan nimileima, jalometallien pitoisuudesta kertova pitoisuusleima sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tarkastusleima. 

3. Nimi painaa

Maineikkaiden tuotemerkkien laatuun luotetaan, ja se näkyy myös arvon säilymisenä. Tunnettuja klassikkomerkkejä ovat esimerkiksi Cartier, Bulgary, Tiffany, Tillander ja Bolin.

Myös korusuunnittelijan nimi ja hyvä maine vaikuttavat korun arvoon. Tunnettujen suomalaisten ja venäläisten kultaseppien korujen myyntiarvo pitää pintansa Suomen markkinoilla.  

4. Tuulet ja trendit

Pohjoismaisten suunnittelijoiden korut ovat nyt huudossa myös kansainvälisesti, mikä näkyy hinnoissakin. Esimerkiksi monen 1960–1970 -luvuilla valmistetun korun arvo saattaa olla korkea suunnittelijan nimen ansiosta, vaikka korun materiaalin arvo olisi vaatimaton, kuten Björn Weckströmin akryyliä sisältävissä koruissa.

Kaikille sopivat ja helppokäyttöiset rintakorut ovat nyt muodikkaita, ja niiden hinnat ovat nousussa. Jos taas puntaroit lahjaa miehelle, tässä yksi vihje: ajattomat vintage- ja kultakellot ovat arvossaan. 

5. Alkuperäinen on aina alkuperäinen

Korjaaminen tai muu muokkaaminen vaikuttaa korun arvoon. Uudet materiaalit ja tuoreen työn jälki muuttavat laatua. Arvon todentamisessa tärkeät leimat saattavat muuttua tai kadota. Tämä kannattaa muistaa esimerkiksi silloin, kun suurentaa tai pienentää sormuksia tai muuttaa korvakorujen kiinnitysmekanismia.

Arvokorut kannattaa ennemminkin myydä alkuperäisinä ja ehjinä, sen sijaan että esimerkiksi irrottaisi koruista kiviä toista käyttöä varten.  

6. Muista säännöllinen harjaus

Korut on tehty käytettäviksi, ei lojumaan pankkiholvissa. Parhaimmillaan koru onkin sekä ilahduttava käyttöesine että hyvä investointi. Silloin kun korut eivät ole käytössä, niitä kannattaa säilyttää erillään toisistaan, mieluummin omissa muovipusseissaan kuin yhdessä kasassa korurasiassa.

Jalometalli-, helmi- ja timanttikorujen puhdistamiseen käy hammasharja ja astianpesuaine. Kosteasta pitäviä helmiä voi kernaasti säilyttää kylpyhuoneessa.

Minna Takkunen 

Kuva: Bukowskis 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti