veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2020 – kärkikolmikossa Susanne Gottberg, Birger Carlstedt ja Yrjö Ollila

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2020 – kärkikolmikossa Susanne Gottberg, Birger Carlstedt ja Yrjö Ollila
24.9.2020

Syksyllä 2020 nykytaiteilijoiden listan ykkönen on arvostettu ja merkittävän uran tehnyt taidemaalari Susanne Gottberg. Edesmenneiden taiteilijoiden kärkeen nousi modernin taiteen edelläkävijä taidemaalari Birger Carlstedt. Klassikkolistan ykköspaikka menee tällä kertaa taidemaalari Yrjö Ollilalle, jonka lyhyttä uraa leimasi uusklassinen tyyli.

Korona-ajan epävarmuus vaikuttaa taidemakuun, ja konservatiiviset mieltymykset korostuvat. Tämä heijastuu syksyn 2020 -listoille, joille on noussut asemansa vakiinnuttaneita ja tunnettuja taiteilijoita.

Susanne Gottbergin tunnusmerkkinä teoksen hento pintakiilto

Viime kuukausina olen saanut kyselyjä taidepiirien arvostaman Susanne Gottbergin (s. 1964) teoksista. Tämä ei yllätä, sillä hänen tuoreimmat näyttelynsä ovat selkeästi kasvattaneet taiteilijan ihailijajoukkoa.

Gottberg on taiteilija, jonka ura on edennyt klassisesti. Hänellä on säännöllisesti näyttelyjä, mutta niiden välillä on myös pausseja.

Susanne Gottberg: Sinä. 2018. Puuvärikynä puulle, 34 cm x 26 cm. Kuva: Jussi Tiainen. © Kuvasto 2020.

Ajoittainen näyttely- ja mediahiljaisuus ovat tärkeitä, jotta keräilijöiden ja taideammattilaisten uteliaisuus säilyy. On hyvä, ettei uusia teoksia tule liian usein markkinoille.

Hento pintakiilto on Gottbergin tuotannon tunnusmerkki. Hän käyttää samaa vanhaa kerroksellista maalaustekniikkaa, josta esimerkiksi Tizian (1490–1576) ja Rembrandt (1606–1669) tunnetaan.

Erityisen paljon on tiedusteltu myös taidegraafikko ja kuvataiteilija Tuula Lehtisen (s. 1956) maalauksia ja grafiikkaa. Pitkänlinjan taiteilijaa arvostavat sekä keräilijät että taiteen ammattilaiset.

Tuula Lehtinen: Still-maalaus II. 2016. Kuva: Jussi Koivunen. © Kuvasto 2020. Teos on parhaillaan esillä Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella. Seurassa-näyttely juhlistaa 100-vuotiasta Tampereen Taiteilijaseuraa.

Listalla kolmanneksi sijoittunut taidemaalari Anna Tuori (s. 1976) on ajankohtainen taiteilija. Hänen uusia teoksiaan on esillä Galerie Anhavassa 27.9. asti. Myös Tuori on tehnyt pitkän uran, ja hänellä on paljon ihailijoita. 
 Anna Tuori: Peculiar Desire to Follow Rouge de Venise Rose Eva Orange Indien Caput Mortum. 2019. Akryyli ja öljy kankaalle, 130 x 120 cm. Galerie Anhava. Kuva Jussi Tiainen. © Kuvasto 2020.

Sekä Lehtinen että Tuori uudistavat tyyliään ajoittain ja kummankin taiteilijan näytöt ovat poikkeuksetta vahvoja.

Nykytaiteilijoiden listalla neljänneksi sijoittuneen kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkän (s. 1949) tunnetut lehmäteokset ovat tasaisen rakastettuja.

Myös kuvataiteilija Samuli Heimosella (s. 1975) on vankkumaton ihailijakunta, joka on saanut nähdä taiteilijan uudistuneita eläinmaalauksia viime aikoina pidetyissä näyttelyissä.

TOP 10 NYKYTAITEILIJAT

1. Susanne Gottberg 
2. Tuula Lehtinen 
3. Anna Tuori
4. Miina Äkkijyrkkä
5. Samuli Heimonen                                                      

6. Ola Kolehmainen
7. Anna Retulainen
8. Juhani Linnovaara
9. Heikki Marila
10. Sampsa Sarparanta

Birger Carlstedtin abstraktit sommitelmat arvostettuja

Taidemaalari Birger Carlstedt (1907–1975) on ollut viime vuosisadan taiteilijoista kysytyin. Vaikuttaa siltä, että hänen abstraktit sommitelmansa ovat nyt kuumia taidesijoituskohteita.

Tämä ei varsinaisesti yllätä, sillä Carlstedt oli modernin taiteen edelläkävijä 1930–1950-luvuilla. Vaikka hän teki myös esittävää taidetta, kuten kukka-asetelmia, kiinnostus niitä kohtaan on vähäisempää ja huomio kohdistuu pääasiassa näihin sommitelmiin.

Taidemaalari Helge Dahlmania (1924–1979) teoksia on tiedusteltu aikaisempaa enemmän, ja kyselyt kohdistuvat taiteilijan 1940-luvun ekspressionistisiin teoksiin ja jonkin verran seuraavan vuosikymmenen pointilliseen kauteen.

Myös taidemaalari Eva Cederströmin (1909–1995) siniharmaan sävyiset, hieman kubistiset maalaukset uran alkupuolelta sekä puoliabstraktit teokset 1970-luvulta ovat kysyttyjä.

Taidemaalari Ilkka Lammen (1976–2000) teokset kiinnostavat jälleen enemmän, koska niitä ei ole ollut viime vuosina juurikaan esillä.

Kyselyt taidemaalari Leena Luostarisen (1949–2013) teoksista viittaavat puolestaan siihen, että 1980-luvun hittiteokset alkavat taas kiehtoa.

Kain Tapper: Riika, 2004. Laveeraus, 41 cm x 30 cm. Omistaja: Suomen valtio. Kuva: Kansallisgalleria. © Kuvasto 2020. 

Muutoin edesmenneiden lista koostuu nimistä, jotka ovat olleet jo pitkään kysyttyjä taidemarkkinoilla. Tämäkin kertoo siitä, että keräilijät hankkivat nyt varmoja teoksia ja arvostavat vahvoja signeerauksia.

TOP 10 EDESMENNEET TAITEILIJAT

1. Birger Carlstedt 
2. Helge Dahlman 
3. Eva Cederström
4. Leena Luostarinen 
5. Ilkka Lammi                                                              

6. Kain Tapper 
7. Ernst Mether-Borgrström 
8. Laila Pullinen
9. Juhana Blomstedt 
10. Åke Hellman               

Yrjö Ollilan maalaukset ovat taidesijoittajien suosikkeja                        

Klassikkotaiteilijoiden teokset ovat Suomen kalleimpia arvomaalauksia ja teokset, joista kysellään, kertovat taloustilanteesta paljon. Viime kuukausien kyselyjen perusteella matalasuhdanne jatkuu.

 Yrjö Ollila: Maisema Korpilahdelta, 1913. Öljy kankaalle, 100,5 cm x 120,5 cm. Omistaja Suomen valtio. Kokoelma: Herman ja Elisaberh Hallonbladin -kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria.

Samaan aikaa yksityiskokoelmista on kuitenkin lähdössä liikkeelle laatuteoksia, tosin toistaiseksi pääasiassa vain yksityismarkkinoille. Parhaimmilla klassikkoteoksilla on lähes aina keräilijäostajat valmiina, joten julkinen myynti ei ole välttämätöntä.

Viime aikoina on kyselty eniten Yrjö Ollilan (1887–1932) 1900-luvun alun impressionistisia teoksia ja myöhempiä uusklassisia teoksia.

Ollilan tuotanto jäi pieneksi, sillä hän kuoli vain 45-vuotiaana mahdollisesti maalimyrkytykseen. Taiteilijan arvostus, laatuteokset ja pieni tarjonta pitävät Ollilan maalausten hinnat riittävän korkeina ja sijoitusnäkökulmasta kiinnostavina.

Tiedustelut Sigrid Schaumanin (1877–1979) klassisista koloristisista 1930- ja 1940 -lukujen maalauksista ovat lisääntyneet.

Maria Wiik: Naurava tyttö, 1883. Öljy puulle, 22 cm x 14,5 cm. Omistaja: Suomen valtio. Kuva: Kansallisgalleria.

Myös Maria Wiikin (1853–1928) tuotanto on viehättänyt taidesijoittajia viime aikoina. Etenkin hänen ihmiskuvauksensa kiinnostavat.

Ellen Thesleff (1869–1954) saa edelleen nostetta taiteilijan elämää laajasti esitelleestä HAM Helsingin taidemuseossa tammikuussa päättyneestä näyttelystä.

Osa viime aikoina eniten kysyttyjen klassikkotaiteilijoiden tuotantoperiodeista on hinnoiteltu keskihintaisiksi. Esimerkiksi klassikkotaiteilija Albert Edelfeltin (1854–1905) tuotantoon kuuluu Suomen kalleimpia maalauksia, mutta nyt kyselijöitä kiinnostavat hänen kevyellä tekniikalla tekemiensä teosten sijoituksellisuus.

Klassikkotaiteilijoihin liittyvät kyselyt peilaavat Suomen taloustilannetta hyvin, mutta lista kertoo myös siitä, että epävarmoina aikoina vahvat taiteilijanimet koetaan turvallisiksi.

Kun koronatilanne rauhoittuu, taidemaku muuttuu ja klassikkolistallekin ilmestyy uusia nimiä.

TOP 10 KLASSIKOT

1. Yrjö Ollila 
2. Sigrid Schauman 
3. Maria Wiik 
4. Ellen Thesleff 
5. Lennart Segerstråle                             

6. Magnus Enckell 
7. Albert Edelfelt 
8. Väinö Blomstedt 
9. Santeri Salokivi 
10. Marcus Collin

MIHIN KUVATAITEEN KUUMA LISTA PERUSTUU? Syksyn 2020 lista perustuu tiedusteluihin, joita taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitiselle on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Pauliina Laitinen                                 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti