veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kiinalaisesta pensselivadista maksettiin miljoonia – Suomessa sormuksesta yli 20 000 euroa

Kiinalaisesta pensselivadista maksettiin miljoonia – Suomessa sormuksesta yli 20 000 euroa
13.10.2017

Syksyn huutokauppakausi on käynnistynyt muutamilla melkoisilla hintanoteerauksilla. Nämä näkyvät isoina otsikkoina, jotka jättävät helposti alleen sen tosiasian, että niin huonekalujen, taideteosten kuin hopeaesineidenkin yleinen hintataso on viime vuosina alentunut. On ostajan markkinat, joskin poikkeuksia löytyy.

Helanderin kuukausihuutokaupassa lokakuussa myytiin todella harvinainen koru, kun Venäjän tsaariperheeseen kuuluneen suuriruhtinatar Aleksandra Petrovnan ilmeisesti kätilölleen lahjaksi antama timanttisormus huutokaupattiin. Hinta nousi huutomaksuineen yli 20 000 euron.

Helanderin huutokaupassa lokakuun alussa myyty sormusharvinaisuus on ollut suomalaissuvun hallussa lokakuiseen huutokauppaan asti. Sormus on valmistettu kullasta ja koristeltu suuriruhtinas Aleksandra Petrovnan nimikirjaimin, emalilla ja timanteilla. Sormuksessa ei ole leimoja, mutta valmistajaksi arvellaan kultaseppä Alexander Hautaa Pietarista ja valmistusvuodeksi noin vuotta 1856, jolloin suuriruhtinaan esikoispoika Nikolai syntyi. Sormus olisi siten lahja synnytystä avustaneelle kätilölle. Kuva Helander

Aleksandra Petrovna (1838–1900) oli saksalaissukuinen herttuatar ja tsaari Paavali I:n lapsenlapsenlapsi. Aleksandra varttui Pietarissa ja avioitua suuriruhtinas Nikolai Nikolajevitš Romanovin (1831–1891) kanssa vuonna 1856. Nikolai Romanov oli puolestaan tsaari Nikolai I:n poika.

Sormuksen hinta ei kuitenkaan ollut mitään verrattuna kiinalaiseen pensselivatiin, joka myytiin Sotheby´sin huutokaupassa niin ikään lokakuun alkupäivinä Hongkongissa. Vaatimattoman näköinen vati nousi kiinalaisen keramiikan uuteen hintaennätykseen, ja siitä maksettiin peräti noin 35 miljoonaa euroa.

Sotheby'sin huutokaupassa Hongkongissa tehtiin historiaa, kun tämä aikoinaan maalauspensseleiden puhdistukseen tarkoitettu vaatimaton vati vaihtoi omistajaa 20 minuuttia kestäneen kilpahuudon jälkeen uudella hintaennätyksellä. Ostaja ei halunnut nimeään julki. Kuva Sotheby's

Kysymyksessä oli erittäin harvinainen keramiikkaesine pohjoisen Song-dynastian kaudelta eli noin tuhannen vuoden takaa. Tuolta ajalta ei ole säilynyt montaa keramiikkaesinettä ja vielä harvemmin hyväkuntoisina, kuten tämä pensselivati on.

Aikaisempi kiinalaisen keramiikan hintaennätys saavutettiin niin ikään Sotheby´sin huutokaupassa kolmisen vuotta sitten, kun ns. kanakuppi vaihtoi omistajaa hieman pensselivatia halvemmalla hinnalla. Nimensä kuppi sai koristeestaan, jossa oli kanoja. Tuo kuppi oli pari sataa vuotta nuorempi kuin pensselivati. 

Gallelan-Kallelan Liekki tuhannella eurolla

Näilläkin palstoilla on valiteltu silloin tällöin suomalaisen taidekäsityön – erityisesti seinävaatteiden – aliarvostusta. Nehän ovat taide-esineitä, jotka sopivat hyvin muuhun suomalaiseen sisustukseen. Ryijyn kuvioinnista riippuen usein mökin seinälle, mutta monet myös moderniin suomalaiskotiin ainakin yhtä hyvin kuin käsin solmitut itämaiset matot.

Hagelstamin lokakuun huutokaupassa myytiin tämä Suomen Käsityön ystävät ry:n Liekki-ryijy runsaalla tuhannella eurolla huutomaksuineen. Se on korkeudeltaan 195 cm ja leveydeltään 150 cm. Kuva Hagelstam

Ryijyjä siis menee huutokaupoissa halvalla, mutta joitakin poikkeuksia on – esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan Liekki-ryijy. Gallen-Kallela suunnitteli sen Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn Suomen paviljongin Iris-huoneeseen, joka Liekki-ryijyineen palkittiin mm. kultamitalilla.

Liekistä on useita muunnelmia, joista myöhäisin on vuodelta 1915. Niitä on ollut pitkään Suomen Käsityön ystävien mallistossa.

Yksi Liekki-ryijy oli myynnissä Hagelstamin lokakuun kuukausihuutokaupassa, ja siitä maksettiin runsaat tuhat euroa. Korkeampiakin noteerauksia huutokaupoissa on ollut – enimmillään jopa yli 2 000 euroa, ja huonoimmillaan sitä ei ole saatu kaupaksi edes 800 euron lähtöhinnalla.

Huutokaupoissa on melko usein myynnissä nostalgisia musiikki-instrumentteja, ja niitä ostetaan paljon koriste-esineiksi. Tämä 1800/1900-lukujen vaihteesta peräisin oleva musiikin toistolaite oli juuri myynnissä Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa. Kysymyksessä on Edisonin fonografi pituudeltaan 25 cm, leveydeltään 19 cm ja korkeudeltaan 20 cm. Soittimen pinnassa oli jonkin verran vaurioita. Toisin kuin markkinoilla voittoisammiksi osoittautuneissa gramofoneissa, tässä Edisonin soittimessa ääni on taltioitu sylinterimäisiin ”levyihin”. Soittimen lähtöhinta oli 300 euroa, mutta tätä kirjoitettaessa korkein tarjous oli siitä vain noin puolet. Kuva Bukowskis Market 

Lähiajan huutokaupoissa militariaa, kelloja, koruja ja designia

Lähiaikoina on meneillään aika monta arvohuutokauppaa. Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokauppa on Naantalissa 13–14.10. Hagelstam järjestää 19.10. Militaria-huutokauppansa,  lempääläisellä Huutokauppahuone Aleksilla on kuukausihuutokauppa 28.10., ja seuraavana päivänä tamperelainen Annmari´s järjestää 20th Century Art, Design & Collectibles -huutokaupan.

Stockholms Auktionsverkin Suomen konttorin avajaisten alla kannattaa pistäytyä katsomassa huutokauppayhtiön tarjontaa Tukholmassa nettisivujen kautta. Online-huutokaupan lisäksi meneillään on mm. erikoishuutokauppa, jossa on tarjolla koruja ja varsinkin kelloja, joita ei suomalaishuutokaupoissa juuri ole nähty.

Bukowskilla on Tukholmassa 25.10. myös oma kelloihin keskittynyt huutokauppansa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti