veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Juurakkoveistos ja suomalaiset puukot – Yhdysvalloissa tarjolla pohjoismaista ravintoladesignia

Juurakkoveistos ja suomalaiset puukot – Yhdysvalloissa tarjolla pohjoismaista ravintoladesignia
26.10.2017

Kööpenhaminalaisen hienostoravintolan kalusteiden ja koriste-esineiden huutokauppa Yhdysvalloissa on jälleen yksi – joskin yllättävä – todiste pohjoismaisen designin suosiosta myös amerikkalaiskeräilijöiden keskuudessa. Mikäli huutokauppa onnistuu, se kasvattaa pohjoismaisen designin suosiota keräilijäpiireissä laajemminkin.

Puun juurakko käy hyvänä esimerkkinä pohjoismaisesta designista, josta usein sanotaan, että se on ammentanut elinvoimaansa Pohjolan luonnosta. Tämä ”juurakkoveistos” on ollut koristeena kööpenhaminalaisravintola Nomassa, ja nyt se on siis tulossa Wrightin huutokauppaan Chicagossa. Arviohinta on 1 000–1 500 euroa. Juurakko ei ihan pieneen tilaan edes mahdu, sillä sen mitat ovat 234x127x91 cm.

Korkealaatuiseen designiin keskittyvä chicagolainen Wrightin huutokauppa järjestää pari kertaa vuodessa pohjoismaiden designiin keskittyvät erikoishuutokauppansa, ja siellä on tarjolla yleensä aika paljon suomalaistakin huippudesignia.

Nyt on kuitenkin kysymyksessä vielä erikoislaatuisempi huutokauppa, jossa on myynnissä pelkästään yhdestä kööpenhaminalaisesta huippuravintolasta – kansainvälisessä Restaurant-lehdessä peräti neljästi maailman parhaaksi arvioidusta Noma-ravintolasta – koottua kalustoa, sisustuselementtejä ja koriste-esineitä.

Ravintola nimittäin uusii kalustonsa, ja nyt myyntiin laitetut ovat aikoinaan tarkoin valittuja ravintolamiljöön kokonaisuuteen sopivia kalusteita ja esineitä, jotka on valmistettu maanläheisistä ja pohjoismaisista materiaaleista. Esineistä monet on suunniteltu nimenomaan tätä ravintolaa varten.

Tuolien arviohinnat ovat yleensä 1 000–3 000 euroa/tuoli. Yksi pöytä, jossa näkyy tarkoituksella viimeistelemätön jälki, on arvioitu jopa 10 000–15 000 euron arvoiseksi.

 Ravintola Noman design-esineistöön ovat kuuluneet myös Kauko Raatiniemen ”Wood jewel”-puukot, jotka on tehty puusta, luusta ja teräksestä. Ne ovat nahkatupessa. Neljän puukon arviohinta on 200–300 euroa. Kauko Raatiniemi valmistaa puukkoja, liikelahjoja yms. Kolarissa. Se on kasvanut yhden miehen harrastuksesta 20 henkeä työllistäväksi yritykseksi.

Suurin osa designereista on luonnollisesti tanskalaisia. Suomalaista esineistöä ei huutokaupassa ole muuta kuin lappilainen puukkosetti.

Wrightin Noma-huutokauppa on Chicagossa 2. marraskuuta.

PH Kotte -valaisin ja Savoy-maljakko tunnetaan ravintoloissa

Kööpenhaminalaisravintoloista on lähtöisin monia muitakin designin kulttiesineitä. Hyvänä esimerkkinä on maailman kuuluisimpiin ja arvostetuimpiin valaisimiin kuuluva Artisokka (PH Kotte) -valaisin, jonka Poul Henningsen suunnitteli alun perin Langelinie-paviljonkiin.

Ja onhan Suomessakin moni ravintola synnyttänyt tilauksellaan huippudesignia. Mieleen tulee ensimmäiseksi Savoy-maljakko, jonka nimi juontaa juurensa Savoy-ravintolasta, jonka sisustuksen Alvar Aalto suunnitteli.

Monissa ravintoloissa Kööpenhaminaa myöten on myös ollut esimerkiksi Paavo Tynellin niitä varten erikseen suunnittelemia valaisimia. 

Arvokasta militariaa

Militaria on toinen suosittu keräilykohde eikä sen suosio näytä hiipuvan, vaikka sodat nähnyt ja kokenut väestönosa on jo pitkälti väistynyt. Tämä näkyy myös huutokauppojen tarjonnassa, esimerkiksi puhdetöitä on tarjolla useinkin.

Hagelstamin Militaria-huutokaupan yksi erikoisuus oli upea venäläinen Akhtyrkan husaarirykmentin ns. Mentik-asetakki. Sen lähtöhinta oli 1 500 euroa, mutta hinta kohosi huutomaksuineen yli 2 400 euroon.

Hagelstamilla oli lokakuussa militaria-erikoishuutokauppansa, jossa oli paljon muun muassa miekkoja ja sapeleita. Niitä näköjään keräilijöillä riittää, mutta niin riittää asiantuntevia ostajiakin. Hagelstamilla myytiin myös kunniamerkkiharvinaisuus, Viron Vapaudenristi, III laji, II.lk.. Kunniamerkki on alkuperäisrasiassaan. Sen lähtöhinta oli vain 300 euroa, mutta siitä maksettiin lopulta huutomaksuineen yli 11 000 euroa. Kilpahuuto oli siis melkoisen poikkeuksellinen.

Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokaupassa lokakuussa korkein hinta maksettiin tästä harvinaisuudesta, jossa on 10 kopeekan karmiininpunainen kolmirivilö ja pari, jotka on yhdistetty. Siinä on erittäin kaunis musteristi ja leima Helsingfors 12.4.58. Rivilö on joskus leikattu erikseen ja nyt siis jälleen yhdessä. Kohteen aitouden on vahvistanut kaksikin asiantuntijaa. Huutomaksuineen kohde nousi yli 10 000 euroon.

Helanderilla oli tarjolla kuukausihuutokaupassaan puolestaan pistinharvinaisuus – kenraali ja senaattori Paul Graatzin laivastoparaatipuvun tikari, josta maksettiin huutomaksuineen peräti noin 8 500 euroa.

Tamperelaisella Annmari´silla on design-huutokauppa sunnuntaina 29.10.  Siellä on tarjolla mm. tämä Oiva Toikan harvinaisempaa tuotantoa edustava monivärinen taidelasi Nuutajärveltä. Taidelasin korkeus on 34 cm ja halkaisija 22 cm. Arviohinta on 1 500–2 000 euroa.

Bukowskisin seuraava huutokauppa Helsingissä on Design + Art. Nettihuutokauppa tapahtuu 8.–13. marraskuuta. Huutokauppahuone Aleksin seuraava huutokauppa on Lempäälässä lauantaina 28. lokakuuta.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Rahat, verot, työ & eläke, koti