veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hevosen selässä seikkailuun – ratsastuksen voi aloittaa aikuisenakin

Hevosen selässä seikkailuun – ratsastuksen voi aloittaa aikuisenakin
12.8.2021

Ystävä, joka ymmärtää sinua sanoitta, rauhoittaa ja rentouttaa, mutta tarjoaa myös vauhtia ja yllätyksiä. Sellainen ihanuus on hevonen. Ratsastus ja hevosen kanssa puuhailu kiinnostavat yhä useampaa. Erityisesti aikuiset harrastajat hakeutuvat talleille. Hevosen kanssa pääsee mukavimmin sinuiksi, kun tietää etukäteen muutaman asian tallietiketistä.

1. Kokeile ratsastusta rohkeasti

Hevosia voivat harrastaa kaikki, joille eläimen lähellä oleminen sopii. Talleilla pääsee ratsaille samanikäisten seurassa tai vaikka oman lapsen kanssa yhdessä. Usein eri-ikäisten ratsastajien ryhmissä syntyy niitä erityisimpiä ja arvokkaimpia ystävyyssuhteita. Kiintymys hevoseen yhdistää.

Fyysiset erot tasoittuvat ratsastuksessa. Olympialaisissakin miehet ja naiset kilpailevat samoissa luokissa. Vanhimmat osanottajat voivat olla yli 70-vuotiaita. Myös liikuntarajoitteinen voi harrastaa ratsastusta erityisryhmässä.

Aloittava ratsastaja nauttii silti eniten ensimmäisistä tunneistaan, jos oma kunto on kohtalainen. Tasapaino ja kehonhallinta ovat tarpeen ja ne kehittyvät lisää ratsastamalla.

2. Hevosen tarkat aistit

Ratsastuskoulussa kohtaat hevosia, jotka tulevat kanssasi hyvin toimeen. Ne ovat säyseitä, rauhallisia ja tottuneita erilaisiin ihmisiin. Luonnossa hevonen on saaliseläin, jonka pelastus vaaran hetkellä on pako. Siksi kilteinkin tuntiheppa tarkkailee aina ympäristöään ja pitää samalla myös sinut valppaana.

Hevosen seurassa opit käyttäytymään rauhallisesti. Kiireisen työpäivän jälkeen tyhjennä pää stressistä ja astu talliin levollisena. Hevosella on hyvä kuulo, joten pidä äänesi hillittynä. Rauhallinen juttelu rentouttaa sekä sinut että ratsusi. Suuren koon takaa paljastuu usein mitä leppoisin luonne. 

3. Valitse talli huolella

Perinteisten koulu-, este- ja kenttäratsastuksen lisäksi tallit tarjoavat nyt esimerkiksi islanninhevos-, lännen- tai matkaratsastusta. Vaikka uutuudet kiinnostavat, aluksi kannattaa hankkia perustaidot tavallisessa ratsastuskoulussa. Usein sielläkin voi hiukan kokeilla uutuuslajeja.

Valitse talli, joka on Suomen Ratsastajainliiton jäsen. Siellä opetus on valvotusti ammattitaitoista, hevosten hyvinvoinnista huolehditaan asianmukaisesti ja ratsut, varusteet ja tilat sopivat koulun käyttöön.

Tarjolla on alkeiskursseja ja -leirejä, pari- tai yksityistunteja tai jopa kokonaisia lukukausia. Ryhmässä yksi ratsastustunti maksaa pääkaupunkiseudulla 34–64 euroa, muualla Suomessa hinta voi olla puolet edullisempi. Hintaero johtuu ylläpitokuluista.

4. Ratsastajalle tyylikäs kypärä ja käsineet

Ratsastuskypärä on pakollinen varuste. Oma kypärä on parempi kuin lainakypärä, sillä kypärän tulee istua hyvin päähän. Oma on myös hygieenisempi. Hyväksytty turvakypärä maksaa noin 50 euroa.

Kesälläkin kannattaa ratsastaa käsineet kädessä. Ohjat voivat hiertää paljaita sormia.

Hyvät hansikkaat on tehty materiaalista, joka ei luista. Kämmenpuolella on joko nahkaa tai kuminäppylöitä. Hinnat alkavat alle kympistä.

Ratsastusta varten suunnitellut housut ja jalkineet ovat mukavampia kuin leggingsit tai tavalliset korolliset saappaat tai kengät, joten vähitellen tekee mieli täydentää varustekaappiaan. 

5. Tietotaitoa hankkimaan

Vanhan sanonnan mukaan ratsastamaan oppii vasta, kun on pudonnut 100 kertaa hevosen selästä. Tämä on onneksi urbaani legenda. Ratsastus on verrattain turvallista, ja putoamisista huolimatta vakavia vahinkoja sattuu harvoin. Laji on myös koronaturvallinen ja korona-aikana toiminta jatkuu normaalisti.

Yhteistyö hevosen kanssa paranee, kun hankkii tietoja ja taitoja monipuolisesti. Moni talli järjestää hevosen hoitoon liittyvää kerhotoimintaa, joka sopii myös aikuisille.

  • Ratsastuksen aloittamisesta kertoi Suomen Ratsastajainliiton tallitoiminnan kehittäjä Minna Peltonen. 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti