veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hei, me retkeillään – kartta luurissa auttaa metsässä

Hei, me retkeillään – kartta luurissa auttaa metsässä
23.4.2021

Toisen koronakevään korvalla on hinku pois pandemian saarrostuksesta moninkertaistunut. Onneksi mobiilit välineet tarjoavat hyviä apuja luonnossa liikkumiseen.

Tämä juttu keskittyy karttapohjaisiin, jokaihmisen luonnossa liikkumista tukeviin sovelluksiin. Itsensä mittaajat joutuvat katsomaan muualle – nyt emme hae sykkeitä.

Pääosassa ovat Android-ohjelmistot, mutta niille löytyy lähes aina saman tuottajan vastine myös iPhone-maailmasta.

Vaeltajakartta tarjoaa tarkkoja pistemäisiä karttoja muutamista luonto- ja vaelluskohteista.

Karttoja on tällä hetkellä esimerkiksi Nuuksion ja Repoveden kansallispuistoista, Heinäveden laduista ja neljästä muusta kohteesta. Lisää on luvassa. Karttojen hinta vaihtelee ilmaisesta kymmeneen euroon.

Tämä sovellus vaatii toimiakseen karttojen latauksen omaan laitteeseen ja hyvä niin. Online-kartta yhdessä ahkeran gps:n kanssa jättää urhean luontointoilijan sähköttömänä eksyksiin.

Sovelluksella voi suunnitella sekä nauhoittaa kulkemisensa ja sen saa metelöimään, mikäli risteyksessä yrittää väärään suuntaan.

Vaeltajakarttaa saa sekä Androidille että iPhonelle ja se on optimoitu myös iPadille.

Ilmaiset kartat, rahalla lisäkilkkeitä

Koko maan kattavat Maanmittauslaitoksen toimittamat kartat löytyvät sekä Karttaselain- että Maastokartat-nimisistä tuotteista, jotka muistuttavatkin paljon toisiaan.

Karttaselaimen saa sekä Androidille että iPhonelle ja siitä on myös hiukan rajoitetumpi selainpohjainen versio.

Maastokartat aukeavat vain Androidissa, sillä iPhonen Appstoren samanniminen maksullinen sovellus on eri tekijän jälkeä.

Maastossa välttämätön offline-karttojen lataaminen sekä monet muut ominaisuudet ovat näiden periaatteessa ”ilmaisten” tuotteiden maksullisia lisäominaisuuksia. Niihin kuuluu tilarajojen sekä kiinteistötunnusten näkyminen kartta-aineistossa.

Molempien tuotteiden maksullisilla versioilla voi reittinsä sekä suunnitella että nauhoittaa.

Jälkeenpäin on tilaisuus tarkastella kulkemisiensa määrällisiä sekä laadullisia yksityiskohtia, kuten matkoja, nopeuksia ja nousuja. Omat tekemiset ja sijainnin voi tietenkin jakaa eri some-kanavissa.

Karttaselaimen lisäaineistoista löytyvät myös kartalle merkityt liikunta- ja luontokohteet. Metsistä kiinnostunut pääsee sen avulla tutkimaan Metsäkeskuksen avoimia metsävaratietoja koko Suomen alueelta.

Tarkkana alueen määrityksessä

Sekä Karttaselain että Maastokartat tarjoavat myös paitsi ilmakuvia myös lähimerialueiden ja joidenkin naapurimaiden karttoja. Maastokartat tarjoaa myös Googlen satelliittikuvia.

Karttaselaimen Plus-version maksuvaihtoehdot ovat 9,90 e/2 kk tai 40 e koko vuodelta. Maastokartat hinnoittelee lisäosat kunkin erikseen.

Molempien karttoja ladatessaan kannattaa olla tarkka alueen määrityksessä, ettei metsään päästyään putoa kartalta.

Karttaselaimessa se on kilpailijaa hitusen simppelimpää, ladatuksi tulee luurissa näkyvä kulloinenkin alue. Ja – laajat kartat ovat laajoja myös ladatessa.

Ulkomaisista tarjokkaista Locus Map Free ja varsinkin Pro-versio on täynnä kaikenlaista lisäominaisuutta. Monien käytössä tämä korvaakin sen, että karttanäkymät ovat suomalaisverrokkeja suurpiirteisemmät. Locusia ei ole toistaiseksi saatavissa iPhonelle.

Hyvä väline kansainvälisempään reitinsuunnittelun makuun on myös Gaia GPS, jonka laaja käyttäjäkunta korjauttaa tuotteen bugit nopeasti. Molemmille päämobiilialustoille saatava sovellus on ensin ilmainen ja nälän kasvaessa maksetaan.

Ainahan on Google Maps kaikkine lisukkeineen sekä monelle täysin riittävät luurikohtaiset vastineet, kuten Samsung Health.

Täysin riippumatta kansalaisen vaellushenkisyydestä on olemassa yksi sovellus, jota jokainen ulkona liikkuja voi tarvita koska tahansa.

Se on 112 Suomi, joka välittää soittajan sijainnin suoraan hätäkeskukseen. Ilman nettiyhteyttäkin sovellus näyttää soittajalle koordinaatit, jotka tämä voi kertoa hätäkeskuksen päivystäjälle. 

4 VINKKIÄ RETKELLE

1. Offline-kartat ovat välttämättömyys.

2. Kotimaiset sovellukset tarjoavat paremmat kartat.

3. Ulkomaiset antavat enemmän kilkkeitä.

4. Lataa 112 Suomi omaan luuriisi!

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti