veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Arvokasta remppatavaraa – Aallon ja Tynellin valaisimia onnekkaille huutokaupoissa

Arvokasta remppatavaraa – Aallon ja Tynellin valaisimia onnekkaille huutokaupoissa
14.12.2017

Joulun alla useassa huutokaupassa myytiin mielenkiintoisia designhuonekaluja ja designvalaisimia, jotka ovat peräisin suuryhtiöiden pääkonttoreista ja jopa kansakoulusta. Jotkut ovat osanneet laittaa ne sivuun esimerkiksi remontin yhteydessä, ja nyt niistä on saanut mukavat joulurahat.

Tamperelaisen Annmari´sin huutokaupassa myytiin Alvar Aallon suunnittelemia kattovalaisimia Typpi Oy:n ja Enso-Gutzeitin pääkonttoreita varten, Valmistajana oli Valaistustyö ja valmistusvuosi 1959. Typpi Oy oli Ouluun 1950 perustettu lannoitetehdas, joka yhdistettiin Rikkihappo Oy:öön, ja näin muodostui Kemira Oy.

Annmari´sin huutokaupassa myyty Alvar Aallon suunnittelema kattovalaisinpari on Valaistustyön vuonna 1959 valmistama ja mallia Enso/3. Se on peräisin Typpi Oy:n pääkonttorista Oulusta. Hinta nousi huutomaksuineen yli 13 000 euroon.

Typpi Oy:n neuvotteluhuoneesta ja muista tiloista peräisin olevista Aallon valaisimista kertyi Annmari´sin huutokaupassa huutoja yli 30 000 euron arvosta.

Annmari´silla oli myynnissä myös Paavo Tynellin hieno kattovalaisin, ja se oli puolestaan peräisin New Yorkin Finland Housesta 1950-luvulta. Sen hinta nousi peräti 85 000 euroon. Finland House perustettiin heti sotien jälkeen edistämään Suomen vientiä, ja siellä oli sisustuksena ja myynnissäkin paljon suomalaista designia.

Myös turkulaisesta kansakoulusta peräisin oleva Paavo Tynellin kattovalaisin oli jotenkin löytänyt tiensä tamperelaishuutokauppaan, jossa sen vasarahinta nousi 14 200 euroon.

Suomalaisyhtiöiden tiloissa olleita huonekaluja on myynnissä Yhdysvalloissa asti. Chicagolainen arvodesigniin erikoistunut huutokauppayhtiö Wright järjestää vielä joulun alla merkittävän Design-huutokauppansa, jossa on kohteita designin huippunimiltä eri puolilta maailmaa.

Suomalaiskohteita on kaksi: Paavo Tynellin kattovalaisin vuodelta 1948 (arviohinta 25 000–40 000 euroa) sekä Ilmari Tapiovaaran harvinaiset koivupuiset tuolit noin vuodelta 1955, jotka oli suunniteltu Rauma-Repolan pääkonttoria varten. Tällaisia tuoleja tiedetään olleen siellä kaikkiaan 12. Arviohinta on 4 000–6 000 euroa.

Wrightin huutokaupoissa on ollut myynnissä aiemmin mm. useita Paavo Tynellin valaisimia, jotka ovat olleet peräisin suomalaiskirkoista, joissa ne on korvattu ”nykyaikaisemmilla” valaisimilla. 

Seteliharvinaisuus tarjolla Holmastolla

Rahaliike Holmaston huutokaupassa lauantaina 16.12. on myynnissä hyväkuntoinen melko harvinainen 100 markan seteli vuodelta 1862. Sen minimihinta on 4 000 euroa, ja sen päälle tulevat huutomaksut.

Holmastolla huutokaupataan 16.12. hyväkuntoinen 100 markan seteli vuodelta 1862. Minimihinta on 4 000 euroa. Setelissä on neljä pientä neulanreikää, mikä on vanhoissa seteleissä varsin tavallista. Rahaliike Holmasto

Holmastolla huutokaupataan 16.12. hyväkuntoinen 100 markan seteli vuodelta 1862. Minimihinta on 4 000 euroa. Setelissä on neljä pientä neulanreikää, mikä on vanhoissa seteleissä varsin tavallista. Rahaliike Holmasto

Seteli on markka-arvoisten setelien alkuvaiheilta, sillä Suomen senaatti esitti joulukuussa 1859 keisarille, että Venäjän setelit eivät olisi Suomessa enää käypiä nimellisarvostaan, vaan todellisesta hinnastaan, joka määräytyisi Pietarin pörssin noteerauksen perusteella. Suomen Pankkihan oli lopettanut ruplamääräisten seteliensä lunastamisen hopealla Venäjän talouden epävakauden takia, joka puolestaan johtui ainakin osaksi Krimin sodasta.

Suomi halusi oman rahan ja saikin sen 1860. Rahan nimi valittiin kilpailulla. Vuonna 1865 markan arvo sidottiin hopeakantaan ja 1878 kultakantaan.  

Design-keramiikka myy Tukholmassa

Suomalainen taidekeramiikka myi hyvin Tukholmassa marraskuun lopulla pidetyssä Bukowskisin Modern Art + Desgn -huutokaupassa. Rut Brykiltä ja Birger Kaipiaiselta oli useita töitä myynnissä, ja muutamat kohosivat jopa reilusti yli lähtöhinnan.

Rut Brykin Lintuparvi-reliefi (Arabia noin 1955) oli yksi eniten lähtöhinnastaan noussut taidekeramiikkateos Bukowskisin Tukholman huutokaupassa. Kun lähtöhinta eli arviohinta oli 2 000–2 500 euroa, niin hinta kohosi huutomaksuineen noin 13 500 euroon. Reliefin koko on 15 x 59 cm. Lähes yhtä korkealle nousi yksi suurikokoinen Birger Kaipiaisen keramiikkavati kooltaan 73 x 51 cm. Kuva Bukowskis

Samoin kävi myös monille muillekin myynnissä olleille taidekeramiikkaesineille, sillä lähtöhinnat tuplaantuivat myös mm. useilla Berndt Fribergin, Stig Lindbergin, Axel Salton ja Pablo Picasson töillä.

Bukowskisin Helsingin huutokaupassa oli tarjolla tämä uusrokokoota edustava, naisellisen siro hopeinen teelasinpidike, jossa on lävistetty lehtikoristelu. Pidikkeen sisällä on kirkas ja lila lasi, jossa on naarmu. Korkeus on 10,5 cm. Leimat ovat epäselvät, mutta hopeaseppä on Carl Gustav Ekqvist Pietarista. Valmistusajankohta on 1850-luku. Hinta nousi huutomaksuineen noin 900 euroon. Kuva Bukowskis

Joulun alla on ollut huutokaupparuuhkaa ja vielä joitakin merkittäviä huutokauppoja ehditään pitää ennen hiljentymistä joulun viettoon. Kysyntäväsymystä ei ole näkynyt, vaan esimerkiksi juuri design-keramiikka ja -valaisimet ovat myyneet erittäin hyvin.

 Hagelstamin Modern-huutokaupassa joulun alla on tarjolla hieman harvinaisemman tyyppinen Birger Kaipiaisen design-esine – nimittäin Ara-teekannupari 1940-luvulta. Isompi on signeerattu B.K., Arabia. Kannupari on lahja taiteilijalta sisarelleen. Vaikka väritys ja koristeiden muoto on selkeästi Kaipiaisen tyyppistä, taiteilijan valtavirrasta eroavan esineen hinnoittelu on vaikeaa. Tämän kannuparin lähtöhinta on 800 euroa.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti