veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Mitä tekisin perintötaululleni?

9.2.2016

Lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa on tauluja. Useimmat meistä perivät aikanaan muutaman taideteoksen.

Kovin arvokkaita perintötaulut eivät yleensä ole. Suurin osa perinnöiksi saaduista taideteoksista on alle 3 000 euron arvoisia. Teosten markkina-arvo jää yleensä alle 500 euroon.

Mistä tietää, onko peritty teos arvokkaampi? Yleensä kannattaa pyytää konsultointiapua ammattilaiselta, esimerkiksi paikalliselta galleristilta tai taidekauppiaalta, sillä yksityiskohdat saattavat vaikuttaa paljon taulun arvoon. Hinta voi myös muuttua reippaasti jopa viiden vuoden kuluessa. 

Hanki ja analysoi tietoja

On hyvä hankkia ensin mahdollisimman paljon taustatietoja teoksesta. Jos mahdollista, selvitä teoksen aikaisemmat omistajat, myyjät ja hinnat. Oma aktiivisuus kannattaa –  monesti se myös nostaa teoksen hintaa ja vähentää omia kuluja.

Taideteoksen taustatiedot kannattaa selvittää, vaikka et olisi oitis myymässä perintötauluasi, sillä voit tarvita tietoja myöhemmin. Tiedoista on hyötyä viimeistään silloin, kun perintötaulu siirtyy aikanaan omille perillisillesi.

Kannattaa muistaa, että taiteen hinta markkinoilla korreloi vahvasti talouden kanssa. Mitä enemmän rahaa on liikkeellä, sitä korkeammat ovat taiteen hinnat.

Tällä hetkellä markkinoilla käyvät kaupaksi 1950–1960-lukujen taideteokset. Parhaita klassisia arvotaideteoksia ei kannata nyt myydä. Markkinoilla on lähinnä kysyntää klassikkotaiteilijoiden luonnoksille ja myöhäiskauden teoksille. 

10 vinkkiä perintötauluista

1. Selvitä, minkä arvoisia perinnönjättäjän kodin muut esineet ovat. Saat niistä viitteitä taideteosten mahdollisesta arvosta. 

2. Tutki signeerausta. Jos saat siitä selvää, etsi netistä ja taidekirjoista tietoja taiteilijasta ja hänen teoksistaan. 

3. Jos tietoa löytyy, tarkista, onko taiteilijan teoksia myyty esimerkiksi Bukowskin huutokaupoissa. Voit tarkistaa sivustolta taiteilijoiden teosmyyntejä ja teosten hintoja. 

4. Huomioi vuosiluku. Yleensä taiteilijan vanhemmat työt ovat arvokkaampia kuin tuoreemmat ja myöhäiskauden työt. 

5. Jos taiteilijasta ei löydy tietoa netistä tai jos signeerauksesta ei saa selvää, on hyvin todennäköistä, ettei työllä ole taloudellista arvoa. 

6. Vaikka signeerauksesta ei saisi selvää, mutta työ on kuitenkin hieno ja arvokkaan näköinen, kannattaa ottaa työstä kuva ja käydä näyttämässä kuvaa tai teosta taidekauppiaalle. 

7. Jos perintöteos on arvokas ja haluat myydä sen, on suositeltavaa tarkistaa teoksen paras myyntiväylä ja myyntiajankohta asiantuntijalta. 

8. Monissa tapauksissa perintöteoksia ei kannata myydä lainkaan, vaan ne on parasta pitää itsellä ja antaa aikanaan omille perillisille. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne ei suosi myyntiä. 

9. Arvotyöt kannattaa aina ilmoittaa erikseen perukirjassa, koska vahvistettu provenienssi (teoksen alkuperän, arvon ja omistuksen selvitys) lisää töiden sijoituksellista arvoa. 

10. Ole luova perintöteoksen kanssa. Jos et pidä kehyksistä, vaihda ne. Jos haluat laittaa työn varastoon, paketoi teos ja säilytä se huolella. Jos haluat lainata teoksen ystävällesi, muista aina laatia debonointi-sopimus eli kirjallinen sopimus teoslainasta.

 

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti