veronmaksajat.fi

TYÖ & ELÄKE

Hinta, turva, neuvonta – miten löytää kevytyrittäjälle sopiva laskutuspalvelu?

Hinta, turva, neuvonta – miten löytää kevytyrittäjälle sopiva laskutuspalvelu?
21.3.2023

Moni itsensä työllistäjä käyttää apunaan laskutuspalveluja. Uusia yrityksiä syntyy alalle jatkuvasti. Miten löytää itselle sopiva kumppani? Vaikka valinta onnistuisi aivan nappiin, tietyistä asioista kevytyrittäjän pitää itse huolehtia.

Oletko palkansaaja, itsesi työllistäjä, opiskelija, eläkeläinen tai sovitellun työttömyysetuuden saaja ja teet työkeikkoja itse hankkimillesi asiakkaille? Pohdit ehkä, että olisi mukavaa siirtää hallintohommat toisaalle. Vaikka laskutuspalvelu hoitaisi suuren osan toimistotöistä puolestasi, et vapaudu ihan kaikista. Tässä muutama asia, joita niin sanotuksi kevytyrittäjäksi aikovan on hyvä miettiä.

Miten vertailla?

Valtaosa vanhoista laskutuspalveluista osaa tulkita oikein ansiotuloihin, vakuutuksiin, verotukseen ja eläkkeisiin liittyviä lakeja.  Uusien tulokkaiden kohdalla asia voi olla toisin. Alalla on tavattu myös väärinkäytöksiä.

”Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö on valitettavan yleistä. Viranomaisten mukaan joillakin laskutuspalveluilla on yhteyksiä jopa järjestäytyneeseen rikollisuutteen”, sanoo Jenni Karjalainen, laskutuspalveluyritysten kattojärjestön Uusi Työ ry:n toiminnanjohtaja.

Karjalainen muistuttaa, että vastuu omasta toiminnasta on kevytyrittäjällä itsellään. Turvallisin kumppani on iso palvelu, joka on ollut pidempään markkinoilla ja vakiinnuttanut asemansa.

Luotettavan laskutuspalvelun tuntomerkkejä:

  • Onko yrityksellä asialliset verkkosivut? Kertooko se, kenelle palvelua myydään ja miten prosessit toimivat?
  • Osaako yritys selittää, mitä kevytyrittäjyys on ja mitä lainsäädäntöä siihen liittyy?
  • Markkinoidaanko palvelua nimenomaan kevytyrittäjille – vai työnantajille, jotka haluavat ulkoistaa työntekijänsä ja kiertää työnantajan velvoitteita?

Hinta vai turva?

Halvalla ei saa hyvää. Useimmat laskutuspalvelut perivät noin 6–8 prosentin palkkion kevytyrittäjän laskutuksesta. Jos palvelu kertoo palkkionsa olevan vain muutaman prosentin suuruinen, katso tarkkaan, puuttuvatko paketista vakuutukset. Tai peritäänkö vakuutusmaksut erikseen? Onko mahdollisia muita lisämaksuja?

”Uusi Työ ry:n jäsenyritykset ovat vakuuttaneet kaikki työntekijänsä vastuu- ja tapaturmavakuutuksella. Se on valmiiksi mukana palvelun käyttäjältä perityssä palkkiossa muutaman prosenttiyksikön suuruisena”, Karjalainen sanoo.

  • Vinkki 1: selvitä, riittääkö laskutuspalvelun hankkima vakuutusturva sinulle. Käsitteletkö esimerkiksi kalliita laitteita tai voiko työvirheesi rikkoa arvokkaita rakenteita?
  • Vinkki 2: Laske laskutuspalvelujen verkkosivuilta löytyvillä laskureilla, paljonko laskutuksestasi jäisi käteen. Vertaile useampaa palvelua.

Muista eläke

Kevytyrittäjänä olet vastuussa omasta sosiaaliturvastasi, kuten muut yrittäjät. Yli 8 575 euron (v. 2023) vuosittaisella työpanoksella sinun pitää ottaa YEL-vakuutus.  On kallis yllätys, jos YEL-maksuja joutuu maksamaan takautuvasti.

”Toimeksiannolla moni laskutuspalvelu pystyy auttamaan YEL-vakuutuksen ottamisessa”, Karjalainen sanoo.

Laskutuspalvelu ei voi valvoa, milloin tarvitset YEL-vakuutuksen. Vain kevytyrittäjä itse tietää tulojensa määrän. Moni on esimerkiksi asiakkaana useammassa laskutuspalvelussa.

Työtulot arvioidaan YEL-vakuutukseen etukäteen, mikä on monelle kevytyrittäjälle teoreettista ja vaikeaa.

”Jos tekee satunnaista keikkaa ja toimeksiantajat vaihtuvat, tulot ovat toiveiden ja arvailujen varassa”, Karjalainen sanoo.

Uusi Työ ry esittää, että YEL-vakuutusta uudistettaisiin siten, että työtulo seuraisi TyEL-vakuutuksen tavoin toteutuneita ansioita. Eläkemaksu vähennettäisiin tuloista automaattisesti.

Turvaa työttömälle

Jos työllistät itse itsesi, et voi saada palkansaajan ansiosidonnaista työttömyysturvaa.  Palkansaajan työttömyyskassa ei maksa työttömyysetuutta, vaikka olisit ollut kassan jäsen, jos TE-toimisto katsoo sinut oman aktiivisuutesi vuoksi yrittäjäksi.

”Mieti tämä tarkkaan jo ennen laskutuspalvelun valintaa”, sanoo Karjalainen.

Jos TE-toimisto toteaa, että kevytyrittäjyytesi on niin vähäistä, että se ei haittaa kokopäivätyön hakemista ja vastaanottamista, voit saada palkansaajan soviteltua ansiopäivärahaa. Jos aloitat yritystoiminnan työttömänä työttömyysetuuden saajana, TE-toimisto arvioi neljän kuukauden kuluttua, miten työsi vaikuttaa työttömyysetuuden saamiseen.

”Henkilö, joka tekee töitä sekä palkansaajana että yrittäjänä, on tässä mallissa häviäjä. Tarvittaisiin yhdistelmävakuutus, josta voisi saada työttömyysturvan sekä palkansaajan että yrittäjän tuloille”, Karjalainen sanoo.

Onko aloilla eroa?

Suomessa on yli 40 000 aktiivisesti toimivaa kevytyrittäjää, kertoo Tilastokeskus. Uusi Työ ry:n jäsenyrityksiin on kirjautunut peräti 217 000 henkilöä. Laskutuspalvelun asiakkuus on helppo aloittaa ja vaihtaa. Onko jokin palvelu toista parempi tietyllä toimialalla?

”Voi olla, että laskutuspalvelun toiminta on alkanut tietyltä alalta, mutta osaaminen on myöhemmin kasvanut kaikenkattavaksi. Näin on ainakin isoissa palveluissa”, sanoo Jenni Karjalainen.

Laskutuspalvelu sopii henkilölle, joka myy omaa osaamistaan ja työpanostaan. Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä myös alle 18-vuotiaana. Laajamittainen tavaran myyminen ei palveluun sovi.

Esimerkki: Kevytyrittäjä voi tilauksesta maalata muotokuvan tai kutoa asiakkaan mittojen mukaan pipon. Jos haluat myydä Kiinasta maahantuotuja maisemamaalauksia tai valmiita vaatteita varastosta, sinun pitää perustaa perinteinen yritys.

 Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti