veronmaksajat.fi

NUORET JA RAHA

Mistä opiskelija-asunto syksyksi? Varhainen lintu nappaa mieluisan kämpän

Mistä opiskelija-asunto syksyksi? Varhainen lintu nappaa mieluisan kämpän
25.6.2020

Mitä tarkemmin ja varhaisemmin tutustuu mahdollisen opiskelupaikkakunnan vuokra-asuntotilanteeseen, sitä varmemmin saa haluamansa kämpän. Jos asuntoon voi muuttaa jo kesällä opiskelupaikan varmistuttua, sitä paremmassa tilanteessa opiskelija on, sanoo Vuokraturvan ja Myyntiturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Opiskelijoiden vuokra-asuntotilanne yliopistokaupungeissa näyttää paremmalta kuin 2000-luvulla missään vaiheessa, Metsola arvioi. Tärkein syy on se, että asuntoja on viime vuosina rakennettu paljon, ja buumissa jopa puolet asunnoista ovat päätyneet vuokra-asunnoiksi.

­”Vuokra-asuntojen tarjonta on kasvanut hurjasti vuosien takaiseen verrattuna. Kymmenen vuotta sitten opiskelija saattoi päätyä jumppasalin lattian patjalle aloittaessaan syksyllä opinnot. Tilanne on nyt aivan toinen”

”Kun puhutaan opiskelija-asuntojen pulasta, se tarkoittaa nykyään, että nuori ei löydä haluamaansa asuntoa kohtuuhinnalla ja mieluisalla sijainnilla. Kaikkein halutuimpia vuokra-asuntoja ei riitä kaikille. Nykynuoret haluavat oman yksiön, eikä opiskelijasäätiöiden soluasunnot kiinnosta. Sosiaalisuutta haetaan mediasta ja nuori haluaa sulkea oman kämppänsä oven ja hakea yksityisyyttä”, Metsola arvioi.

Sijainti ja raha ratkaisevat

Opiskelijat haluavat asumaan lähelle yliopistokaupunkien keskustoja ja kampuksia. Yhtälö voi monella tyssätä rahan puutteeseen. Helsingin Kallio on opiskelijoiden suosiossa ja sieltä voi hyvällä tuurilla saada sisäpihalle antavan ekakerroksen pikkuriikkisen yksiön kuuden sadan euron vuokralla.

”Helsingissä kaikkein pienimmät ja vaatimattomimmat yksiöt maksavat lähes 700 euroa kuukaudessa. Tampereella vuokra voi alkaa vitosella”, Metsola sanoo.

Perehtyjä pärjää

Nykyisin kaikki nuoret eivät tiedä samalla kertaa, minkä opiskelupaikan saavat ja missä. Jotkut saavat koulutuspaikan ylioppilastodistuksen arvosanoilla, toiset pääsykokeilla. Jotta opiskelija ei joutuisi asunnon haussa syksyiseen ruuhkaan, Metsola suosittelee paneutumista potentiaalisen opiskelijapaikkakunnan vuokra-asuntotilanteeseen jo hyvissä ajoin. Siis vaikka ei tietäisikään, päätyykö esimerkiksi Kuopioon tai Turkuun.

”Valpas opiskelija seuraa ja kalkyloi molempien yliopistopaikkakuntien vuokra-asuntotilannetta. Hän tutkailee vaihtoehtoja ja on valmiimpi hakemaan asuntoa, kun opiskelijapaikka varmistuu. Nuorella on tällöin realistinen kuva, mikä olisi mahdollista.”

”Jos opiskelijalla on mahdollisuus muuttaa jo kesällä opiskelija-asuntoon opiskelupaikan varmistuttua, se takaa, että saa mitä haluaa ja mihin taloudelliset rahkeet riittävät. Vuokranantajat eivät välttämättä katso hyvällä, että asunto on kesäajan tyhjillään eikä vuokratuloja saa,” Metsola sanoo.

Vuokralle kotiväen asuntoon

Kiinteistöbisneksen asiantuntijat arvioivat, että korona-aika saattaa laskea myynnissä olevien asuntojen hintoja. Olisiko nyt siis otollinen aika vanhempien ostaa opiskelijanuorelle kämppä?

”Suomessa on ollut jo kymmenen vuotta maailman halvimmat asuntolainat. Jos vanhemmat ostavat nuorelleen asunnon, he hyötyvät matalasta korosta. Mietittäväksi tulee, kannattaako ostaa syrjäseudulla sijaitsevan omakotitalon hinnalla nuorelle yksiö opiskelupaikkakunnalta. Korona-aikana on mahdollista, että asuntojen hinnat laskevat, myös maaseudulla”, Metsola sanoo.

Asuntokauppojen kokonaismäärä putosi huhtikuussa hurjasti, eniten Turussa jopa 56 prosenttia.

Huom! Opiskelijanuori voi nykyään asua vuokralla vanhempiensa omistamassa asunnossa ja saada asumistukea, toisin kuin vielä pari vuotta sitten.

Leena Seretin

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti