veronmaksajat.fi

KOTI

Mitä teen kinkun paistorasvalle – ja yhdeksän muuta joulun ajan vinkkiä taloyhtiöille

Mitä teen kinkun paistorasvalle – ja yhdeksän muuta joulun ajan vinkkiä taloyhtiöille
19.12.2019

Miten naapurisopu säilyy taloyhtiössä joulun aikana? Taloyhtiöissä voidaan välttyä ikävyyksiltä ja varmistaa, että naapurisopu säilyy, kun joulun ajan pelisäännöt ovat kaikille selvät. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

  1. Anna joulurauha. Kaikilla joulunvietto ei kuulu perinteisiin, mutta monelle joulu on kuitenkin tärkeä juhlapyhä. Vaikka et itse joulua viettäisi, jätä remonttihommat, mattojen tamppaukset ja muut äänekkäät askareet toiseen ajankohtaan.

  2. Taloyhtiön kuusi. Joulun alla taloyhtiössä voidaan rakentaa yhteishenkeä ja kohottaa joulumieltä hankkimalla taloyhtiölle yhteinen joulukuusi, koristelemalla se yhdessä ja järjestämällä esimerkiksi glögitilaisuus. Samalla voidaan järjestää joulutalkoot.

  3. Joulukinkun paistorasva ei kuulu viemäriin eikä vessanpönttöön. Kinkkurasva laitetaan jähmettyneenä biojätepussissa tai sanomalehden sisässä biojäteastiaan. Viemärissä se voi aiheuttaa pahan tukoksen. www.kinkkutemppu.com kerää kinkkurasvaa hyötykäyttöön monilla paikkakunnilla.

  4. Muista paloturvallisuus. Polta kynttilöitä ja ulkotulia vain valvotusti. Tarkista palovaroittimet, että ne toimivat. Polta ulkotulia vain tarpeeksi kaukana palavista rakenteista.

  5. Lajittele jätteet oikein. Lahjapapereita ei saa laittaa paperinkeräykseen, vaan ne kuuluvat energiajae- tai sekajäteastiaan. Litistä pakkauslaatikot, ennen kuin laitat niitä jäteastioihin, sillä joulun aikaan taloyhtiöiden jäteastiat pursuvat helposti yli. Useimmissa kaupungeissa jätehuolto huolehtii kuusien poisviennistä loppiaisen jälkeen. Jos keräystä ei ole järjestetty, kuusen voi esimerkiksi viedä jäteasemalle tai palastella sekajäteastiaan.

  6. Muista naapuria. Monelle yksin asuvalle joulu on yksinäistä aikaa. Tervehdi siis ja vaihda muutama sananen joulua yksin viettävän naapurin kanssa.

  7. Jouluvalot kuntoon. Ota huomioon naapurit jouluvalojen asettelussa. Jouluvalojen ei ole tarkoitus häikäistä eikä viedä keneltäkään yöunia. Tarkista jouluvalojesi kunto ja vaihda palaneet lamput uusiin. Älä käytä rikkinäisiä valoja, sillä ne voivat aiheuttaa sähköiskun. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja.

  8. Siivoa omat jälkesi. Siivoa saunomisen jälkeen omat jälkesi taloyhtiön saunatiloista. Vihtojen koivunlehdet voivat aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita.

  9. Jos jotain sattuu… Soita huoltopäivystykseen, jos havaitset taloyhtiön piha-alueilla esimerkiksi lumen tai jään aiheuttamia vaarapaikkoja tai jos tukkeutunut viemäri ei avaudu kotikonstein. Hätätilanteissa soita hätänumeroon 112. Isännöitsijä ja taloyhtiön hallitus viettävät joulunpyhiä.

  10. Kun vuosi vaihtuu... Ilotulitteita ei saa ampua parvekkeelta ja ne tulee suunnata poispäin rakennuksista, autoista ja ihmisistä. Uudenvuoden tinaa ei saa heittää tavalliseen roskikseen, vaan ne pitää viedä vaarallisten jätteiden keräyspisteisiin.

Vinkit antoi Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti