veronmaksajat.fi

KOTI

Graffiti seinässä, mitä teen?

Graffiti seinässä, mitä teen?
31.8.2018

Graffitien ja nimimerkkien eli tägien tekeminen ilman lupaa on laitonta. Poikkeuksena joissakin kaupungeissa on laillisia graffitin maalauspaikkoja. Muutamat taloyhtiöt ovat myös tilanneet ammattimaalarilta graffitin seinän koristeeksi.

Seinälle ilmestynyt luvaton töherrys kannattaa poistaa nopeasti. Töhritty ympäristö vetää puoleensa lisää töhryjä ja muuta ilkivaltaa sekä vähentää turvallisuudentunnetta. 

Mitä kannattaa tehdä ensimmäiseksi grafiitin huomattuaan, isännöitsijä Matti Fenander Olarin Huollosta?

”Ensiksi tehdään rikosilmoitus poliisille. Jos asut taloyhtiössä, kerro graffitista isännöitsijälle ja pyydä häntä hoitamaan asia. Rikosilmoitusta varten voit ottaa graffitista kuvan. Kerro mahdollisimman tarkasti, milloin graffiti on tehty. Sosiaalisen median kautta voi myös yrittää kysellä havaintoja tekijästä.

Isännöitsijä tai omakotiasukas tilaa graffitin poiston ammattiliikkeeltä. Mitä tuoreempana töhry poistetaan, sitä paremmin se irtoaa.” 

Kuka korvaa graffitin puhdistamisen?

”Vakuutusehdoista selviää, korvaako taloyhtiön tai kiinteistön vakuutus graffitin poiston. Yleensä ilkivalta on rajattu korvausten ulkopuolelle. Mikäli graffitin tekijää ei saada kiinni, laskun maksavat talon osakkaat.

Pudistuksen hintaan vaikuttavat seinämateriaalit sekä se, millaisia tusseja tai spraymaaleja on käytetty. Yleensä kyseessä on useiden satojen eurojen työ.” 

Voinko torjua graffiteja jatkossa?

”Hyvä valaistus, aidat ja valvontakamerat voivat suojata kiinteistöä.  Seinät voi myös käsitellä ennaltaehkäisevästi. Näkymätön suoja-aine säästää pintaa myös ilmansaasteiden ja muiden epäpuhtauksien vaikutuksilta. Pysyvä töhrysuoja estää graffitin tunkeutumisen lävitseen. Uhrautuva suoja sitoo sotkun itseensä, joten pinnoite on uusittava aina puhdistuksen jälkeen.”

Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti