veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntolainojen korkojen noususta puhutaan jo astetta tuimemmin

Asuntolainojen korkojen noususta puhutaan jo astetta tuimemmin
13.12.2021

Asuntolainojen suosituin viitekorko 12 kuukauden euribor on ollut nollan alapuolella kuutisen vuotta. Joitakin lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta euribor on myös koko tuon ajan valunut yhä syvemmälle pakkasen puolelle.

Asuntolainan suosituin viitekorko Lähde: Suomen rahatieto ja Suomen Pankki

Jo ennen nollarajan saavuttamista euribor makasi muutaman vuoden reilusti alle yhdessä prosentissa. Nyt ei ole helppo totutella ajatukseen korkojen noususta. Sitä meille kuitenkin ennustetaan.

Talous on globaalisti noussut koronakuopasta ripeään kasvuun. Samalla hinnat ovat lähteneet nousuun eli inflaatio on nopeutunut. Jos inflaatio ylittää keskuspankkien asettamat tavoitteet, ne alkavat hillitä sitä nostamalla ohjauskorkojaan. Nostot vaikuttavat markkinoilla määräytyviin korkoihin, kuten euriboreihin.

Vaikka lainakorkojen ”pakkaskausi” on jatkunut vuosia, velallisia on koko ajan varoiteltu siitä, että korot nousevat ”ennemmin tai myöhemmin”. Mutta aika ponnetontahan tuo puhe on väkisinkin ollut.

Nyt puheisiin on tullut uutta puhtia. ”Euroopan keskuspankin EKP:n koronnostot voivat alkaa jo lähikuukausien aikana”, varoitti Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti tiedotteessa. ”Viimeistään nyt on syytä varautua asumisen kustannusten nousuun.”

OP Ryhmän korkoennuste on varovaisempi. Senioriekonomisti Tomi Kortela sanoo markkinoilla olevan jonkin verran odotuksia siitä, että EKP nostaisi ohjauskorkoa jo ensi vuonna, mutta valtaosin odotukset ovat maltillisempia. Keskuspankki itse on ilmoittanut, että koronnosto ensi vuonna on erittäin epätodennäköinen.

”Ehkä Euribor voisi nousta plussalle vuoden 2023 aikana. Se olisi varsin nopea tahti”, Tomi Kortela tuumii.

Jos korkokehitys huolestuttaa velallista, pankista voi ostaa asuntolainalle korkosuojausta. ”Nyt olisi yhä edullista suojautua, kun markkinoilla ei ole vielä selvää, miten ja milloin korot nousevat”, OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen sanoo.

”Korkojen noustessa myös suojausvälineiden hinnat nousevat”, Nooan Esa Jäntti huomauttaa.

Kannattaa silti muistaa, että suojaus maksaa aina ja että korkojen nousuun voi varautua myös säästämällä. Se on kaiken lisäksi ilmainen tapa.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti