veronmaksajat.fi

KOTI

4 vinkkiä: Näin juhannuskokko roihuaa turvallisesti

4 vinkkiä: Näin juhannuskokko roihuaa turvallisesti
22.6.2016

Juhannustulien polttaminen sujuu suomalaisilta turvallisesti. Juhannuspyhien aikana syttyy keskimäärin kahdeksan maastopaloa.

Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko luontoon on kuitenkin kokonaan kielletty. Yleensä kokon sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan ja joillakin alueilla kunnan lupa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino listaa 4 tärkeää vinkkiä juhannuskokon polttajille. 

  1. Varaa lähellesi runsaasti sammutusvälineitä, kuten vesiletku, vedellä täytettyjä ämpäreitä tai sammuttimia.
  2. Valitse kokon paikaksi alue, josta tuli ei pääse leviämään maastoon tai rakennuksiin. Pystytä kokko palamattomalle alustalle ja poista helposti syttyvä kasvillisuus kokon alta ja sen lähiympäristöstä.
  3. Ennen koko sytyttämistä huomioi tuulen suunta ja voimakkuus. Jos tuuli voi aiheuttaa palon leviämisen, jätä kokko sytyttämättä.
  4. Valvo tulta ja ympäristöä koko palamisajan ja sammuta palojätteet lopuksi huolellisesti vedellä. 

”Juhannuskokko, nuotio tai maata vasten asetettava grilli ovat avotulia. Avotulen teko on kiellettyä metsäpalovaroituksen aikana. Jos olosuhteet vähänkin epäilyttävät, on parempi jättää kokon sytyttäminen väliin. Kokon sytyttäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista”, Ilpo Leino sanoo.

Minna Petäinen  

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti