veronmaksajat.fi

Verottaja esitäyttää taas – pysyvätkö yrittäjät mukana?

Kati Malinen

PYKÄLÄSTÄ MITTAA

Kati Malinen on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja. Seuraa Twitterissä @malinen_kati

Vuoden 2006 toukokuussa aloittelin uraani verotuksen parissa verotoimistossa. Samana keväänä saatiin Suomessa tarkistettavaksi ensimmäiset esitäytetyt veroilmoitukset vanhojen veroilmoitusten ja veroehdotusten sijaan. Vielä tuolloinkin meidän kesätyöntekijöiden aikaa kului paljon kaikkien veroilmoitusten tallennukseen, käsittelyyn, arkistointiin ja muuhun manuaaliseen työhön, vaikka koneet hoitivat jo paljon.

Kellään ei varmasti ole ikävä vanhaa maailmaa. Esitäytetty veroilmoitus ja vuosien mittaan helpottunut sähköinen ilmoittaminen on tehnyt veroilmoituksen antamisesta helppoa meille verovelvollisille ja tietojen käsittelystä helppoa Verohallinnolle.

Eikö siis kuulostaisi hienolta, jos valmiiksi oikeat tiedot sisältävän alv-ilmoituksenkin voisi vain hyväksyä esitäytetyn tuloveroilmoituksen tapaan? Tällaista on nimittäin selvitelty Verohallinnossa.

*** 

Esitäytetyt veroilmoitukset eivät arvonlisäverotuksessakaan synny itsestään, vaan jostain esitieto täytyy saada. Esitäytetty arvonlisäveroilmoitus edellyttää Verohallinnon suunnitelmissa sitä, että kaikki arvonlisäverovelvolliset siirtyisivät transaktiokohtaiseen alv-ilmoittamiseen. Sanahirviö tarkoittaa arvonlisäveron ilmoittamista nykyistä reaaliaikaisemmin myynti- ja ostotapahtumittain.

Kirjanpitotapahtumiin perustuvat ilmoitukset edellyttäisivät käytännössä sähköisen taloushallintopalvelun käyttöä. Siksi Verohallinto on väläytellyt jopa kehittävänsä maksuttoman taloushallinnon ohjelmiston pienyritysten käyttöön. Monella pienyrittäjällä ja alkutuottajalla kun kirjanpito pyörii vielä paperilla.

*** 

Siirtyminen sähköiseen viranomaisasiointiin tai raportointiin ei ole tähänkään asti ollut kaikille vaivatonta. Myöskään transaktiokohtaiseen ilmoittamiseen ja esitäytettyihin arvonlisäveroilmoituksiin tarvittavan digiloikan suuruutta ei sovi vähätellä. Muutos edellyttäisi sopeutumista kaikilta arvonlisäverovelvollisilta, mutta erityisesti digikelkan kyydistä uhkaavat pudota juuri ne, joilla velvoitteiden hoitaminen on muutenkin hankalaa. Kaikkien aika ja kyvyt eivät riitä it-taitojen opetteluun, jos elämä ei pyöri tietokoneiden ympärillä.

Sähköisten palveluiden käyttämättä jättäminen ei välttämättä johdu rahasta. Maksuttomasta taloushallinnon ohjelmistosta ei ole iloa, jollei sitä osaa käyttää. Jotta kaikki, it-taidoiltaan hyvinkin erilaiset alv-velvolliset saataisiin pidettyä kehityksen kelkassa, tulee kehitellä muitakin toimenpiteitä ja vaihtoehtoja, jos uudistusta päätetään ministeriössä edistää. Verovelvollisilla täytyy jatkossakin olla mahdollisuus hoitaa veroasiansa tavalla, johon heidän kykynsä riittävät.

*** 

Esitäytetty arvonlisäveroilmoitus olisi parhaimmillaan samanlainen helpotus monen verovelvollisen ilmoittamistaakkaan kuin esitäytetty tuloveroilmoitus on ollut meille kaikille. Ongelma verovelvollisten digitaitojen puutteessa ei kuitenkaan ratkea itsekseen esimerkiksi luonnollisen poistuman kautta Verohallinnon tavoiteaikataulussa. Tästäkin uudistuksesta voidaan saada huolellisella valmistelulla ja verovelvollisia kuuntelemalla kehitettyä esitäytetyn tuloveroilmoituksen kaltainen sovellutus, jonka käyttöönotosta kaikki hyötyvät.

Toiveissa on riittävän pitkät jäähyväiset vanhalle arvonlisäveroilmoituksellekin.

Kati Malinen 

Kommentit (1)
 
  • Lassi Mäkinen 27.1.2021 8.15
     
    Esitäytetyt veroilmoitukset eivät synny itsestään. Joku on niihin tulostetut tiedot antanut ja tehnyt tällöin työtä verovelvollisen ja Verohallinnon puolesta saamatta korvausta tästä työstä.

    Arvonlisäverotuksessa tämä asia on räikeimmillään, sillä arvonlisäverotus on kulutusverotusta. Yritysten ei pitäisi olla mitenkään sen kanssa tekemisissä, vaan kuluttajien pitäisi maksaa nämä verot Verohallinnolle.

    Kun tällainen orjatyöjärjestelmä on luotu, siitä ei enää päästä eroon. Pahinta on, että näitä tiedontuottajaorjia voidaan jatkuvasti kiristää tekemään lisää palkstonta työtä.

    Tulorekisteri on ikävä esimerkki lisäkiristyksestä. Siitä hyötyvät Verohallinto, Kela ja yksityset vakuutusyhtiöt mutta nämä eivät ole halukkaita antamaan edes pientä osaa hyödystään yrittäjille.

    Transaktiokohtaiseen alv-ilmoittamiseen päästään vähimmin vaurioin, kun Verohallinto ryhtyy maksuttomaksi verkkolaskuoperaattoriksi eikä automaattisen kirjanpitopalvelun tuottajaksi, joka tuhoaisi tilitoimistoalan ja saattaisi pienten yritysten taloustiedot kaaokseen.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit