veronmaksajat.fi

VEROT

Näin autat autolla – ilman lahjaveroja

Näin autat autolla – ilman lahjaveroja
16.9.2019

Tarvitseeko läheisesi autoa käyttöönsä? Mietitkö, miten voisit auttaa? Verotehokkain tapa saada auto omalle lapselle tai isovanhemmalle on antaa autoon käyttöoikeus.   

Nuoren ensimmäiset ajokilometrit huristellaan usein äidin tai isän autolla. Säännöllisempi auton tarve voi tulla eteen, kun lapsi palaa opiskelupaikkakunnalta lapsuudenkotiinsa ja tarvitsee auton kesätöihin. Kannattaako perheeseen ostaa toinen tai kolmas auto? Vai lahjoittaisiko piltille upouuden ajokin?

Auton tarve voi tulla eteen myös sukupuun ylemmillä oksilla, kun oma äiti ei enää jaksakaan pyöräillä ruokakauppaan.

Jos haluat auttaa, vaihtoehtoja on useita:

1. LAHJOITAN MERVILLE AUTON

Tyttäreni Mervi on saanut harjoittelupaikan ja tarvitsee auton päästääkseen kukonlaulun aikaan töihin.

Haaveilen itse uudesta menopelistä, joten voisin ehkä lahjoittaa Merville suhteellisen hyväkuntoisen kakkosautoni.

*En ole antanut Merville kolmen viime vuoden aikana merkittäviä lahjoja. Jos auton käypä hinta on esimerkiksi noin 12 000 euroa, Mervi maksaa lahjaveroa 660 euroa. Jos vanhan kotteroni käypä arvo jää alle 5 000 euron, lahjaveroa ei tule.

Sama koskee äitiäni, jolla myös olisi auton tarvetta.

Auton arvon selvittämiseksi selailemme käytettyjen autojen nettikauppoja ja kysymme hintatarjousta parista autoliikkeestä. 

2. MYYN MERVILLE UUDEN AUTON ALENNUKSELLA

Merviä nolottaa ajatus vanhasta bensasyöpöstä farkusta. Hän haluaisi sähköauton tai vähintään hybridin. Voisinko minä ostaa uuden hybridin ja myydä sen sopuhintaan tyttärelle?

”Kyllä voit. Koska kyse on kaupasta eikä lahjasta, Mervi välttyy lahjaverolta, kun sopuhinta on yli 75 prosenttia auton käyvästä arvosta”, neuvoo verojuristi Hanna Silander Veronmaksajain Keskusliitosta.

Jos siis ostaa päräytän Merville 60 000 euron hybridin, hänen tulee maksaa siitä minulle hieman yli 45 000 euroa. Jos Mervi maksaa vain 45 000 euroa tai vähemmän, lahjavero tulee maksettavaksi koko erotuksesta eli 15 000 eurosta. 

3. VUOKRAAN AUTONI MERVILLE

Ajatus auton antamisesta ilmaiseksi Mervin kesätyökäyttöön ei ehkä tunnu kasvatuksellisesti järkevältä. Saahan tytär asua kesän ilmaiseksi, joten mitäpä, jos hän maksaisi minulle auton käytöstä?

Autonvuokraus olisi minulle kuitenkin verotettavaa tuloa. Vaikka voinkin vähentää tulosta vuokrauksesta aiheutuneet kulut, taidan silti luopua vuokrausajatuksesta.

4. ANNAMME MERVILLE AUTON KÄYTTÖOIKEUDEN

Ehkä annamme perheen kakkosauton Mervin käyttöön ilmaiseksi. Tai entäpä jos ostaisimme perheeseen kolmannen auton, jonka haltijaksi merkittäisiin Mervi?

”Mervi voi käyttää perheen autoa vapaasti ilman veroseuraamuksia riippumatta siitä, onko käyttö satunnaista lainausta vai rekisteröidäänkö Mervi auton haltijaksi”, kertoo Hanna Silander. 

Tämä pätee myös auton antamiseen omien vanhempien käyttöön. Sillä ei ole merkitystä, onko auto ollut perheessä aiemmin tai ostetaanko se uutena tai käytettynä. 

AUTOVAKUUTUS, AJONEUVOVERO, SAKOT Lue syyskuun Taloustaidosta (ilm. 11.9.2019), kuka maksaa auton vakuutuksen, ajoneuvoveron tai sakot. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

*OIKAISU! Ensimmäisen esimerkin kolmatta kappaletta on korjattu 12.3.2021. Kerroimme virheellisesti, että Mervi joutuisi maksamaan lahjaveron vain siltä osalta auton arvosta (arvo 12 000 e), joka ylittää 5 000 euroa ja että Mervi maksaisi lahjaveron 7 000 eurosta. Tämä ei pidä paikkaansa. 

Juttuun on 12.3.2021 lisätty kaksi linkkiä Veronmaksajien verkkosivuille.

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti