veronmaksajat.fi

VEROT

Monet asiat hoituvat Omaverossa – mistä apua teknisiin pulmiin?

Monet asiat hoituvat Omaverossa – mistä apua teknisiin pulmiin?
27.3.2020

Suurin osa suomalaisista voi hoitaa jo kaikki veroasiansa sähköisesti Omaverossa. Nyt siellä voi tehdä myös kiinteistövero- ja varainsiirtoveroilmoitukset. Mutta mistä löytää apua, jos Omaverossa törmää teknisiin ongelmiin?

Verottaja on jo useamman vuoden houkutellut meitä suomalaisia hoitamaan veroasiat verkossa. Viime vuonna houkuttelusta siirryttiin patisteluun, ja sehän tepsi. Veroilmoituksensa verkossa tehneiden määrä pomppasi 60 prosentista 80 prosenttiin, kun kotiin tullut kirjekuori ei enää sisältänytkään käsin täytettävää lomaketta.

Käytännössä prosenttiosuudet tarkoittavat verottajan lähettämän esitäytetyn veroilmoituksen täydentämistä, johon oli viime vuonna tarvetta 1,4 miljoonalla verovelvollisella. Muutoksia tehneiden määrässä ei ole viime vuosina tapahtunut merkittäviä muutoksia. Verokortin muutoksista tehtiin viime vuonna Verohallinnon Omavero-palvelussa noin 70 prosenttia.

Aivan kaikkia veroasioita ei ole tähän mennessä voinut hoitaa Omavero-palvelussa, mutta nyt voi. Ainakin melkein.

”Kaikki yksityishenkilön tavanomaiset verot voi ilmoittaa tänä vuonna Omaverossa lukuun ottamatta ulkomailta tuodun auton autoveroa, joka ei koske kovin suurta joukkoa veronmaksajia”, kertoo Omaveron toiminnallinen asiantuntija Heikki Koiste Verohallinnosta. 

Myös kiinteistöverot nyt verkossa

Uusina verolajeina Omaverossa voi nyt hoitaa varainsiirtoveron sekä noin kahta miljoonaa suomalaista koskettavat kiinteistöverot. Mahdollisuutta tehdä kiinteistöveroilmoitus sähköisesti onkin jo ehditty toivoa. ”Kansalaiset selvästi odottavat, että kaikki verot löytyvät Omaverosta”, Koiste vahvistaa.

Tiedot kiinteistöjen omistuksista saadaan Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistötietojärjestelmästä. Omaverossa voi nyt ilmoittaa esimerkiksi tehdyistä perusparannuksista tai kertoa, että saunan takana ollut vanha piharakennus on purettu. Muutoksia tehdään vuosittain noin 70 000 kiinteistön tietoihin.

Kiinteistöveron maksajista on henkilöitä tai kuolinpesiä yli 90 prosenttia, mutta euromääräisesti heidän osuutensa on kiinteistöveron kokonaismäärästä alle kolmannes.

Perintöveron osalta uutta on, että perukirjan voi toimittaa verottajalle sähköisesti. Verohallinto tekee sen perusteella perintöverosta päätöksen, joka tulee maksuohjeiden kera Omaveroon.

Tietokoneen selaimista erillinen ohje

Vaikka Verohallinto on testannut Omaveroa vuosien varrella lukuisilla ns. tavallisilla käyttäjillä, ongelmatilanteilta ei ole vältytty. Viime vuonna hämmennystä herättivät erityisesti selainongelmat ja ponnahdusikkunat.

Osa selainongelmista johtui ja johtuu edelleen käyttäjien vanhoista päätelaitteista ja niissä olevista vanhoista selaimista. Kaikkein vanhimpien selainten käyttö on tarkoituksella estetty niiden suuren tietoturvariskin vuoksi.

Ponnahdusikkunat eli niin sanotut pop up -ikkunat taas liittyvät selaimen omalla koneella oleviin asetuksiin, ja niillä pyritään estämään ruudulle ponnahtavat mainokset. Ponnahdusikkunoiden eston saa itse poistettua selaimen asetuksista. Verohallinnon ohjeet selaimista ja siitä, millä laitteilla ja selaimilla palvelua kannattaa käyttää, löytyvät vero.fi-osoitteesta kohdasta Verohallinto > yhteystiedot ja asiointi > asioi verkossa > tietoa omaverosta.

”Nämä ja esimerkiksi kirjautumiseen liittyvät kysymykset ovat juuri sellaisia ongelmia, joihin saa apua myös chatin kautta”, opastavat Koiste ja hänen kollegansa, palvelukehittämisen asiantuntija Heidi Strang.

Henkilökohtaiseen verotukseen chatilta ei saa apua, vaikka Koiste ja Strang vakuuttavatkin Verohallinnon chattaajan olevan aivan oikea ihminen. Chat on tavoitettavissa virka-aikaan.

Verokortti-palvelussa on sen sijaan kokeiltu myös robottiavustajaa eli chattibottia, joka on osoittautunut varsin toimivaksi. Niiden aihealueiden kysymykset, joita botti ei vielä osaa, se siirtää ihmisvirkailijalle. 

Välissä voi olla väljää myös puhelimessa

Jonotusajat puhelinpalveluun ovat olleet ovat harmillisen pitkiä erityisesti veroilmoituskauden alussa ja lopussa. Se kertoo, että meitä veronmaksajia on kahdenlaisia. Ensimmäinen ryhmä haluaa hoitaa veroilmoituksensa kuntoon heti, kun verotiedot tulevat. Toinen ryhmä on niitä, jotka pitkittävät veroilmoituksen tekoa lähelle viimeistä jättöpäivää. 

”Väljintä puhelinpalvelussa on siinä välissä”, Koiste neuvoo. Puhelinpalveluun on nyt lisätty resursseja, mutta viimeiseen palautuspäivään ei kannata epäselviä asioita edelleenkään jättää. 

Lisätietoja ei voi kirjoittaa

Puhelinpalvelun ruuhkautumisen lisäksi Verohallinto on saanut palautetta siitä, ettei sähköiseen veroilmoitukseen voi kirjoittaa lisätietoja asioiden selventämiseksi. Vastaus on, että numeerisesti ilmoitettu tieto on useimmiten riittävä ja että verottaja kyllä pyytää lisätietoja, jos ilmoituksessa on jotain epäselvää.

Lisätietojen eli vapaan sanan läpikäynti edellyttäisi niin sanottua käsityötä, ja juuri siitä halutaan kustannussyistä eroon.

Jos on epävarma siitä, mitä lukuja ja numeroita veroilmoitukseen tulee kirjoittaa, kannattaa ensin etsiä ohjetta Verohallinnon sivuilta. Mikäli vastausta ei löydy, ei siis auta muu kuin tarttua puhelimeen tai lähteä henkilökohtaisesti verotoimistoon. 

Verotusta voi toki korjata myöhemminkin, mutta jos verotus ehtii päättyä, asian käsittely siirtyy muutoksenhakuun, jolloin käsittelyaika on pidempi.

Verohallinnon asiakaskyselyn mukaan 79 prosenttia Omaveron käyttäjistä ilmoittaa olevansa palveluun tyytyväisiä.

”Palautetta kannattaa antaa, sillä kaikki palautteet käydään läpi, vaikka kaikkiin ei voidakaan henkilökohtaisesti vastata”, Strang vakuuttaa. 

Valtuutus edellyttää yhä pankkitunnuksia

Viime kevään tapaan tänäkin vuonna verottajan lähettämästä kirjekuoresta on turha odottaa lomaketta, jolla voisi korjata tai täydentää esitäytettyä veroilmoitusta. Postitse tulee vain tuloste verotustiedoista.

Jos muutokset haluaa tehdä paperille, lomakkeet on itse tulostettava vero.fi:stä, tilattava Verohallinnon Lomaketilaukset-palvelunumerosta (p. 029 497 030) tai noudettava verotoimistosta.

Jos ilmoittaa paperilomakkeilla, on tärkeää merkitä kuoreen se osoite, joka on lomakkeessa. Postileimasta riippumatta lähetyksen on oltava perillä veroehdotukseen merkittynä päivänä tai voi joutua maksamaan 50 euron lisämaksun.

Viime vuonna paperilomakkeella esitäytettyä veroilmoitusta täydensi 235 000 suomalaista. Tilastot sähköisen palvelun käyttäjistä kertovat, että yli 68-vuotiaistakin joka toinen teki veroilmoituksensa sähköisesti.

Mikäli sähköinen asiointi ei ole mahdollista, verovelvollinen voi valtuuttaa toisen henkilön, esimerkiksi puolisonsa tai lapsensa, hoitamaan veroasioitaan Omaverossa. Valtuuttaminen tapahtuu Suomi.fi-palvelussa. 

Jos henkilöllä ei ole pankkitunnuksia, valtuutusta ei kuitenkaan pysty antamaan. Verohallinnon mukaan ratkaisua tähän kehitetään Digi- ja väestötietovirastossa edelleen, vaikka ongelman odotettiin ratkeavan jo viime vuonna. 

Myös viime vuoden puolella valmistuvaksi lupailtu edunvalvontarekisteri tulee osaksi palvelua vasta myöhemmin. Tällä hetkellä edunvalvoja ei siis käytännössä voi hoitaa päämiehensä veroilmoitusta sähköisesti.  

Uusia palveluita yrittäjille

Y-tunnuksen haltijoita Omavero palvelee nyt myös siten, että sen kautta voi tehdä muutoksia arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Liikkeen- ja ammatinharjoittajat sekä maataloudenharjoittajat voivat tehdä Omaverossa myös yritystoiminnan lopettamisilmoituksen. 

MIKÄ OMAVERO? Omavero on Verohallinnon verkkopalvelu, joka on korvannut suurimman osan Verohallinnon aikaisemmista verkkoasiointipalveluista. Sinne tulee verokortti ja veroilmoitus ja sieltä voi tarkistaa esimerkiksi tulevat veronpalautukset tai jäännösverojen maksupäivät. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Erillisiä salasanoja ei tarvita. Jos on ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön, saa tiedon sähköpostiinsa siitä, että oma veroilmoitus on tarkistettavissa Omaverossa. Suomi.fi-viestien käyttäjille ei lähetetä lainkaan paperista veroilmoitusta.

Mitä uutta omaverossa? 

  • Kiinteistöverot
  • Varainsiirtoverot
  • Perukirjan toimittaminen ja perintöverot
  • Y-tunnuksen haltijoille ilmoitusmahdollisuus Verohallinnon rekistereihin

Tulossa omaveroon lähivuosina

  • Autoverot (koskee lähinnä auton tuomista ulkomailta)
  • Valtuuttaminen ilman pankkitunnuksia
  • Edunvalvojan mahdollisuus tehdä päämiehensä veroilmoitus sähköisesti

Katri Isotalo 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti