veronmaksajat.fi

RAHAT

Verohyötyä osakesäästötilistä – miten aktiivisesti kauppaa pitäisi käydä?

Verohyötyä osakesäästötilistä – miten aktiivisesti kauppaa pitäisi käydä?
19.8.2021

Osakesäästötilillä osakkeiden myyntivoitot voi sijoittaa täysimääräisesti uudelleen ilman, että välistä menee veroa. Se kannustaa kaupankäyntiin. Toisaalta tiedetään, että kovin kiivas kaupankäynti ei yleensä kannata. Mikä neuvoksi?

Osakesäästötilisijoittajat ovat olleet keskimäärin aktiivisempia kaupankävijöitä kuin tavalliselle arvo-osuustilille sijoittavat, tietää senioristrategi Kaisa Kivipelto Danske Bankista.

Veroetu lienee tärkeä syy osakesäästötilillä käyttävien sijoittajien aktiivisuuteen. Osakesäästötilillähän verotus lykkääntyy. Tilin tuotosta maksetaan veroa vasta, kun tililtä nostetaan rahaa. Siksi myyntivoitot ja osingot pääsee sijoittamaan tilillä kokonaan uudelleen.

Toisaalta osakesäästötili on ollut käytössä vasta vuoden 2020 alusta, joten monet vasta rakentavat salkkuaan. Se näkynee aktiivisuudessa. 

Passiivisenkin salkkua pitää välillä rukata

Keskimääräiset osakekaupat ovat myös pienempiä osakesäästötileillä kuin tavallisilla arvo-osuustileillä. Se ei syö tilin etuja. ”Veroedusta hyötyy ja korkoa korolle -ilmiö pätee myös pienillä summilla toimittaessa”, Kaisa Kivipelto kertoo Taloustaidon podcastissa.

Vaikka mieltäisit itsesi osinkotuottoon keskittyväksi osta ja pidä -sijoittajaksi, myöskään kaupankäynnin veroetua ei kannata väheksyä. ”Jossain vaiheessa tulee joka tapauksessa eteen tilanne, jolloin salkussa on tehtävä muutoksia.”

”Jos vaikka käy niin hyvin, että jokin salkun yhtiöistä raketoi ja tuottaa erinomaisesti, sen paino salkussa voi nousta hirveän suureksi. Silloin salkkua voi olla fiksua tasapainottaa, jotta riskit eivät kasaudu.” 

Purista kuumat vinkit tiukan seulan läpi

Hirmuisen vilkas kaupankäynti ei tutkimusten mukaan ole keskimäärin tuottoisin tapa sijoittaa. Ainakin kaupankäynnistä koituu kuluja. Mikä muu siinä kiikastaa?

”Mitä enemmän tekee kauppaa, sitä enemmän on mahdollisuuksia myös tehdä virheitä! Toki pitää muistaa, että myös tekemättä jättäminen on sijoittamisessa aktiivinen päätös”, Kaisa Kivipelto sanoo.

Hän kannustaa oman sijoitussuunnitelman tekemiseen. ”Liikkeelle on hyvä lähteä miettimällä, millainen sijoittaja on, mitä tavoittelee ja millaisista yhtiöistä on kiinnostunut. Sen jälkeen kannattaa tehdä itselleen säännöt siitä, milloin on ostamassa ja milloin myymässä.”

”Säännöt voi vaikka kirjoittaa muistiin, jotta niitä tulee sitten noudatettua, kun saa kuuman vinkin tai paniikkitilanne uhkaa. Jos ei ole vahvaa käsitystä siitä, mitä on tekemässä, voi sortua liialliseen kaupankäyntiin ja perässä juoksemiseen.”

KUUNTELE TALOUSTAITO PODCASTMillaisella kaupankäynnillä osakesäästötili tuottaa? Kaisa Kivipelto Danske Bankista vastaa >>

Ulla Simola 

Rahat, verot, työ & eläke, koti