veronmaksajat.fi

RAHAT

Venäjä tarpoo öljylammikossa

Venäjä tarpoo öljylammikossa
12.10.2016

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Venäjä on ollut suomalaissijoittajille aina kehittyvistä markkinoista läheisin. Moskovan pörssistä on troolattu huimia arvonnousuja, mutta vastaavasti tarjolla on ollut jyrkkiä alamäkiluisuja.

Toisin kuin monet muut pörssit, Moskova on kaukana finanssikriisiä edeltäneistä tasoistaan. Venäjän osakemarkkinoilla on takana viiden vuoden laskujakso, joka maailmanpolitiikassa näyttäytyy Putin-laskuna – sotilaallinen aggressio ja talouspakotteet eivät erityisesti auta maan taloutta. Raaka-ainemarkkinoille Venäjän talouden voiteluaineen öljyn hinta on selvästi alempana kuin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen parhaat lukemat.

Kuluneen vuoden aikana Moskovan pörssi on kuitenkin ollut vahvassa vedossa. Pitäisikö hypätä kyytiin?

Kysyin näkemyksiä kahdelta suomalaiselta Venäjän osakemarkkinoiden erikoismieheltä. Jouni Nissinen hoitaa OP:n Venäjä-rahastoa, Jukka-Pekka Leppä on pieneksi kutistuneen eQ Venäjän salkunhoitaja.

Salkunhoitajat ovat yksimielisiä monista asioista. Venäjä on korkean riskin markkina, öljyn hinnan kohoaminen auttaa, osinkotuotot ovat nousseet jo melko kiinnostaviksi... Venäjä-sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota paitsi Venäjän politiikkaan myös öljyn hintaan. 

Joko osakesijoittajan olisi syytä palata Venäjälle?

Jouni Nissinen: "Venäjä sopii riskiä sietävälle sijoittajalle joka uskoo, että raaka-aineiden, erityisesti öljyn, hinnat jatkavat nousuaan. Öljyn hinta on edelleen alhainen, mutta talous on sopeutunut siihen kohtuullisen hyvin. Osakesijoittajan kannalta öljyn hinnan tasoa tärkeämpää on sen suunta."

Jukka-Pekka Leppä: "Venäjä sopii sijoittajalle, jonka riskisietokyky on korkea. Viime aikoina Öljyn hinta on kohonnut, mikä lisää mielenkiintoa Venäjää kohtaa."

Mitkä seikat puoltavat Venäjälle sijoittamista? 

Jouni Nissinen: "Öljyn hinta ja ruplan kurssi vaikuttavat stabiloituneen ja pahin poliittinen myllerrys on jäänyt taka-alalle. Vientiyhtiöt tekevät hyvää tulosta alhaisellakin öljynhinnalla halvan ruplan ansiosta. Parantuvan makrokuvan ansiosta myös monet nopeasti kasvavat kotimarkkinayhtiöt alkavat olla houkuttelevia. Tulosennusteet ovat pysyneet nousutrendillä keväästä lähtien. Osingonjaossa venäläiset yhtiöt ovat muuttuneet selvästi avokätisemmiksi. Vuoteen 2010 saakka yhtiöt jakoivat tuloksistaan osinkoina keskimäärin vain 15 prosenttia, mutta sen jälkeen osingonjakosuhde on noussut tasaisesti jo yli 30 prosenttiin, ja nousuvaraa on edelleen koska myös valtionyhtiöiltä on alettu vaatia entistä suurempia osinkoja. Osinkotuotto onkin tällä hetkellä kehittyvien markkinoiden parhaimmistoa."

Jukka-Pekka Leppä: "Öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen nousu auttaa Venäjää. Lisäksi Venäjän osinkotuotto on jo kohtuullisen korkea, 4,5 prosenttia. Löydän helposti useita yhtiöitä, joiden osinkotuotto on yli viisi prosenttia."

Entä mitkä puhuvat sitä vastaan? 

Jouni Nissinen: "Poliittinen epävarmuus ja riippuvuus öljyn hinnasta pitävät riskin koholla. Negatiivista on myös valtionyhtiöiden iso osuus pörssissä, tosin niiden sijoituskelpoisuus on hieman parantunut kasvavan osingonjaon ansiosta. Kulutuskysyntä on pysynyt heikkona, eikä takavuosien kulutusjuhliin ole lähiaikoina paluuta. Nykyisellä öljyn hinnalla palkankorotusvara on rajallinen etenkin julkisella sektorilla. Nopeasti hidastuva inflaatio ja alentuva korkotaso tuovat hieman helpotusta tilanteeseen." 

Jukka-Pekka Leppä: "Venäjän arvaamaton käytös on selvä riskitekijä. Mikäli Ukrainan-konflikti kiihtyy uudestaan, voidaan pakotteita yhä kiristää."

Mitä asioita Venäjä-sijoittajan kannattaa tarkkailla?

Jouni Nissinen: "Öljyn hintaa on syytä seurata tarkkaan, sillä se määrittää Venäjän talouden kehityksen ja vaikuttaa myös vapaasti kelluvan ruplan kurssiin. Ukrainan tilannetta kannattaa myös tarkkailla. Talouspakotteiden vaikutukset talouteen ja yrityksiin ovat jääneet useimpien arvioiden mukaan varsin pieniksi. Mikäli pakotteet jonain päivänä poistettaisiin, olisi markkinareaktio kuitenkin todennäköisesti positiivinen, kun entistä useampi sijoittaja uskaltaisi palata Venäjän markkinoille. Myös Venäjän pääsyä kansainvälisille velkamarkkinoille kannatta seurata, velanottokyvyn säilyminen ylläpitää turvapuskureita, jos makrotilanne heikkenee. Tällä hetkellä velan määrä suhteessa BKT:hen on maltillinen."

Jukka-Pekka Leppä: "Öljyn hinta ja politiikka ovat keskeisiä tekijöitä."

Onko ruplan vaihtokurssikehityksellä merkitystä osakesijoittajalle, joka on liikkeellä usean vuoden aikajänteellä, Jouni Nissinen?

"Ruplan kurssilla on iso merkitys eurosijoittajalle. Tänä vuonna Venäjän ruplamääräinen pörssi on noussut kaikkien aikojen korkeimpaan lukemaan, mutta euroissa mitattuna kurssit ovat yhä vain puolet finanssikriisiä edeltävästä huipusta. Jos uskoo, että öljyn hinnassa on pohja nähty, voi myös ruplan olettaa kehittyvän jatkossa myönteisemmin. Yleensä rupla vahvistuu öljyn hinnan noustessa ja heikentyy öljyn laskiessa. Toisaalta voimakkaat valuuttaliikkeet tarjoavat myös mahdollisuuksia aktiiviselle sijoittajalle, koska Venäjältä löytyy runsaasti vientiyhtiöitä jotka hyötyvät heikosta ruplasta. OP-Venäjä-rahaston arvo euroissa on nyt korkeammalla kuin vuoden 2013 lopussa, vaikka sen jälkeen öljyn hinta on puolittunut, rupla romahtanut ja Venäjälle on asetettu talouspakotteita. Tämän on pitkälti mahdollistanut aktiivinen sijoitusten allokointi vienti- ja kotimarkkinayhtiöiden välillä. Ruplan heikentyessä voimakkaasti ylipainotimme vientiyhtiöitä, mutta tänä vuonna, kun rupla alkoi vahvistua, siirsimme enemmän painoa kotimarkkinayhtiöihin."

Kuinka kansainvälisten sijoittajien rahavirrat vaikuttavat Moskovan pörssin kurssikehitykseen, ja kuinka rahavirrat ovat viime aikoina kehittyneet, Jukka-Pekka Leppä?

"Kansainväliset rahavirrat ovat olleet selvästi positiivisia kehittyville markkinoille, ja myös Venäjälle viimeksi kuluneet 3,5 kuukautta. Venäjä on tällä hetkellä kansainvälisien sijoittajien salkuissa noin prosentin ylipainossa. Osin näiden rahavirtojen ansioista Venäjän pörssi on ollut tänä vuonna varsin vahva. RTS- indeksi on nyt 32 prosenttia plussalla vuoden alusta."

Millaisia yhtiöitä suosit rahastosalkussasi, mitä taas kartat?

Jouni Nissinen: "Suosin korkeaa osinkotuottoa tarjoavia yhtiöitä ja laadukkaita kasvuyhtiöitä. Alipainotan useimpia valtionyhtiöitä, koska niiden toiminta ei aina tähtää puhtaasti voiton maksimointiin."

Jukka-Pekka Leppä: "Pakotteiden johdosta yrityksien uudelleen rahoitus on vaikeutunut. Tämän johdosta pyrin suosimaan vahvataseisia yhtiöitä, joille ei tule rahoituksen kanssa ongelmia. Lisäksi suosin hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä. Vältän öljy-yhtiöitä ja pakotelistalla olevia yhtiöitä.

Viikon trio: Moskovan jätit

Moskovan pörssin suuryhtiöt ovat suomalaisillekin tuttuja jättejä. ISharesin painorajoitettua MSCI Russia -indeksiä jäljittelevän iShares MSCI Russia Capped -etf:n suurimmat sijoitukset ovat:

Sberbank    14,3 %
Gazprom 9,2 %
Lukoil 8,5 %

Lähde: Ishares. Tilanne 6.10.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti