veronmaksajat.fi

RAHAT

Tulospettymysten ja osinkoyllätysten sesonki

Tulospettymysten ja osinkoyllätysten sesonki
22.2.2017

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kaikki merkittävät Helsingin pörssin yhtiöt ovat kertoneet viime vuoden tuloslukunsa. Tuloskautta sävyttivät muutamat poikkeuksellisen suuret kurssimuutokset. Esimerkiksi UPM-Kymmenen osake rojahti tulosjulkistuspäivänä, kun taas vaikkapa Ramirent tykitti kovaan nousuun kerrottuaan viime vuoden lukunsa ja alkavan kauden näkymänsä.

Helsingin pörssin yleisindeksi samoin kuin OMXH25-indeksi ovat tuloskauden jälkeen käytännössä samalla tasolla kuin vuodenvaihteessa.

"Liikevaihdot ja osingot kehittyivät odotettua positiivisemmin, mutta liikevoittojen osalta yllätykset kallistuivat negatiiviselle puolelle", OP:n osakestrategi Antti Saari summaa tuloskauden.

"Suhteessa vertailujaksoon kehitys oli kuitenkin rohkaisevaa: Nokia ja Fortum pois lukien yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 2,7 prosenttia ja liikevoitto 1,9 prosenttia, kun 80 prosenttia yhtiöistä on raportoinut tuloksensa."

Helsingin pörssin yhtiöiden kokonaisuuden kannalta näkyisi siis käyneen niin, että marginaalit ovat kutistuneet hieman. Aiemmin 2010-luvulla yhtiöt tekivät tulostaan paljolti säästämällä ja tehostamalla eli marginaaliaan nostamalla.

"Liikevaihtojen kasvun piristyminen ja verrattain positiivissävytteiset ohjeistukset ovat linjassa globaalisti vahvistuvien kasvunäkymien kanssa", Saari sanoo. 

Tehostamalla tulosyllätyksiä

Positiivista tulosyllättäjistä Antti Saari nostaa esiin kolmikon Nokia, Outokumpu ja Stockmann. Outokumpu ja Stockmann ovat olleet viime vuosina suurissa vaikeuksissa. Nokian kauheimmat ongelmavuodet ovat kauempana, mutta yhtiö on yhä suurten muutosten keskellä Alcatel-Lucent-yrityskaupan sulattelussa.

"Nokia on onnistunut erittäin vahvaan tuloskuntoon vaikeassa markkinassa, ja kustannussäästöjä tullaan näkemään lähivuosina lisää", Saari uskoo.

"Outokummun liikevoitto kohosi viimein positiiviseksi koko vuoden osalta, minkä lisäksi ohjeistus alkuvuodelle oli erittäin vahva. Myös markkinoille yllätyksenä tullut pieni osinko osoittaa Outokummun johdon suhtautuvan tulevaisuudennäkymiin valoisasti."

Käänneyhtiöistä Stockmann on selvimmin tehostustapaus, jonka odotettua korkeampi viimeisen vuosineljänneksen liikevoitto oli onnistuneiden tehostustoimien ansiota. 

"Aktia ja Fortum pettymyksiä"

Suurten yhtiöiden joukossa pettymyksiä olivat Fortum ja metsäyhtiöt, joista OP:n Saari nostaa esiin erityisesti Stora Enson.

"Stora Ensolla sekä neljännen neljänneksen kannattavuus että alkuvuoden näkymät yllättivät heikkoudellaan."

"Fortumin tulos jäi selvästi odotettua pienemmäksi etupäässä alhaisten vesivoimavolyymien vuoksi."

Fortum kuitenkin yllätti sijoittajat odotuksia suuremmalla osingolla.

Pettymysten joukosta Saari poimii vielä Amer Sportsin ja Aktian.

"Amerin fitness-tuotteiden myynti jäi pehmeäksi, mikä johti odotettua heikompaan tulokseet viimeisellä vuosineljänneksellä. Normaalista poiketen Amer ei halunnut antaa vuodelle 2017 ohjeistusta, mikä herätti kysymyksiä."

"Aktian neljännen neljänneksen tulos ja ehdotettu osinko olivat molemmat selviä pettymyksiä. Lisäksi yhtiö indikoi korkokatteen ja tuloksen säilyvän paineessa tänä vuonna."

"Osta Neste"

Huolimatta tulospettymyksestä ja ohjeistuksen puutteesta aiheutuneesta epävarmuudesta Amer Sportsin sijoitussuositus nousu OP:llä osta-luokkaan.

Muita osta-tasolle nousseita OP:lla ovat Neste ja Cramo.

"Minkään yhtiön suositus ei tuloskaudella laskenut harvoin käytetylle myy-tasolle, mutta Nordean, Aktian, DNA:n ja Wärtsilän suosituksen laskivat kuitenkin vähennä-tasolle. Suurin syy tapahtuneille suositusmuutoksille ovat kurssiliikkeiden aiheuttamat muutokset eri yhtiöiden arvostustasojen houkuttelevuudessa", osakestrategi Antti Saari kertoo. 

Viikon trio: Muhkeimmat osinkotuotot

Helsinki on yhä hyvien osinkotuottojen pörssi, vaikka tälle keväälle ei osukaan yhtään yli kymmenen prosentin superosinkotuottoa antavaa yhtiötä. Osinkotuotto tarkoittaa yhtiön osakekohtaista osinkoa jaettuna pörssikurssilla. Se on ikään kuin vertailukelpoinen lainan korkotuottoon – tosin osingon pysyvyydestä ei ole mitään takeita ja osakkeen kurssimuutos saattaa vaikuttaa sijoittajan tuottoon moninkertaisesti osinkotuottoa enemmän.

Kovimman osinkotuottoluvun iskee tänä keväänä pöytään Fortum, joka yllättäen ja hieman vastoin omaa ohjeistustaan jakaa omistajilleen 1,10 euron osingon. Valtio ilmeisesti tarvitsee rahaa eikä Fortum toisaalta ole löytänyt ylisuurelle kassalleen järkevää käyttöä. Osingonmaksu on aina viisaampaa kuin rahan hassaaminen ylihintaiseen yritysostoon.

Sijoittajan tuskin kannattaa laskea strategiaansa sen varaan, että Fortumin osinko säilyisi 1,10 euron tasolla. Viime vuonna Fortum tekin 56 sentin osakekohtaisen tuloksen ja maksaa siis osinkoa kaksi kertaa tuloksensa verran. Vara Researchin keräämä konsensusennuste tämän vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi on 70 senttiä ja ensi vuoden osakekohtaiseksi tulokseksi 69 senttiä.

Fortumin osinkotuotto on Helsingin pörssissä omalla prosenttiluvullaan. Kuuden prosentin osinkotuottoon pääsevät finanssiyhtiöt Aktia ja Evli.

Perinteisesti hyvät osingonmaksajat, liiketoiminnaltaan defensiiviset Elisa, Kesko ja Orion eivät yllä kymmenen parhaan osinkotuoton yhtiön listalle.

Tiedot perustuvat Nordnetin keräämiin osinkotietoihin ja perjantaina 17.2.2017 vallinneisiin osakekursseihin.

Yhtiö  Osinkotuotto
Fortum  7,7 %
Aktia 6,0 %
Evli Pankki  6,0 %

Lähde: Nordnet. Tilanne 17.2.2017.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

VERO2017: SIJOITUSMARKKINAPANEELI 15.3. KLO 12.45 - 13.45 (SALI a)

Paneeliin osallistuvat: salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen Mandatum, toimitusjohtaja Tom Liljeström LähiTapiola Varainhoito, johtaja Inka Noramaa United Bankers ja maajohtaja Tuomas Virtala Danske Capital.  Paneelin vetäjä on Taloustaidon pörssikolumnisti, sijoituskirjailija Karo Hämäläinen

Vero2017-tapahtuma järjestetään Helsingissä 14.–15. maaliskuuta. Ilmoittaudu kävijäksi ja tutustu ohjelmaan.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti