veronmaksajat.fi

RAHAT

Sesongin tulos: myynti vaikeuksissa, tulokset kunnossa

Sesongin tulos: myynti vaikeuksissa, tulokset kunnossa
18.5.2016

KARON PÖRSSI Helsingin pörssin yhtiöt ovat kertoneet ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa. Tuloskauden ajan Helsingin pörssin yleisindeksi on laskenut tasaisesti.

Kuten luonnossa myös pörssissä osa yhtiöistä on saanut nauttia kevään auringonpaisteesta, osaan on iskenyt yöpakkanen. Pyysin FIMin pääanalyytikkoa Kim Gorschelnikia ja OP:n Suomeen sijoittavien osakerahastojen OP-Deltan ja OP-Focuksen salkunhoitajaa Antti Karessuota poimimaan tärkeimmät huomiot kevättuloskaudesta.

Markkinatilanteen vaikeutta kuvaa se, että jo asiantuntijoiden päällimmäiset huomiot poikkeavat toisistaan: Gorschelnik nostaa esiin liiketulosten positiiviset yllätyksen, Karessuo taas painottaa liikevaihtojen odotuksia huonompaa kehitystä.

Siitä he ovat yksimielisiä, että pörssikurssikuvion muoto muistuttaa lähiaikoina luultavasti sahalaitaa. Se on sijoittajalle hankala paikka. 

Mitä tuloskaudesta jäi päällimmäisenä mieleen?

Kim Gorschelnik: "Vaisuista liikevaihtoluvuista huolimatta tuloskausi oli liiketulosten osalta odotuksia parempi. Yhtiöt ovat siis edelleen kyenneet puristamaan tulosta ennusteita enemmän, vaikka kysyntätekijät eivät anna tukea. Heikko suhdannetilanne näkyy muun muassa suhdanneherkempien konepajayhtiöiden tuloksissa ja saaduissa tilauksissa. Suomen talouden matala kasvu puolestaan kiusaa kotimarkkinayhtiöitä."

Antti Karessuo: "Alkuvuoden myynnin kehitys on yleisesti ollut heikkoa. Kokonaisuutena katsottuna liikevaihdot jäivät viime vuotta ja odotuksia heikommiksi, mutta kustannussäästöjen ansiosta liikevoitot ovat yltäneet lähelle odotuksia. Säästökuurit eivät auta ikuisesti, joten liikevaihtotrendin soisi kääntyvän kasvuun."

Mitkä yhtiöt tarjosivat mielestäsi iloisimmat yllätykset? 

Kim Gorschelnik: "Metsäyhtiöistä UPM-Kymmene aloitti vuoden väkevästi. Muita positiivisia yllättäjiä olivat muiden muassa Cargotec, Ponsse ja Uponor.

"Vaikeassakin kysyntätilanteessa tulosta kuitenkin tehdään ja positiivisiakin yllätyksiä saadaan aikaan. Tämä näkyy muun muassa monessa kotimarkkinayhtiössä, joille vastatuulta antaa edelleen Suomen vaisu talouskehitys. Positiivisia tulosyllätyksiä saatiin kaupan alalta (Kesko ja Verkkokauppa) ja media-alalta (Alma Media ja Sanoma). Alma Median positiivisen yllätyksen takana tosin oli suurimmaksi osaksi toiminnot ulkomailla.

"Olvin positiivinen tulosyllätys perustui Suomen kasvuun. Myös Asiakastiedon vuosi lähti liikkeelle hyvin jo ennen osavuosikatsausta annetun positiivisen tulosvaroituksen myötä.

"Etukäteen ajatellen rakennuspuolen yhtiöiden kohdalla oli toiveita tulosyllätyksistä. Uponor ja konevuokraajista erityisesti Cramo vastasivat odotuksiin, mutta rakennusyhtiöiden tulokset olivat vaisuja. Toisaalta tammi–maaliskuu on alalla kausiluonteisesti hiljaisempi ja yhden vuosineljänneksen tuloksissa on alalla tyypillisiä heilahteluita.

"Pienemmissä yhtiöissä prosentuaaliset yllätykset ovat helposti suurimpia. Tällä kertaa onnistujien listalle nousivat ainakin Detection Technology, eQ, Martela ja Scanfil. Martelan alkuvuosi on kausiluonteisesti heikko, mutta tappio pienentyi kulusäästöjen myötä. Digiasta irtautunut Qt antoi etukäteen tietoja hyvästä alkuvuodesta, mikä on vauhdittanut yhtiön pörssitaipaleen alkua.

"Positiivista on myös, että pörssin monet edellisvuonna listautuneet tulokkaat ovat lunastaneet lupauksiaan. Näitä mukavissa merkeissä pörssitaipaleensa aloittaneita yhtiöitä ovat Asiakastieto, Consti, Detection Technology, Kotipizza ja Pihlajalinna. Kotipizza raportoi alkuvuoden tuloksen vasta kesäkuussa, mutta kuukausittain julkaistavat myyntitilastot ovat olleet erittäin hyviä."

Antti Karessuo: "Tässä heikon kasvun ympäristössä oli ilahduttavaa nähdä esimerkiksi Amer Sportsin ja Huhtamäen pystyvän jatkavan hyvää liikevaihdon ja tuloksen kasvua. Suosimmekin osakevalinnassa tällaisia yhtiöitä, joilla tuloskasvun avaimet ovat omissa käsissä eivätkä pelkästään syklin varassa."

Entä mitkä olivat pahimmat pettymykset?

Kim Gorschelnik: "Konepajojen tulosraportit olivat hieman pehmeitä Cargotecia ja Ponssea lukuun ottamatta. Kaivosteollisuuden vaikeudet heijastuivat odotettuakin kovemmin Metson ja Outotecin tuloksiin. Koneen saadut tilaukset laskivat ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisin Kiinan hidastumisen seurauksena.

Muutamilla yhtiöillä heikko tuloskunto on jo kroonista laatua eikä muutosta ainakaan alkuvuoden tulosraporteista saatu. Tähän porukkaan kuuluvat tappiollisesta tuloksestaan raportoineet Outokumpu ja Pöyry. Outokummun ohjeistus toiselle neljännekselle oli myös odotettua heikompi. Pahimman pettymyksen tarjosi Caverion heikolla tuloksella ja koko vuoden ohjeistuksen laskulla. Tulosarviota korjailtiin alaspäin kahteen otteeseen, mikä lisäsi epävarmuutta."

Antti Karessuo: "Globaalisti katsottuna raportoidut tulokset ovat supistuneet nopeasti vuotta aiemmasta. Kotimaassa heikot raportit useilta konepajoilta muistuttivat syklisen kysynnän jatkuvan heikkona alkuvuoden optimistisemmista odotuksista huolimatta.

Markkinareaktioiden perusteella Nokian raportti oli suuri pettymys, mutta itse näin siinä paljon hyvääkin. Nokia näytti jälleen pystyvänsä vaikeassa markkinatilanteessa paljon pääkilpailijaansa Ericssonia parempaan tuloskehitykseen, ja Alcaltel–Lucent-kaupan synergiatavoitetta nostettiin. Kuluva vuosi on joka tapauksessa tiedetty välivuodeksi kaupan integroinnin takia, ja hyödyt nähdään vasta tulevina vuosina."

Hallitseeko alkavaa kesäkautta osakemarkkinoilla nousu, lasku vai sahaus?

Kim Gorschelnik: "Markkinalla on sekä osakemarkkinoita tukevia että painavia tekijöitä. Suhdannekuva on epävakaa ja – sanoisin myös – epäselvä. Selkeää trendiä ylös tai alas ei ole nähtävillä, vaikka riskit ovat hieman enemmän kallellaan alaspäin. Toisaalta osakkeiden arvostus ei mielestäni ole ongelma ja suomalaisyritysten tuloskuntokin on pitänyt kohtuullisen hyvin. Kun vetoa on sekä ylös että alas, lopputulema lienee siis sahaava osakemarkkina kesään mentäessä. Osakepoiminnan merkitys korostuu."

Antti Karessuo: "Uskon heilunnan jatkuvan sahaavana liikkeenä. Epävarmuus niin talouskasvusta, öljyn hinnankehityksestä kuin keskuspankkien toimista pysynee pinnassa, mutta korkosijoitusten olemattomat tuotto-odotukset lisäävät erityisesti kotimaisten osinkotuottojen houkuttelevuutta."

Viikon trio: Parhaat pienyhtiöt

Sijoittaja.fi:n Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun pienyhtiöiden luokan kärjessä erot ovat suuria. Kovimmat pisteet saava Affecto on myös koko Helsingin pörssin yhtiöjoukon ykkönen, mutta toiseksi sijoittuva pienyhtiö Martela löytyy kaikkien yhtiöiden listalta vasta kahdeksannelta ja Ilkka jaetulta kahdenneltakymmenenneltä sijalta.

Affecton vahvuus on tasaisuus: Sijoittaja.fi:n arvioimasta kahdeksasta ulottuvuudesta se on saanut lähes kauttaaltaan kiitettäviä ja vain yhden kehnon arvosanan. Martela puolestaan on yltänyt kahteen täyskymppiin, mutta sillä on myös kolme kehnoa arvosanaa.

58 pistettä ovat Ilkan lisäksi saaneet Raute ja Capman.

Yhtiö  Pisteet
Affecto  75
Martela 64
Ilkka  58

Lähde: Sijoittaja.fi. Tilanne 15.5.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti