veronmaksajat.fi

RAHAT

Selvitys: Näillä osakkeilla pienyhtiörahastot menestyvät

Selvitys: Näillä osakkeilla pienyhtiörahastot menestyvät
19.10.2016

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Pienyhtiöt ovat olleet pörssihitti. Viimeksi kuluneen vuoden aikana Suomeen sijoittavat pienyhtiörahastot ovat antaneet keskimäärinkin lähes 30 prosentin tuottoja, kun Helsingin pörssin OMX Helsinki Cap -tuottoindeksin nousu on jäänyt samana aikana reiluun pariinkymmeneen prosenttiin.

Seitsemästä Suomeen sijoittavasta pienyhtiörahastosta kaikki muut ovat peitonneet selvästi yleisosakeindeksikehityksen paitsi Danske Invest Suomen Pienyhtiöt, jonka nousu lokakuun 2015 alusta syyskuun 2016 loppuun jäi 19,3 prosenttiin.

Parhaiten kahdentoista täyden kalenterikuukauden jaksolla on kohonnut Teemu Salosen hoitama OP-Suomi Pienyhtiöt, joka kellottaa 30,6 prosentin nousun. Salosen suorituksen arvoa nostaa se, että rahaston hallinnointipalkkio on poikkeuksellisen korkea, tasan kaksi prosenttia.

Pienyhtiörahastojen salkut poikkeavat toisistaan selvästi. Salkuissa näkyy positiivisella tavalla salkunhoitajien oma kädenjälki – ja juuri persoonallisuus on se, mistä salkunhoitajille maksetaan.

Pyysin viittä menestyksekästä pienyhtiörahastoa avaamaan salkkunsa syyskuun lopun tilanteen mukaan ja niiden salkunhoitajia kommentoimaan tämänhetkisiä sijoitusnäkemyksiään Taloustaidon lukijoille. Mukana ovat kaikki muut suomalaiset pienyhtiörahastot paitsi Nordean ja Dansken rahastot, jotka piilottelevat omistuksiaan.

Vaikka pienyhtiösalkuissa on eroja, muutama rahastosalkkuja yhdistävä hitti löytyy. Markkina-arvoiltaan suuria ei-suuria yhtiöitä Cargotecia, Valmetia ja Uponoria löytyy kolmen pienyhtiörahaston kymmenen suurimman sijoituksen joukosta.

Pienyhtiörahastojen hitti on kuitenkin Metsä Board, jonka on kärkikymmenikköönsä nostanut neljä viidestä pienyhtiösalkunhoitajasta. Vain Taaleri Mikro Markka Osakkeessa kartonkiyhtiötä ei ole – siitä yksinkertaisesta syystä, että 1,8 miljardin euron arvoinen firma on aivan liian suuri rahastolle, joka sijoittaa alle 500 miljoonan euron arvoisiin yhtiöihin. 

Teemu Salonen luottaa rakentamiseen

Viimeksi kuluneen vuoden menestyneimmän pienyhtiörahaston OP-Suomi Pienyhtiöiden painavin sijoitus viime kuunvaihteessa oli juuri Metsä Board. Suurimpien sijoitusten listalla erottuu kuitenkin selvästi rakentamistoimiala: mukana ovat YIT, Uponor, SRV ja Caverion.

"Olen nostanut sektorin painoa salkussa kevättalvesta lähtien, kun näkyviin tulivat ensimmäiset merkit kuluttajien ja rakennusmarkkinoiden piristymisestä. Caverionia pidän käänneyhtiönä, jossa lukuisten tulosvaroitusten seurauksena voimakkaasti laskenut kurssitaso tarjosi mielestäni pidemmän aikavälin sijoittajalle hyvän ostopaikan", salkunhoitaja Teemu Salonen kertoo.

"Metsä Boardin osalta tarina rumasta ankanpoikasesta on pitkälti toteutunut yhtiön muututtua viimeisten vuosien aikana paperiyhtiöstä kartonkiyhtiöksi. Uuden kartonkikoneen käyttöönotto ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta, mikä on näkynyt yhtiön osakekurssissa. Positiivinen näkemyksemme perustuu kuitenkin siihen, että investoinnin tuoma tuloskasvu on mielestämme viivästynyt, ei peruuntunut. Uskomme sijoittajien luottamuksen yhtiöön palautuvan ensivuoden aikana kun uusi kartonkikone pääsee kunnolla vauhtiin."

Salkun kolmanneksi suurin sijoitus on vaikeuksissa pitkään rämpinyt Outokumpu.

"Outokummun ympärillä on uutisoitu viime aikoina useista yhtiölle positiivisista asioista kuten polkumyyntitulleista ja mahdollisista nikkelikaivosten sulkemisista Filippiineillä", Salonen huomauttaa.

Ohjelmistotoimialaa edustaa salkussa vajaan kuuden prosentin painolla oleva Basware.

"Yhtiö nauttii vahvasta rakenteellisesta kasvusta ja on alallaan maailman johtavia yrityksiä. Uskomme yhtiön pitkän aikavälin tuloksentekokykyyn ja pidämme yhtiötä potentiaalisena yrityskauppakohteena." 

Janne Kujalan listalla konepajoja 

Kymmenen vuoden historialla mitattuna Evli Suomi Pienyhtiöt on paras kaikista Suomeen sijoittavista osakerahastoista. Rahaston juuret ovat Carnegiella, samoin salkunhoitajan Janne Kujalan.

Kujalan ykköstärppi on Cargotec ja toiseksi suurin satsaus it-konsulttiyhtiö Tieto, jossa Kujalaa viehättää eritoten hyvä kassavirta. Cargotecin tapaan neljänneksi painavin yhtiö Valmet tulee konepajatoimialalta.

"Midcap-konepajoista Cargotecilla ja Valmetilla on parhaat näytöt kannattavuuden noususta self-helpin myötä", Kujala kommentoi.

Kymmenen suurimman sijoituksen joukossa on myös kaksi pienempää jokerikorttia, Revenio ja Detection Technology.

Revenio Groupilla on ainutlaatuinen tuote, joka paitsi on ottanut markkinaosuutta niin myös laajentanut silmäpaineen mittauslaitteiden markkinoiden kokoa. Detection Technology kasvattaa markkinaosuuttaan kilpailijoiden kustannuksella kasvavassa markkinassa", Kujala uskoo. 

Olli Tuurilla kolme tulokasta

Säästöpankki Pienyhtiöt -rahaston salkun kymmenen suurimman sijoituksen joukossa on kolme viime vuosina pörssiin listautunutta yhtiötä: Tokmanni (2. suurin sijoitus), Consti (7.) ja Lehto (10.). Constin ja Lehdon lisäksi rakennustoimialaa top10-listalla edustavat Uponor (3.) ja Cramo (6.).

"Uponor saneeraa vihdoin Euroopan toimintaansa, ja samalla rakentamisen markkinat ovat piristyneet. Lisäksi Yhdysvaltain toiminnot jatkavat vahvaa kehitystä. Cramo hyötyy sekin osaltaan Saksan ja Pohjoismaiden rakentamisen piristymisestä. Consti hyötyy siitä, että pitkällä tähtäimellä korjausrakentamisen volyymi nousee rakennuskannan auttamattomasti vanhentuessa", salkunhoitaja Olli Tuuri luettelee.

Pienyhtiörahastoksi poikkeuksellisen hajautetun salkun painavin satsaus, juuri ja juuri yli viiden prosentin osuudella, on Amer Sports.

"Se kasvaa orgaanisesti hyvää tahtia ja kannattavuus paranee sen johdosta tulevaisuudessa selvästi", Tuuri uskoo.

Hänen filosofiansa on sijoittaa pääsääntöisesti kasvaviin ja kannattaviin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin, jotka ovat kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Metsä Boardia löytyy myös Tuurilta.                          

"Yhtiön kehitystä on kuluvana vuonna rasittanut uuden kartonkikoneen käynnistämisen ylimitoitetut odotukset, mikä on johtanut kuluvan vuoden tulosennusteiden heikkenemiseen. Metsä Board saanee alkuvaikeuksien jälkeen Husumin tuotanto-ongelmat kuntoon, mikä nostaa seuraavien vuosien aikana sen kannattavuuden uudelle tasolle ja nostaa samalla yhtiön arvostustasoa."

Taaleri Mikro Markka goes techno

Huhhuh, mikä teknosalkku!

Taaleri Mikro Markka Osake -rahaston kolme suurinta sijoitusta ovat teleoperaattoriohjelmistoyhtiö Comptel, tietoturvayhtiö F-Secure ja tietoturvayhtiö SSH. Kolmen yhtiön yhteenlaskettu paino oli syyskuun lopussa 32,5 prosenttia. Siis kolmannes koko salkusta kolmessa samankaltaisessa yhtiössä! F-Securen ja SSH:n lisäksi salkussa on myös kolmatta pörssin tietoturvayhtiötä Nixua.

"Suomessa on tietoturvan osalta ainutlaatuista osaamista. Suomi on neutraali maa ja siksi erittäin houkutteleva kansainvälisesti. Sektorin kasvunäkymät ovat kaikkialla vahvat, ja kunhan nämä yhtiöt löytävät jatkossakin huipputekijöitä, niiden menestystä on vaikea estää oikein millään. Arvostuksissa SSH on korkealla, F-Secure kohtuullinen ja Nixu halpa", rahaston salkkua yhdessä Olli Viitikon kanssa hoitava Mika Heikkilä perustelee.

"Comptel on salkun painavin rivi yli 14 prosentin painolla, mikä on mahdollista, koska rahasto on erikoissijoitusrahasto. Comptelilla on hyvä ja osaava johto sekä globaali asiakaskunta operaattorikentässä. Ohjelmistopohjainen liiketoimintamalli mahdollistaa skaalautuvan toiminnan. Viime vuosina saadut isot kaupat ja voimakkaasti kasvanut tilauskanta kertovat tuotteiden kilpailukyvystä valikoiduissa asiakasryhmissä. Arvostukseltaan se on jo hieman kalliimpi, mutta noin 250 miljoonan euron markkina-arvo on edelleen houkutteleva."

Taaleritehdas Mikro Markka kuului niihin instituutioihin, jotka olivat antaneet First Northiin tulevasta tamperelaisesta Vincitistä ennalta ison merkintäsitoumuksen.

"Vincit kasvu on ollut vahvaa. Yhtiön toimintamalli on varsin kannattava, ja ketterälle pelurille on edelleen paljon kasvuvaraa", Heikkilä innostuu.

SEBin ABC: Amer Sports, Metsä Board ja Consti

SEB Finland Small Cap -rahaston salkunhoitajat Per Trygg ja Ville Simo nostavat rahastonsa suurista omistuksista esiin eritoten Metsä Boardin, Amerin ja Constin. Metsä Board on rahaston suurin sijoitus ennen Uponoria ja Tikkurilaa.

"Amerilla ja Metsä Boardilla on vahvat näytöt tuloskasvusta viimeksi kuluneen viiden vuoden ajalta. Metsä Board on onnistuneesti muuntautunut graafisen paperin valmistuksesta pakkausyhtiöksi, ja samalla tase on vahvistunut merkittävästi. Keskipitkällä aikavälillä pakkausmateriaalien kysyntä näyttää kasvavan, ja yhtiön tuotteiden vienti kasvaa Pohjois-Amerikkaan entisestään Ruotsin Husumin uuden pakkauskoneen ansiosta", he kuvaavat.

"Amer on kasvanut vahvasti vaatteiden ja jalkineiden puolella, ja samalla yhtiön kannattavuus on parantunut vuosittain. Vaatteiden ja jalkineiden kasvun – yli kymmenen prosenttia vuositasolla – ansiosta yhtiön tulosheilahtelut ovat pienentynyt huomattavasti, kun näiden osuus tuloksesta on jo lähes puolet. Yhtiön johto kertoo läpinäkyvästi tulevaisuuden tavoitteista ja seuraavista vuosineljänneksistä, mikä parantaa yhtiön tuloksen ennustettavuutta."

"Consti hyötyy Suomen rakennusmarkkinoiden markkinatilanteen parantumisesta, vaikkakin yhtiön pääpaino on korjausrakentamisessa. Liikevaihdon kasvua tukee rakenteellisesti 1970–1980-luvuilla rakennettu asuntotuotanto, joka tulee korjausikään seuraavan 10–15 vuoden aikana. Riskiprofiilia pienentää se, että korjausrakentaminen kasvoi Suomessa myös 2007–2014 vuosien laskusuhdanteessa, sekä se, että projektien keskimääräinen koko on maltillinen yhtiön koko liikevaihtoon verrattuna", Trygg ja Simo muistuttavat. 

Viikon trio: Suurimmat alle miljardin yhtiöt

"Suurin pienyhtiö" kuulostaa samalta kuin "kovaäänisin kuiskaus". Toisinaan on kuitenkin hyvä tehdä keinotekoisiakin rajoja ja katsoa, miltä maailma näyttää niiden päällä seisten.

Helsingin pörssiin on listattu – luvussa ovat mukana ruotsalaiset Nordea ja Telia – päivän kurssikehityksestä riippuen kolmisenkymmentä yhtiötä, joiden osakekannan markkina-arvo on vähintään miljardi euroa. Tätä kirjoitettaessa Cramo on viimeinen yli miljardin firma, YIT ensimmäinen alle miljardin arvoinen yhtiö.

 YIT:n jälkeen toiseksi suurin alle miljardin yhtiö on siitä irrotettu Caverion, joka kisailee markkina-arvossa tasavahvasti Tikkurilan kanssa. Kaikki kolme ovat puolikkaita entisistä, sillä Tikkurila irrotettiin Kemirasta vuosikymmenen alussa.

Yhtiö Markkina-arvo
YIT 946 milj. euroa
Caverion   843 milj. euroa
Tikkurila 840 milj. euroa

Lähde: Kauppalehti.fi. Tilanne: 14.10.2016.

Heeros OYj:n First North -listautumisantia pohditaan Karon pörssissä ensi viikolla. Karon pörssi ilmestyy Taloustaito Bonuksessa keskiviikkona 26.10. Taloustaito Bonusta voivat lukea Veronmaksajien jäsenet ja Taloustaito-lehden tilaajat. Rekisteröidy sivustomme käyttäjäksi

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Rahat, verot, työ & eläke, koti