veronmaksajat.fi

RAHAT

Seitsemän kääpiötä – tällaisia ovat Helsingin pörssin pienimmät yhtiöt

Seitsemän kääpiötä – tällaisia ovat Helsingin pörssin pienimmät yhtiöt
3.6.2020

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Kokonainen pörssiyhtiö muutamalla miljoonalla eurolla? Miksipä ei? Helsingin pörssin pienimpien yhtiöiden markkina-arvoissa ei ole kuin yksi miljoonia euroja osoittava numero.

Julkisuuden valokeilassa paistattelevat ja sijoittajien huulille kohoavat pörssin suuret yhtiöt. Sen sijaan pienimmistä kirjoitetaan ja puhutaan vähänlaisesti.

Syyt ovat ilmeiset. Pienimmät yhtiöt eivät ole niin merkittäviä yhteiskunnallisia toimijoita ja työllistäjiä kuin suurimmat. Pörssin ulkopuolelta löytyy kosolti niitä suurempia firmoja.

Varteenotettaviksi sijoituskohteiksikaan kaikkein pienimmistä yhtiöistä ei oikein ole vähänkään suurempaan salkkuun, sillä markkina-arvolilliputtien osakkeita on vaikea ostaa vaikuttamatta osakekurssiin. Vielä vaikeampaa on osakkeiden myyminen järkevällä hinnalla.

Kaiken lisäksi matalimmalle arvostetut yhtiöt tapaavat olla vaikeuksissa.

Seitsemän kääpiötä pörssissä

Helsingin pörssissä noteerataan neljä yhtiötä, joiden markkina-arvo on alle kymmenen miljoonaa euroa. Lisäksi listalta löytyy kolme yhtiötä, joiden markkina-arvo on 10–11 miljoonaa euroa. Tiedot perustuvat torstain 28. toukokuuta 2020 päätöskursseihin.

Koska moni yhtiö on kymmenen miljoonan euron rajalla, jo yhden päivän kurssimuutos saattaa pudottaa yhtiön listalta tai nostaa sinne jonkin seuraavaksi pienimmistä, jotka tätä kirjoittaessani ovat Kesla ja Neoindustrial.

Valoe on listalta jo poistunut, sillä yhtiön osakemäärä nousi listan ajamisen jälkeen yhtiön toteuttaman osakeannin myötä lähes 50 miljoonalla kappaleella eli noin kolmanneksella.   

Yhtiö Markkina-arvo, milj. euroa 
Trainers´ House 4,8
Soprano 6,9
Tulikivi A 7,2
Martela A 9,8
Valoe 10,1
Wulff Group 10,4
Nurminen Logistics 10,7

Lähde: Kauppalehti. Tilanne 29.5.2020 ennen pörssin aukeamista.

Taulukko koskee vain Helsingin pörssin päämarkkinaa. First North -markkinapaikalla on lisäksi kaupankäynnin kohteena kosolti alle kymmenen miljoonan euron arvoisia firmoja: Rush Factory, Piippo, Nordic ID, Privanet, Avidly, Nextim, Enersense ja Loudspring.

Koulutus ei aina kannata

Seitsemän kääpiön joukko on toimialoiltaan heterogeeninen. Mukana on muun muassa perinteikäs työtuolivalmistaja, logistiikkayhtiö, toimistotarvikefirma ja aurinkosähköyritys.

Kaksi markkina-arvoltaan pienintä, Trainers' House ja Soprano, toimivat koulutusbisneksessä. Korona kurittanee koulutustoimintaa kovasti jo siksi, että fyysisiä tapahtumia ei ole voinut järjestää kokoontumisrajoitusten vuoksi. Koulutukset ovat myös yrityksille yleinen säästökeino taloudellisesti epävarmoina aikoina – koulutuksen tarve ja organisaatiomuutosvalmennusten aika tulee myöhemmin.

Jari Sarasvuohon henkilöityvä Trainers' House on erikoistunut myyjien kouluttamiseen ja yritysten muutosvaiheiden koutsiksi. Trainers' Housen liikevaihto oli viime vuonna 10,5 miljoonaa euroa, josta jäi viimeiselle riville 590 000 euroa.

Sopranon liiketoiminta jakautuu pohjoismaiseen ICT-koulutukseen erikoistuneeseen Informator Tieturi Groupiin ja suomalaiseen johtamis- ja esimieskoulutukseen erikoistuneeseen Management Institute of Finland MIFiin. Kummankin liiketoimintaryhmän alla se toimii useilla brändeillä.

Vaikka Sopranolla on kosolti brändejä, koulutusaloja ja toimipaikkoja – tai ehkä juuri siksi –, tulos on tiukassa. Viime vuonna yhtiö keräsi 14,9 miljoonan euron liikevaihdon ja 82 000 euron liiketuloksen. Nettotulos oli 90 000 euroa miinuksella.

Soprano kertoo kouluttaneensa viime vuonna 29 111 rekisteröitynyttä opiskelijaa 2 457 organisaatiosta 27 maassa. Yhtä opiskelijaa kohden kertyi siis keskimäärin viidensadan euron liikevaihto.

Paljon liikevaihtoa vähällä rahalla

Vaikka kääpiöfirmat ovat markkina-arvolla mitattuna pieniä, niiden liiketoiminta voi ylittää selvästi nakkikiskatason. Esimerkiksi toimistokalusteyhtiö Martela pyöräytti viime vuonna 106 miljoonan euron liikevaihdon. P/S-luku jää siten alle 0,1:een.

Tosin kun Martelan viimevuotisen tilinpäätöksen viimeisellä rivillä komeilee 2,5 miljoonan euron miinus ja tuloksenteko on ollut vaikeaa jo pidemmän aikaa, ei osake varsinaisesti huuda halpuuttaan.

Kovaa liikevaihtoa tekevät myös Nurminen Logistics ja Wulff-Yhtiöt, mutta Nurminen Logisticsin yli 11 miljoonan euron nettotappio on sekin yhtiön markkina-arvoa suurempi.

Wulff oli viime vuonna seitsemästä kääpiöstä Trainers' Housen ohella toinen yhtiö, joka teki plusmerkkisen nettotuloksen. Kun yhtiön liiketoiminnan ytimessä on toimistotyöpaikoilla tarvittavien tuotteiden myyminen ja siinä sivussa messujen järjestäminen, voi vain kauhulla arvailla, kuinka koronaepidemialta suojautuminen on iskenyt yhtiöön.

Wulff peruikin kaavaillun 11 sentin osingon, mutta toisaalta samaan aikaan yhtiö itse ja sen perustaja Heikki Vienola ovat hankkineet pörssistä Wulffin osakkeita.

Velkataakka paisuttaa hintaa

Markkina-arvo on vain yksi totuus yhtiön hinnasta. Usein on järkevämpää katsoa velatonta hintaa eli yritysarvoa, joka saadaan laskemalla yhteen markkina-arvo ja nettovelkojen määrä. Nettovelat saadaan vähentämällä korollisista veloista rahat ja muut likvidit varat. Esimerkiksi ostovelat tai toisaalta myyntisaamiset eivät näy tunnusluvussa.

Nurminen Logisticsin nettovelat viime vuodenvaihteessa olivat lähes 40 miljoonaa euroa. Siten Nurminen Logistics on ennemmin 50 miljoonan kuin 10 miljoonan euron firma. Nurminen Logisticsin oma pääoma on kovin ohut.

Vielä hurjempi oli Valoen tilanne. Valoen vuodenvaihteen tase osoitti reilun 13 miljoonan euron nettovelkoja. Kaiken lisäksi konsernin oma pääoma oli miinuksella. Näitä asioita on sittemmin korjattu osakeannilla. Yhtiö laski toukokuussa liikkeelle yli 48 miljoonaa uutta osaketta, joista suunnilleen puolella kuitattiin velkoja, puolella saatiin sisään uutta rahaa.

Koska osakkeen merkintähinta annissa oli vain 5,4 senttiä kappaleelta, eivät saatu raha ja velkojen pieneneminen vielä tee Valoesta vakaalla pohjalla olevaa yhtiötä.

Kova on myös Tulikiven velkalasti. Tulikivellä on kuitenkin talkkivaltti. Yhtiö on jo vuosikausien ajan hehkuttanut lupaavaa talkkiesiintymää, ja tämän vuoden maaliskuussa yhtiö kertoi perustavansa sen ympärille Nordic Talc Oy:n. Ajan kuluminen tuntuisi kielivän siitä, ettei helpoin tie, kaivosoikeuksien myynti jollekin kaivosalan yhtiölle, tunnu onnistuvan ainakaan järkevällä hinnalla.

Seitsikosta Trainers' House on viime vuoden lopun taseen perusteella ainut nettovelaton yhtiö.

Arvostuskertoimet matossa?

Yleisimmin käytettyjen arvostuskertoimien valossa yhtiöt näyttävät edullisilta – jos katsoo kolmea kerrointa tasa-arvoisina. Tärkein eli tuloksentekokyky on kuitenkin valtaosalla seitsemästä kääpiöstä kehnoissa kantimissa. P/E-luvun voi laskea niistä vain kahdelle, koska muut tekivät viime vuonna tappiota.

Alla olevaan taulukkoon tunnusluvut on laskettu viime vuoden tilinpäätöksen ja vuodenvaihteen taseen perusteella, sillä yhtiöiden raportointitiheydet vaihtelevat. Listalla on monta yhtiötä, joita koronapandemia koettelee kovasti, joten tänä vuonna yhtiöiden voi olla vaikea saavuttaa viime vuoden liikevaihtoa saati tulosta.

Yhtiöt on listattu markkina-arvoltaan pienimmästä suurimpaan. Taulukosta puuttuu seitsikosta Valoe, jonka lukuihin toteutettu osakeanti vaikuttaa merkittävästi.

Arvostuskertoimet on laskettu markkina-arvon perusteella torstaina 28.5.2020 vallinnein päätöskurssein ja osakemäärin Kauppalehden tietokannan mukaan. Jos huomioon ottaa muutaman yhtiön massiivisen velkataakan ja käyttää yritysarvoon perustuvia kertoimia, niiden luvut eivät enää näytä järin houkuttelevilta.

Yhtiö P/S P/E P/B
Trainers´ House 0,5 8,2 0,6
Soprano 0,5 neg. 1,2
Tulikivi A 0,3 neg. 0,9
Martela A 0,1 neg. 0,6
Wulff Group 0,2 9,9 0,8
Nurminen Logistics 0,2 neg. 13,4

Lähteet: Yhtiöiden tilinpäätökset vuodelta 2019, markkina-arvotietojen lähde Kauppalehti, tilanne 28.5.2020, haettu 29.5.2020.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Hän omistaa seitsemästä kääpiöstä Martelaa ja Wulffia.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti