veronmaksajat.fi

RAHAT

Sampo, Fortum, Finnair, Nordea… Osakesäästötilien kärkisijoja hallitsevat tutut ja turvalliset pörssiyhtiöt

Sampo, Fortum, Finnair, Nordea… Osakesäästötilien kärkisijoja hallitsevat tutut ja turvalliset pörssiyhtiöt
20.7.2021

Suureen suosioon nousseille osakesäästötileille hankitaan eniten tuttuja kotimaisia kansanosakkeita. Ulkomailta tileille ostetaan myös ajankohtaisia riskiosakkeita. 

Suomalaiset ovat voineet avata puolentoista vuoden ajan itselleen osakesäästötilin, ja arvopaperikeskus Euroclear Finlandin mukaan kesäkuun lopulla jo runsaat 210 000 osakesäästäjää oli käyttänyt tilaisuutta hyväkseen.

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo, että osakesäästötilien kova suosio on ollut myönteinen yllätys. Nordnetissä tilejä oli avattu kesäkuun loppuun mennessä noin 158 000 kappaletta.

”Osakesäästötilien suosioon vaikuttaa osaltaan se, että suomalaiset ovat ylipäätään entistä kiinnostuneimpia osakesijoittamisesta. Lisäksi Suomeen on odotettu jo pitkään verotehokasta tiliä, jonka sisällä voi tehdä ostoja ja myyntejä ilman veroseuraamuksia”, Tuppurainen arvioi. 

Kimmoke aloittaa osakesäästäminen

Osakesäästötilille voi hankkia pörssilistattuja kotimaisia ja ulkomaisia osakkeita. Tilin sisällä luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita. Sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tai tili lakkautetaan.

Nordnetin ohella osakesäästötilejä ovat alkaneet tarjota useat muutkin palveluntarjoajat.

”Monille osakesäästötilit ovat olleet selvästi kimmoke aloittaa osakesäästäminen, ja julkisuus on tuonut asiaa esille”, Danske Bankin sijoittamisesta ja säästämisestä vastaava johtaja Ville Orava sanoo.

Osakesäästötileillä olevien suomalaisten osakkeiden arvo oli Euroclearin mukaan kesäkuun lopulla runsaat 1,1 miljardia euroa. Luku ei sisällä tileille hankittujen ulkomaisten osakkeiden arvoa, joka on kuitenkin kotimaisiin osakkeisiin verrattuna huomattavasti pienempi.

Nordnetissä osakesäästötilin keskimääräinen arvo on 12 000 euroa. Danske Bankissa se on 11 000 euroa.

Tuppurainen kertoo, että moni osakesäästötiliä rakentava asiakas on ymmärtänyt hajautuksen merkityksen riskien hallinnassa ja ostanut tilille usean yhtiön osakkeita.

”Osakesäästötilillä on nyt keskimäärin lähes viiden eri yhtiön osaketta, kun arvo-osuustileillä niitä on keskimäärin 2–3 kappaletta.” 

Kotimaasta tuttuja ja turvallisia osakkeita

Kotimaisista osakkeista osakesäästötileille on ostettu ylivoimaisesti eniten tuttuja ja turvallisiksi miellettyjä kansanosakkeita, joista monet ovat hyviä osingonmaksajia.

Sekä Nordnetin että Danske Bankin osakesäästötilien osakkeiden kärkikymmeniköstä löytyvät esimerkiksi Sampo, Finnair, Fortum, Nordea ja Nokia.

Helsingin pörssiin varsin hiljattain listautuneista yhtiöistä osakesäästötileille on hankittu muun muassa Musti Groupia ja Orthex Groupia.

Ulkomaisissa osakkeissa otetaan riskiä

Sen sijaan ulkomaisten osakkeiden kärkisijoilla on runsaasti ”pelipapereita”, joista haetaan tuottoja kovalla riskillä. Sekä Nordnetissä että Danske Bankissa osakesäästötilien suosituin ulkomainen osake on syviin talousvaikeuksiin ajautunut lentoyhtiö Norwegian Air Shuttle.

Suosittuihin ulkomaisiin hankintoihin kuuluvat myös amerikkalainen peliyhtiö Gamestop ja elokuvateatteriketju AMC. Molemmat ovat niin sanottuja meemiosakkeita, joiden arvo on heilahdellut erittäin voimakkaasti Reddit-palvelussa ja muussa sosiaalisessa mediassa käytyjen keskustelujen tahdissa.

”Erityisesti ulkomaisissa osakkeissa on tartuttu voimakkaasti ajankohtaisiin ilmiöihin.

Osakesäästötileille on ostettu osakkeita, jotka saavat tukea megatrendeistä. Niitä ovat esimerkiksi kaurajuomayhtiö Oatly ja aiemmin myös sähköautoyhtiöt”, Orava kertoo.

”Talletuksen ylärajaa voisi nostaa”

Suuresta suosiosta huolimatta osakesäästötileissä olisi sekä Tuppuraisen että Oravan mielestä korjattavaa, jotta ne kannustaisivat entistä paremmin pitkäjänteiseen sijoittamiseen. Molemmat nostaisivat talletusten maksimirajaa, joka nyt on 50 000 euroa.

”Kun raja tulee vastaan, rahaa ei voi enää siirtää tulille. Näin uusia osakkeita voi ostaa vain, jos ensin myy jotakin pois. Raja voi vähentää kiinnostusta jatkuvaan säästämiseen”, Tuppurainen perustelee.

”50 000 euron yläraja on vähän keinotekoinen. Voisiko sitä nostaa? Tai voisiko sen päälle olla jokin vuotuinen säästösumma, jolla mahdollistettaisiin jatkuva säästäminen tilille”, Orava pohtii.

Tuppuraisen mielestä olisi hyvä, jos osakesäästötilille voisi ostaa muitakin pörssilistattuja tuotteita kuin yksittäisten pörssiyhtiöiden osakkeita. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi ETF-rahastot.

”Muutos olisi helppo tehdä, sillä pörssilistatuista instrumenteista on saatavilla markkina-arvo, jota tarvitaan osakesäästötilin arvon määrittämiseen ja verotukseen”, Tuppurainen sanoo.

Oravan mielestä osakesäästämistä voitaisiin edistää myös lisäämällä tietoa, jonka avulla myös sijoittamiseen vähemmän perehtyneet voisivat rakentaa omaa osakesalkkuaan.

”Osakesäästötilin avaamisen jälkeen monen asiakkaan ensimmäinen kysymys on, mitä sinne ostaisin. Me ja muutkin toimijat tarjoamme toki osakeanalyysiä päätöksenteon tueksi, mutta sen hyödyntäminen tehokkaan salkun rakennuksessa vaatii perehtyneisyyttä.”

”Alan toimijoina meidän kannattaisi ehkä miettiä, kuinka voisimme auttaa sijoittajia salkun rakentamisessa entistä paremmin”, Orava sanoo.  

Nordnetin osakesäästötilien suosituimmat kotimaiset osakkeet: 

  • Sampo
  • Fortum
  • Finnair
  • Nordea
  • Neste
  • Wärtsilä
  • Kone
  • Nokia
  • Harvia
  • TietoEvry

Ulkomaiset yhtiöt:

  • Norwegian Air Shuttle
  • Smart Eye (ruotsalainen teknologiayhtiö)
  • Apple
  • NIO (Yhdysvalloissa listattu sähköautoyhtiö)
  • Tesla
  • Nordnet (listattu Tukholman pörssiin)
  • Gamestop (amerikkalainen peliyhtiö)
  • Evolution Gaming Group (ruotsalainen live-korttipelien tarjoaja)

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti