veronmaksajat.fi

RAHAT

Onko kesämökkisi vajaakäytöllä? Näin paljon voit tienata laittamalla mökin vuokralle

Onko kesämökkisi vajaakäytöllä? Näin paljon voit tienata laittamalla mökin vuokralle
1.6.2020

Onko kesämökkisi osan kesästä käyttämättömänä? Laittamalla mökin vuokralle ei ehkä pääse rikastumaan, mutta vuokrarahoilla voi hyvin kustantaa mökin juoksevia kustannuksia.

Koronan ensishokin jälkeen nyt kesämökkien vuokramarkkinat ovat taas elpyneet. Kun rajat ovat kiinni, yhä useampi innostuu kotimaan matkailusta ja mökkeilystä.

Alkukesästä Suomen suurimmalla vuokramökkien välittäjällä Lomarenkaalla on nähty jo varausten ryöppy. Yhtiöllä on listoillaan noin 4 000 vuokramökkiä eri puolilla Suomea.

”Ihmiset ottavat nyt viikonloppuvarauksia ja minilomia aika läheltä kotoa. He haluavat päästä luontoon ja saada vaihtelua arkeensa jonkin vesistön äärellä. Mutta ryhmäkoko on pienentynyt. Nyt mökkejä vuokraavat lähinnä pariskunnat ja pikkuperheet”, Lomarengas Oy:n liiketoimintajohtaja Juha Purhonen kertoo.

”Hintataso on ennallaan. Hinnoissa ei ole tänä vuonna korotuksia eikä alennuksia”, Purhonen sanoo.

Mökin pitää sijaita meren tai järven rannalla

Kysytyimmät kesämökit sijaitsevat vesistöjen äärelle – eli joko meren tai järven rannalla. Yksi vuokraamisen keskeinen kriteeri on kohteen etäisyys kotoa.

Viikonlopuksi vuokraajat ovat valmiita matkustamaan Juha Purhosen mukaan mökille yleensä korkeintaan 250 kilometrin päähän. Viikon lomalle etäisyys voi kasvaa 400 kilometriin.

”Meidän pääasiakaskunta on Helsinki–Tampere–Turku-kolmiossa”, Purhonen sanoo.

Yksi vetovoimatekijä mökille ovat lähellä sijaitsevat tapahtumat ja palvelut, joskin tämän kesän tapahtumista valtaosa on peruttu. Matkailukeskusten lähellä olevat mökit ovat myös kysyttyjä.

”Kuivan maan mökille ei ole meidän kauttamme kysyntää. Mökki mielletään niin vesistöön liittyväksi. Eniten haetaan 3–4 tähden sähköistettyjä järvenrantamökkejä, joissa on omakotitalon mukavuudet”, Purhonen sanoo.

Jos kyse on saarimökistä, mökille pitää olla järjestettynä kuljetukset.

”Mökillä tekninen varustelutaso ei ole ratkaiseva, vaan se, onko mökki pidetty hyvässä kunnossa, onko se remontoitu ja siisti. Vuokramökki ei ole omien vanhojen huonekalujen keräyspiste. Mökillä pitää olla ajanmukaiset kalusteet”, Purhonen sanoo.

Saako tälle kesälle vielä vuokramökkiä?

Vuokramökkejä aletaan kysellä kesälomia silmällä pitäen jo heti tammikuun alussa. Lomarenkaan Purhosen mukaan jotkut tosin varaavat mökin jo edelliskesänä, jos viime kesän mökki on osoittautunut hyväksi.

Tarjontaa riittää kuitenkin edelleen tälle kesälle.

”Aina jostain päin Suomea löytyy vuokramökki, mutta eri asia on, löytyykö kriteereitä vastaava mökki. Juhannusmökki Etelä-Suomesta voi olla jo kiven takana”, Purhonen kuvaa.

Hän arvioi, että vuokramökkejä voi itse asiassa vapautua tänä kesänä vielä reilusti, sillä ulkomaalaisilla asiakkailla on edelleen varauksia sisällä, ja mikäli rajat pysyvät edelleen kiinni, varauksia tullaan perumaan.

Miten laitan mökin vuokralle?

Mökin voi laittaa vuokralle itse tai käyttää jotain välitysfirmaa, kuten Lomarengasta. Välittäjän intressissä on solmia pitkäaikainen useamman vuoden kestävä kumppanuus.

”Keskimäärin meillä kohteet ovat yli kymmenen vuotta vuokralla. Tarjoamme palvelukonseptia. Kun meidän kanssa on sopimus, me hoidamme homman ja paikallinen huolitsija katsoo, että kaikki on kunnossa”, Purhonen sanoo.

Aika usein mökin omistaja ottaa kesäviikoista itselleen ensin omat lomaviikot ja sen jälkeen laittaa mökin loppuajaksi vuokralle. Vuokraajissa on myös sijoittajia sekä esimerkiksi maanviljelijöitä, jotka hankkivat mökin vuokrauksella lisäansioita.

Paljonko mökin vuokraamalla voi tienata?

Vuokramökkien hinnat vaihtelevat eri puolilla Suomea. Sesonkiaikaan perusmökki, jossa on sähköt ja kaivo, maksaa Lomarenkaalla keskimäärin 300–500 euroa viikolta. Niin sanotusta 3–4 tähden mökistä saa pulittaa sesonkiaikaan keskimäärin 750–800 euroa viikolta.

Huvilatasoiset uudehkot mökit, joissa on väljyyttä ja laatua, maksavat sesonkiaikaan yli 1 000 euroa viikolta.

Jos vuokraamisessa käyttää välittäjää, näistä vuokrahinnoista otetaan päältä pois palvelupalkkio.

”Palvelupalkkiot neuvotellaan mökin omistajien kanssa. Palvelupalkkiossa on alueellisia eroja johtuen eri alueilla vallitsevasta kilpailutilanteesta”, Purhonen kertoo.

Mökkiä vuokraamalla ei ehkä pääse rikastumaan, mutta vuokrarahoilla saa katettua mökin juoksevia kuluja, kuten vesimaksut, kiinteistöverot ja sähkömaksut, joista tulee kuluja riippumatta siitä, kuinka paljon mökillä käydään.

Näin laitat mökin vuokrakuntoon

Jos mökin antaa vuokrattavaksi välittäjälle, välittäjä käy paikan päällä tarkastamassa mökin ja ottaa mökistä valokuvat. Samalla mökille määritellään vuokrataso sekä käydään listojen avulla läpi varusteita. Esimerkiksi Lomarenkaalla vuokramökissä pitää löytyä astiakaapista ennalta määritellyt asiat. Lisäksi välittäjän kanssa tehdään kirjallinen sopimus.

Purhonen korostaa, ettei vuokramökki saa olla omien vanhojen tavaroiden kaatopaikka, vaan mökiltä pitää löytyä asianmukaiset astiastot ja muut tavarat.

Vuokrausjakson jälkeen yleensä mökin omistajan vastuulla on järjestää mökin siivous seuraavia tulijoita varten. Monessa kohteessa loppusiivous on sisällytetty mökin vuokraan, mutta toki palvelua voi ostaa vaikka läheiseltä yrittäjältä.

Lomarenkaalla mökin vuokraan kuuluu myös vakuutus, joka korvaa, jos jotain sattuu.

”Todella harvoin mitään sattuu. Isot ryhmät ja alkoholi ovat huono yhdistelmä”, Purhonen sanoo.

Outi Airaksinen

MUISTA! Vuokratulo on yleensä pääomatuloa, josta vuokranantaja maksaa veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. Lue lisää: Mökin vuokraaja, ota haltuun vapaa-ajan asunnon verokiemurat

LUE TALOUSTAITO BONUKSESTA Mitä mökin vuokraaja voi vähentää verotuksessa? Voit lukea jutun, jos olet rekisteröitynyt Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi. Artikkeli, Vuokraatko mökkiä vain satunnaisesti? Näin sinua verotetaan, ilmestyy Bonuksessa 12.6. ja Vuokraatko mökkiä aktiivisesti? Näin sinua verotetaan, ilmestyy Bonuksessa 18.6.

Rahat, verot, työ & eläke, koti