veronmaksajat.fi

RAHAT

Nokia-tietäjä Hannu Rauhala hoitaa nyt omaa salkkuaan

Nokia-tietäjä Hannu Rauhala hoitaa nyt omaa salkkuaan
21.11.2019

Karo Hämäläinen

KARON PÖRSSI Taannoin Nokian julkaistessa tuloslukuja televisioruutuihin ja talouslehtien palstoille ilmestyi pian kalju ja intohimoisesti aiheestaan innostunut mies, joka kommentoi tulosjulkistusta analyyttisesti ja ymmärrettävästi.

Niin ei ole ollut moneen kuukauteen, sillä viimeksi OP:ssä seniorianalyytikkona työskennellyt, Nokiaan ja muihin telekommunikaatiolaitevalmistajiin ikoistunut Hannu Rauhala siirtyi yksityissijoittajaksi helmikuussa. Analyytikonuransa hän oli aloittanut FIMissä vuonna 2000, oransseihin väreihin hän siirtyi kuitenkin jo vuonna 2004.

Analyytikkona olit informaatiovirtojen leikkauskohdassa. Kuinka nykyisin hankit tietoa yhtiöistä, markkinoista ja osakemarkkinoista?

Financial Timesin ja Wall Street Journalin tilauksiin sisältyy erilaisia paketteja, joista saa hyödyllistä informaatiota. Lisäksi luen eri talojen analyysejä itseäni kiinnostavista yhtiöistä”, Hannu Rauhala kertoo.

Analyytikkona Rauhalaa leimasi syvä ymmärrys teknologiasta. Hän sanoo silmäilevänsä yhä silloin tällöin eri teknologiajulkaisujen sisältöä, mutta ei enää niin aktiivisesti kuin aikoinaan töissä.

”Myös käyttämäni välittäjä tarjoaa käyttöön katsauksia kansainvälisistä markkinoista.”

Yksityissijoittaja voi reagoida nopeasti

Työskentely suuren finanssiryhmän palvelussa asettaa rajoituksensa oman salkun hoidolle.

”Aikoinaan salkun hoito oli passiivista työnantajan säädöksistä ja markkinasäätelystä johtuen. Esimerkiksi muiden analyytikoiden suositusta vastaan toimiminen oli hankalaa, vaikka en analysoinut kyseistä osaketta”, Rauhala kertoo.

Yksityissijoittajana hän voi reagoida nopeasti uutisvirtaan.

”Myös johdannaisia voi käyttää salkun suojaukseen ja riskin pienentämiseen. Johdannaisilla tai vastaavilla tuotteilla on helpompi ottaa myös suoraa näkemystä”, hän lisää.

Rauhalan omassa salkussa on tällä hetkellä osakkeita ja käteistä, mutta tilanne voi muuttua markkinan kehityksen myötä.

”Välillä olen sijoittanut muun muassa etf:iin, jos jokin toimiala on kiinnostanut, mutta en ole jaksanut hakea mitään erityistä osaketta. Osakepaino on jotain 50 prosenttia, mutta tarkastelen tätä jatkuvasti. Nykyisin yksi Twitter-viesti voi muuttaa markkinan suunnan.” 

Viime ostoina Nixua, Roviota ja Nokiaa

Viimeksi Rauhala kertoo ostaneensa Nixua, Roviota – ja kaikkein viimeisimpänä Nokiaa.

Nixu kasvaa ja tekee voittoa. Oletan, että tietoturvamarkkinoilla konsolidaatio jatkuu, millä on vaikutusta myös osakkeiden arvostukseen. Lisäksi arvioin, että nykyisen turbulentin markkinaympäristön vaikutukset Nixuun ovat keskimääräistä lievemmät. Lainsäädännön kiristyminen ja tietojärjestelmien monimutkaistuminen ylläpitävät kysyntää myös heikommassa markkinassa.”

”Mielestäni Rovion liiketoiminnan ja brändin arvostus alle 4 eurossa oli houkutteleva, kun siitä poistaa nettokassan ja Hatchin arvostuksen. Rovio on ilmoittanut tarkastelevansa Hatchin omistusrakennetta. Mielestäni peliala ei myöskään ole järin herkkä talouden muutoksille: pelejä pelataan myös vaikeammassa talousympäristössä.”

Nokian nykyinen arvostus on mielenkiintoinen. Pidän riskinä osakkeessa, että siinä voi olla laiskaa rahaa, ja mikäli markkinoiden tunnelma muuttuu heikommaksi, myös Nokian osake kärsii tilanteesta muiden mukana.”

Kuinka analyytikkotaustasi näkyy sijoittamisessasi?

”Ehkä painotus sijoituksissa kohdistuu liikaa teknologiasektoriin, koska olen seurannut sitä lähes kaksi vuosikymmentä. Tämän vuoksi olen pyrkinyt laajentamaan tietämystäsi myös muista toimialoista. Mielestäni taustastani on apua tilinpäätösten ja osavuosikatsausten perusteella tehtävissä johtopäätöksissä ja niiden analysoinnissa.”

”Muut tuotteet kunnossa, 5G:n taloudellinen merkitys vielä rajallinen”

Eihän Hannu Rauhalalta voi olla kysymättä Nokiasta, varsinkin kun yhtiö julkisti kovin kummallisen kolmannen neljänneksen osavuosituloksen, pani osingonmaksun jäihin ja yhtiön osake romahti kuin 2000-luvun alussa ikään.

Nokian kohdalla minua hämmästytti eniten tukiasemiin kehitetyn prosessoriratkaisun ongelmat. Kuvittelin, että tuotteen volyymit kasvaisivat ja että kumppani olisi saanut ratkaistua omat valmistusprosessinsa ongelmat. Ymmärtääkseni Nokia on paikannut viivästyksen jättämää aukkoa vaihtoehtoisella teknologialla, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kuluja, ja samaan aikaan Nokia joutuu panostamaan lisää prosessoriratkaisun kehitykseen.”

”Hämmentävintä tapauksessa on, että tieto kehitykseen liittyvistä ongelmista kerrottiin vasta näin myöhään. Kyseessä kuitenkin on pitkään kommunikoitu tuoteratkaisu. Kulujen kasvun myötä ohjauksen leikkaus on ymmärrettävää. Olettaisin, että uudessa ohjauksessa olisi huomioitu myös mahdolliset prosessorikehitykseen liittyvät yllätykset aikataulun ja kulujen suhteen.”

”Osingon leikkaaminen oli aika dramaattinen päätös. Toisaalta sitä voi pitää huolestuttavana indikaationa, mutta myös päätöksenä käyttää kassaa tuottaviin hankkeisiin, joka tuo lisäarvoa omistajille tulevaisuudessa.”

Rauhala uskoo, että Nokian ongelmat koskevat pelkästään 5G-verkkoja ja että muut tuotteet ovat kunnossa.

”Omasta mielestäni 5G:n taloudellinen merkitys on lyhyellä aikavälillä rajallinen 4G-teknologiaan verrattuna. Kuitenkin 5G:n strateginen merkitys on suuri. Tässä mielessä markkinoiden huolestuneisuus on ymmärrettävää.”

Rauhalan mielestä Nokian oma tukiasemiin tarkoitettu prosessorituote on erittäin kilpailukyinen.

”Kysymys on mielestäni se, saako Nokia korjattua tuotteen ongelmat riittävän ajoissa ilman että se vaikuttaa tulevaisuuden markkinaosuuksiin.”

Hän muistuttaa, että patentit, kiinteän verkon tuotteet, palvelut ja ohjelmistot tekevät tulosta entiseen malliin.

”Tämän vuoksi puhelin-Nokian historiaan katsominen ei välttämättä kerro koko totuutta.”

Nokian arvostuksen kannalta epävarmuus on ehdottomasti negatiivinen seikka ja vaikuttanee Nokian tavoitehintojen perusteella oleviin hyväksyttyihin arvostuskertoimiin negatiivisesti. Toisaalta Nokia on identifioinut ongelman ja ryhtynyt toimenpiteisiin. Tekniset ongelmat on korjattavissa, ja olettaisin, että tuotteet ovat valmiita viimeistään seuraavaan 5G-investointiaaltoon.”

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Nokiaa ja Roviota. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti