veronmaksajat.fi

RAHAT

Miten romukullalla voi lyödä rahoiksi?

Miten romukullalla voi lyödä rahoiksi?
21.9.2023

Suomessa on useita tahoja, jotka ostavat romukultaa. Miten kannattaa siis toimia, jos laatikon pohjalta löytyy esimerkiksi rikkinäisiä kultaketjuja? Suomen Kultaseppien Liiton toiminnanjohtaja Henrik Kihlman kertoo vinkit tuottoisiin kauppoihin. 

Ketkä romukultaa ostavat?

”Yksi suurimmista toimijoista Suomessa on K.A. Rasmussen. Heidän kotisivullaan on maailmanmarkkinahinnat ja sinne päivitetään joka päivä, mitä he romukullasta maksavat. Muutenkin suosisin yrityksiä, joilla on nettisivuilla selkeät päivitetyt hinnastot.

Markkinoilla on paljon pieniä toimijoita, jotka voivat luvata mainonnassaan kovia hintoja, mutta lopullinen korvaus ei vastaakaan sitä, mitä on annettu ymmärtää.”  

Paljonko romukultaa myymällä voi tienata?

”Kullalla on maailmanmarkkinahinta, joka toimii ikään kuin referenssinä. Romukullasta ei kuitenkaan makseta maailmanmarkkinahintaa, sillä romun käsitteleminen vaatii työtä. Se pitää esimerkiksi puhdistaa.

Lisäksi pitää muistaa, että kultaa on eri pitoisuuksia. Jos sormus on esimerkiksi 14 karaatin kultaa, sen painosta vain reilu puolet on kultaa. Maailmanmarkkinahinta on sataprosenttiselle kullalle.” 

Miten voi varmistaa, että saa hyvän hinnan?

”Kannattaa aina kysyä tarjousta parista kolmesta paikasta ja katsoa, mitä ostajat tarjoavat, vertailla hintoja ja myös ehtoja. Tärkeää on ottaa selvää siitä, onko hinta se, minkä saa suoraan käteen, vai vähennetäänkö siitä jotain.

Jos hinnat vaihtelevat suuresti, kannattaa valita yritys, joka tuntuu vakavaraiselta ja luotettavalta ja jonka hinnoitteluperiaate on selkeä. Romukullan panon voi selvittää etukäteen esimerkiksi keittiövaa’alla.” 

Ostavatko kultakaupat romukultaa?

”Kyllä, aika usein tilausten yhteydessä voi tuoda vanhaa kultaa ja sitten siitä valmistetaan uusia koruja. Se on ekoteko ja raaka-aine lasketaan hyvityksenä. Mutta myös kultakaupoissa romukultaan liittyy työtä, ennen kuin se on käyttökelpoista materiaalia.” 

Onko joskus kannattavampaa myydä vanha koru koruna?

”Jos koru on arvokas ja sillä on muistoarvoa, pitää miettiä, kannattaako se myydä. Vanhat, hyväkuntoiset ja hienot korut kannattaa yleensä myydä koruina. Ostajan pitäisi kertoa myyjälle, että kyseessä on arvokoru, joka kannattaisi mieluummin myydä esimerkiksi huutokaupassa. Se kuuluu hyvään tapaan.” 

Saako korusta enemmän rahaa, jos siinä on timantteja?

”Jos koru myydään kultana, silloin kulta on raaka-aine, josta ostaja on kiinnostunut.

Jalokiville ei ole olemassa kierrätysjärjestelmää. Jos timantit haluaa säilyttää, ne pitää otattaa korusta irti ja antaa asiakkaalle. Monesti timantit ovat pieniä kiviä, jotka eivät ole kovin arvokkaita ja niiden irrottaminen maksaa. Timanteista ei saa lisähintaa.” 

Millaisia leimoja kultakoruista kannattaa etsiä?

”Korujen leimoista löytyvät pitoisuusmerkinnät. Kullassa ne ovat yleensä 585 eli 14 karaatia ja 750 eli 18 karaattia. Esimerkiksi leimat.fi-sivustolta voi tarkistaa suomalaisista jalometallileimoista, miten niitä luetaan ja tulkitaan.”

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti