veronmaksajat.fi

RAHAT

Metsän myynti julkisissa kanavissa kannattaa – lisähintaa voi saada jopa kolmanneksen

Metsän myynti julkisissa kanavissa kannattaa – lisähintaa voi saada jopa kolmanneksen
22.6.2022

Myydäkö suoraan vai laittaa julkisesti myyntiin? Tuore selvitys osoittaa, että julkisesti välitettyjen metsätilakauppojen kauppahinnat ovat jopa kolmanneksen korkeammat kuin suoraan myytyjen metsätilojen hinnat.

Metsätilan lopulliseen myyntihintaan voi vaikuttaa merkittävästi se, myydäänkö tila julkisissa myyntikanavissa vai suoraan. Metsäkiinteistömarkkinoita seuraava Suomen Sijoitusmetsät on analysoinut asiaa vuoden 2021 metsätilakaupoista.

Maanmittauslaitoksen ja Suomen Sijoitusmetsien aineistoista ilmenee, että mitä pohjoisempana metsätila myydään, sitä kannattavampaa on myydä metsätila julkisissa kanavissa. Selvityksen mukaan suurin merkitys asialla on Lapissa, jossa myyjät saavat hehtaarilta keskimäärin 36 prosenttia lisähintaa verrattuna keskimääräisiin metsätilakauppojen hehtaarihintoihin, jos myynti tapahtuu julkisissa kanavissa.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla ero oli 29 prosenttia, Väli-Suomessa 23 prosenttia ja eteläisimmässä Suomessa 25 prosenttia.

Julkisten markkinakavien tuoma hintalisä metsätilakaupoissa vuonna 2021

Lähde: MML ja Suomen Sijoitusmetsät Oy

Seitsemän prosenttia myy metsätilansa itse

Suurin osa julkisille markkinoille myyntiin tuoduista metsätiloista myydään ammattimaisen välittäjän kautta. Noin seitsemässä prosentissa julkisesti myydyistä metsätiloista ei ollut mukana välittäjää.

Julkisesti, esimerkiksi kiinteistönvälittäjien ja sähköisten markkinapaikkojen kautta välitettävien metsätilakauppojen vaihtoehtona ovat ei-julkiset kaupat suoraan myyjän ja ostajan kesken. 

Suorissa kaupoissa metsätilan myyjä useimmiten ottaa yhteyttä tiedossa oleviin, yleensä ammattimaisiin metsäkiinteistöjen ostajiin. Tieto metsätiloja etsivistä yksityisistä ostajista voi välittyä myös esimerkiksi keskusteluissa naapureiden kesken.

”Myös metsätilojen ostajat voivat kontaktoida suoraan metsänomistajia ja tiedustella näiden mielenkiintoa tilakauppoihin. Tällaiset yhteydenotot metsänomistajiin ovat kuitenkin vielä vähemmistönä”, Suomen Sijoitusmetsät Oy:n metsätietopäällikkö Eero Viitanen kertoo.

Tärkeintä on tuntea oman tilan arvo

Vaikka suoramyyntien hinnat jäävät jälkeen rutkasti julkisten myyntien hinnoista, Eero Viitasen mukaan ei-julkiset kaupat voivat sopia joillekin myyjille. Kahden kesken sovittavat kaupat ovat usein helpompia, nopeampia ja myyjälle maksuttomia tapoja. 

”Myyjän kannalta tärkeintä on, että hän tiedostaa metsätilansa oikean arvon ja perehtyy siihen, mitä on myymässä. Julkinen myynti on suoraan kauppaan verrattuna työläämpää ja hitaampaa, mutta tämän selvityksen mukaan se on palkinnut myyjän rahallisesti keskimäärin hyvin runsaasti”. Viitanen sanoo.

Hän vertaa metsätilan julkista myynti-ilmoitusta kilpailuttamiseen. Sillä tavalla lopullinen hinta vääntäytyy hyvin usein myyjän esittämän pyyntihinnan yläpuolelle.

Vuonna 2021 julkisesti myyntiin tulleiden tilojen toteutuneet kauppahinnat olivat 80 prosentissa kaupoista korkeammat kuin hintapyyntö. Keskimäärin kauppahinta ylitti pyyntihinnan 20 prosentilla.

FAKTA:
- Suomessa tehtiin viime vuonna 3 062 yli 10 hehtaarin metsätilakauppaa.
- Kauppojen keskihinta oli 125 500 euroa.
- Julkiseen välitykseen tulleiden, edustavien tilakauppojen keskimääräinen hinta oli 132 600 euroa.
- Luvut eivät sisällä sukulaisten välisiä tilakauppoja.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti