veronmaksajat.fi

RAHAT

Marrasvaalit Yhdysvalloissa eivät lupaa aselepoa kauppasotaan

Marrasvaalit Yhdysvalloissa eivät lupaa aselepoa kauppasotaan
14.10.2020

Yhdysvaltojen presidentinvaalit marraskuun alussa ovat myös talousvaalit. Yksi tärkeistä suomalaisiinkin vaikuttavista asioista on USA:n ja Kiinan kauppasota. Se on (jo ennen koronakriisiä) hidastanut maailmantalouden kasvua huomattavasti, mikä puolestaan on ongelma etenkin suomalaiselle vientiteollisuudelle.

”Kauppasota käy nyt kovemmilla kierroksilla kuin koskaan”, luonnehtii Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Sota on roihahtanut täyteen liekkiin Donald Trumpin kaudella, mutta varsinaista aselepoa ei liene luvassa, vaikka Joe Biden tulisi valituksi.

”Ei Bidenkaan ole ojentamassa kättä kiinalaisille. Kiinan nousu on säikäyttänyt amerikkalaiset, ja tiukalle Kiina-politiikalle on paljon tukea.”

Kiina harppoo eteenpäin taloudessa ja teknologiassa. Koronakriisin jälkimainingeissa Kiinan komentotalous, kuten Tuuli Koivu luonnehtii, on saanut kasvuvaihteen päälle. Siitä on jo päässyt hyötymään esimerkiksi Saksa, kuten tämän sivuston jutusta käy ilmi.

USA:n kotimaan politiikassa presidenttiehdokkaiden välillä on eroa esimerkiksi verolinjauksissa ja ympäristöön liittyvässä sääntelyssä.

Jos Trump voittaa, USA:ssa hyötyjiä ovat muun muassa pankit ja perinteinen energia-ala. Jos Biden voittaa, puhtaan energian yhtiöt sekä ns. vastuulliset yhtiöt voivat hyötyä, tiivistää Nordean pääanalyytikko Antti Saari.

Vaikutukset riippuvat lopulta myös siitä, millaisiksi puolueiden voimasuhteet muodostuvat niin ikään marraskuussa järjestettävissä kongressivaaleissa. Niissä valitaan edustajainhuone sekä osa senaatista.

Antti Saari huomauttaa, että myös suomalaisille yhtiöille USA:n politiikalla on lähes yhtä suuri merkitys kuin omalla kotimaan politiikallamme. Helsingin pörssin suurimpien yhtiöiden liikevaihdosta tulee 17 prosenttia Suomesta ja 16 prosenttia Amerikoista (pääosin USA:sta).

Suomalaisten sijoittajien kiinnostus USA:n pörsseihin on kovassa kasvussa. Pari kolme vuotta sitten Nordean asiakkaiden kaupankäyntivolyymi USA:ssa oli yhtä suuri kuin Tukholmassa, nyt se on Tukholmaan verrattuna lähes kolminkertainen.

Ulla Simola 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti