veronmaksajat.fi

RAHAT

Lindströmit: Pörssistä on vaikea löytää ostettavaa

Lindströmit: Pörssistä on vaikea löytää ostettavaa
28.6.2017

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI "Kurssitaso on ainakin korkeahko", konkarisijoittaja Kim Lindström muotoilee.

Tutkimme Lindströmin työhuoneessa hänen tietokoneensa äärellä Helsingin pörssin yhtiöiden numeerisia tietoja, joita hän on kerännyt vuosikymmenten ajan.

Yksi koko pörssin arvostuksen kannalta toimivaksi osoittautunut mittari on pörssin P/B-luku, jossa hinta suhteutetaan oman pääoman tasearvoon. Koko pörssin osalta se tarkoittaa kaikkien pörssiyhtiöiden yhteenlasketun markkina-arvon jakamista kaikkien pörssiin listattujen yhtiöiden yhteenlasketulla omalla pääomalla.

Kim Lindströmin ja hänen poikansa Tomin ohjenuoraksi on muodostunut:

  • Silloin, kun pörssin P/B on alle kaksi, osakkeita voi ostaa,
  • Silloin, kun pörssin P/B on selvästi alle kaksi, osakkeita pitää ostaa niin paljon kuin sielu sietää.
  • Silloin, kun pörssin P/B on selvästi yli kaksi, osakkeita pitää myydä.

Kesäkuun lopun omien pääomien suuruudet saadaan vasta heinä- ja elokuussa, kun yhtiöt julkistavat osavuosikatsauksensa, mutta tunnusluvun arvo liikkunee tällä hetkellä noin 2,5:n tietämissä. Lindströmien salkuissa korkeanpuoleinen arvostus tarkoittaa sitä, että velkavipua on käytössä poikkeuksellisen vähän.

"Osakepainomme on aina vähintään sata. Kun osakkeet ovat halpoja, otamme lisää velkaa, ja kun ne muuttuvat mielestämme kalliiksi, myymme ja painamme velan lähelle nollaa", Tom Lindström kertoo.

Tom Lindström käytti suuren osan kevään osinkorahoista sijoituslainojen poismaksamiseen. Hyvien uusien sijoituskohteiden löytäminen kun on työn takana.

"Evli on aliarvostettu"

Yksi Helsingin pörssin yhtiö kerää Kim Lindströmiltä vuolaat kiitokset.

"Evli on aliarvostettu", hän sanoo.

Lindström tuntee varainhoitotoimialan, onhan hän ollut perustamassa muutamia varainhoitoyhtiötä Suomeen ja työskennellyt aikoinaan SYP:n rahastoyhtiön toimitusjohtajana. Kun markkinat ovat hyvässä vedossa, omaisuudenhoitajien hoidettavissa olevat varat paisuvat, ja kun palkkiot ovat prosenttipohjaiset mutta salkunhoitajia ei tarvita sen enempää kuin aiemminkaan, lisätuotot valuvat miltei suoraan tulokseen.

"Taaleri antoi positiivisen tulosvaroituksen, eikä se ollut mikään yllätys."

Varainhoitokonkari nostaa esiin myös toimialan rakenteellisen ja siten syklit ylittävät kasvun.

"Aikoinaan pankit kävivät kerran vuodessa asiakkaan kanssa läpi, mitä asiakkaan sijoitussalkulle kannattaisi tehdä. Nyt asiakkaat antavat salkkunsa varainhoitajalle täyden valtakirjan varainhoitoon."

"Evlin osakkeen ongelma on pieni free float", Kim Lindström lisää.

Tom Lindström nostaa esiin myös sen bonusmahdollisuuden, että Evli päätyisi yritysoston kohteeksi.

"Yhtiö on tuotu pörssiin, joten kaiketi omistajat ovat valmiita myymään", hän sanoo.

Evlin lisäksi Lindströmit kertovat ostaneensa pörssin ulkopuolelta Viriaa, joka jäi jäljelle Anviasta yhtiön myytyä teleoperaattoritoimintansa Elisalle.

"Cargotecin arvostusta vaikea ymmärtää"

Sen sijaan Cargotecia Lindströmit ovat myyneet tänä vuonna.

"En ymmärrä osakkeen arvostusta", Kim Lindström sanoo.

Hän muistuttaa, että konepajayhtiöt ovat suhdanneherkkiä, eivätkä hänen keräämänsä neljännesvuosittaisten tuloslukujen sarjat mairittele kuormankäsittelylaiteyhtiötä.

"Osinkotuotto on alle kaksi prosenttia."

Myös Huhtamäen arvostus tuntui karanneen erityisesti viime syksynä. Sitä Lindströmit myivät jo silloin.

"Emme usko, että yhtiöt ovat niin paljon parempia kuin aiemmin, että niistä kannattaisi maksaa niin paljon enemmän kuin aiemmin."

Arvosijoittajina Lindströmeille osakkeen hinta tai paremminkin arvostus on tärkeä tekijä niin ostettaessa kuin myydessä. Tom Lindström kertoo, että tunnuslukuseulonnassa he käyttävät P/B:tä, osinkotuottoa ja P/S:ää, joka on korvannut heillä P/E:n. Myös kassavirran suhteuttaminen yritysarvoon on tärkeä mittari, samoin pääoman tuotto, jota he katsovat joko ROA- tai ROE-tunnuslukujen kautta.

Tunnusluvut ovat kuitenkin vain mekaaninen väline, eikä osakkeita kannata ostaa pelkästään niiden perusteella. Aina täytyy ymmärtää yhtiön liiketoiminta ja mielellään muodostaa käsitys johdon kyvyistä.

Ylipäätään Lindströmeille kelpaavat vain laadukkaat yhtiöt.

"Neoindustrialit jätämme suosiolla muille."

"Kuin vuosi 1999"

Kim Lindströmin omakotitalon pihamaalla kasvaa tammi, joka kuuluu seisseen Aurora Karamzinin ratsastusreitin varrella.

Vuosisatainen puu antaa perspektiiviä samoin kuin Kim Lindströmin valtava Helsingin pörssiä ja sen yhtiöitä koskeva numeerinen aineisto.

Eräässä Excel-taulukossa pylväät kertovat pörssiyhtiöiden osakeantien ja listautumisten kautta keräämän rahan määrää. Listautumismarkkina on käynyt muutaman vuoden kuumana, mikä voi indikoida sitä, että osakemarkkinoilla arvostukset ovat korkeat. Mieleen tulee vuosituhannenvaihteen teknohuuma.

Eletäänkö vuotta 1999 vai 2000 vai jotain muuta ajanjaksoa pörssin viiden viime vuosikymmenen varrelta?

"Ehkä tämä on niin kuin vuosi 1999, mutta sillä erolla, että nyt arvostetaan enemmän tuloksentekokykyä", Kim Lindström sanoo.

Se tarkoittaisi sitä, että nousukausi alkaisi olla jo lähellä lakipistettään. Hyvä meno voisi jatkua vielä jonkin aikaa, mutta markkinaliikkeet voivat olla suuria myös matkalla kohti lakipistettä.

"Kaikkiin uutisiin on reagoitu hyvinä uutisina. Jos tulee uutinen, johon reagoidaan negatiivisesti, voi tulla käänne."

Viikon trio: Helsingin halvimmat

P/B-tunnusluku sopii pörssin yleisen arvostustason puntaroimiseen. Hieman huonommin se sopii yhtiökohtaiseen tarkasteluun, sillä yhtiöiden taserakenteet ja kyky tuottaa voittoa poikkeavat suuresti. Lisäksi usein yhtiö on poikkeuksellisen halpa hyvästä syystä.

Helsingin pörssin yhtiöistä halvimpia P/B-tunnusluvulla mitattuna ovat niin kuluvan kuin ensi vuodenkin ennusteilla elintarvikeyhtiöt. Siinä ei ole mitään uutta. Niin on ollut kauan: makkara on ollut halpaa ja on pysynyt halpana. Viime vuosina alelaariin on pudonnut myös Stockmann, jonka oman pääoman eurosta maksetaan pörssissä 50 senttiä.

Yhtiö P/B 2017e
HKScan  0,4
Stockmann       0,5
Apetit  0,7
Atria  0,7

Lähde: Arvopaperi 6–7/2017. Tiedot pohjautuvat Fatsetin analyytikkoennustetietokantaan.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti