veronmaksajat.fi

RAHAT

Kylpyhuoneremontti sijoitusasunnossa – onko remontti vuosikorjausta vai perusparannusta?

Kylpyhuoneremontti sijoitusasunnossa – onko remontti vuosikorjausta vai perusparannusta?
14.12.2017

Omistamassani sijoitusasunnossa tehdään kylpyhuoneremontti. Asunto on vuokralla. Kylpyhuone remontoidaan vastamaan tämän päivän normaalia uudiskohteen tasoa. Asunnossa uusitaan vesieristykset ja laatoitukset, lattiaan tulee lattialämmitys, amme poistetaan, suihkun puoli rajataan suihkuseinällä, allas ja allaskaappi uusitaan, sekä sähköistys ja valaistus uusitaan. Kylpyhuoneen koko tai sijainti ei muutu.

Remontti maksaa noin 7 800 euroa. Voinko vähentää koko remontin vuosikorjauksena kerralla, vai pitääkö osa remontista ilmoittaa perusparannukseksi ja tehdä siitä tasapoistot kymmenen vuoden aikana? Kuka määrittää, mikä osa remontista on vuosikorjausta ja mikä osa on perusparannusta?

Entä voinko hakea muutosta loppuvuoden ennakkoveron maksuihin, koska maksan ennakkoveroa nyt remonttikulujen vuoksi aivan liikaa?   

Verojuristi Kati Malinen vastaa: 

Kuvauksesi perusteella remontissa on pitkälti kyse vuosikorjauksesta eli vanhan, aikansa eläneen kylpyhuoneen varusteiden korvaamisella uusilla vastaavilla. Lähinnä lattialämmitys, ammeen poisto ja suihkuseinän asentaminen ovat muutoksia entiseen varustelutasoon ja näitä voitaisiin näin ollen pitää perusparannuksina.

Vuosikorjausmenoista on kyse silloin kun huoneisto saatetaan alkuperäistä vastaavaan kuntoon. Perusparannusta ovat huoneiston laajennus-, muutos-, uudistus- ja muut vastaavat toimenpiteet. 

Perusparannus eroaa vuosikorjauksesta siten, että perusparannuksessa huoneistoa muutetaan tasokkaammaksi. Laajoissa remonteissa on usein kysymys samanaikaisesti sekä perusparannuksesta että vuosikorjauksesta. Remontin luonnetta ei ratkaista yksistään remontin kustannusten suuruuden perusteella ja osuudet arvioidaan tarvittaessa prosenttiperusteisesti. 

Veroilmoituksella sinä ilmoitat remontista aiheutuneet kulut oman käsityksesi mukaan jaoteltuna kerralla vähennettäviin vuosikorjauksiin ja perusparannuksiin, joista vähennät vain kymmenesosan nyt ensimmäisenä vuonna. Epäselvissä tilanteissa viime kädessä verottaja tekee ratkaisun siitä, miltä osin remontissa on kyse vuosikorjauksesta ja miltä osin perusparannuksesta. 

Voit myös hakea muutosta ennakkoveroihisi, jos ennakot on laskettu ottamatta huomioon nyt syntyviä remonttikuluja. Voit tehdä muutoksen verkossa, puhelimitse (p. 029 497 000), palauttamalla täytetyn ennakkoverohakemuksen Verohallintoon postitse tai käymällä verotoimistossa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti