veronmaksajat.fi

RAHAT

Kempower on loppuvuoden kiinnostavin listautuja – anti ilahduttaa eniten osakevälittäjää

Kempower on loppuvuoden kiinnostavin listautuja – anti ilahduttaa eniten osakevälittäjää
7.12.2021

Karo HämäläinenKARON PÖRSSI Sähköautojen pikalatausasemia valmistava Kempower on ennalta arvioituna Helsingin syyskauden kiinnostavin First North -listautuja. Autoilun sähköistyminen tapahtuu vauhdilla ja nopeasti kasvava markkina on globaali. Korttinsa oikein pelaavalle on luvassa isot rahat.

Oikein pelaaminen ei välttämättä riitä voittoon, sillä suuri merkitys on sillä, millaiset kortit kädessä on eli miten hyvä on tuote ja yhtiön kyvykkyys tuottaa sitä markkinoille ja saada sitä myydyksi.

Kempower keskittyy pika- ja suurteholatureihin, joista sähköautoilija imee akut täyteen matkan varrella tai joista tankataan hyötyajoneuvot. Tasavirtaa käyttävät pikalaturit maksavat kymppitonneja, suurteholaturit jopa pitkälti toistasataatuhatta euroa, kun taloyhtiön pihalle saa vaihtovirtalaturin satasilla tai parilla tonnilla.

Tasavirtalaturit eivät bulkkistu niin helposti kuin tavalliset laturit, joten niiden valmistajalla pitäisi olla edellytyksiä saada myynnistään katetta. Kempower tavoittelee keskipitkällä aikavälillä kymmenen prosentin operatiivista liikevoittoa. Pitkällä aikavälillä marginaalitavoite on "vähintään 15 prosenttia", mutta pitkään aikaväliin on pitkä aika.

Keskittyy kokoonpanoon

Erikoistuneessa segmentissä on sekin hyvä puoli, että uusille markkinoille meneminen voi onnistua kohdennetusti ja isoilla kertakaupoilla. Kempower voisi esimerkiksi pyrkiä saamaan jonkin liikennöitsijän kanssa sopimuksen asiakkaan sähköautojen latausjärjestelmistä. Tärkeitä kontakteja ovat varmasti myös sähkökäyttöisten hyötyajoneuvojen valmistajat.

Vaikka Kempower tietenkin myy muutamaan tuotesarjaan ryhmiteltyä latureita, se on kuitenkin lähempänä ratkaisu- ja järjestelmätoimittajaa kuin bulkkilatureita tukkuliikkeeseen tai suurille vähittäismyyjille rahtaava valmistaja.

Tuotannossa Kempower keskittyy kokoonpanoon ja tilaa komponentit alihankkijoilta. Se mahdollistaa voimakkaankin skaalautumisen, jos alihankkijaverkosto on rakennettu huolella.

Itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta Kempowerin latureista, mutta yhtiön First North -listautumista varten laatiman esitteen perusteella sen asiakkaat vaikuttaisivat varsin tyytyväisiltä.

Hyvällä maineella ja suosituksilla on merkitystä, jotta yhtiö saa jalkansa uusien asiakkaiden oven väliin. Kuvittelen pelin menevän niin, että markkinan avautumisvaiheessa Kempower – samoin kuin sen kilpailijat – pyrkivät pääsemään pilottiprojekteihin, ja jos ne onnistuvat, asiakkaat tilaavat mielellään lisää samalta toimittajalta.

Latauslaitteiden markkinalle ja etenkin tasavirtalatureiden markkinalle ennustetaan valtavaa kasvua. Muutaman seuraavan vuoden aikana toisaalta ei ole varaa virheisiin ja toisaalta täytyisi pystyä rohkeasti haukkaamaan iso siivu markkinasta.

Jotkin alan toimijoista siinä luultavasti onnistuvat.

Tyypillistä tällaiselle markkinalle on myös konsolidoituminen, eli yhtiöt yhdistyvät saavuttaakseen erilaisia etuja. Voisi myös kuvitella, että suuret teollisuusyhtiöt kuten Siemens tai ABB voisivat haluta ja hamuta itselleen kasvua kiinnostavalta segmentiltä. Kempowerin kaltainen firma olisi jäteille suupala.

Mitä parempi teknologia ja vahvempi markkina-asema, sitä kiinnostavampi yhtiö on yritysostokohteena ja fuusioneuvottelupöydässä.

Kolmensadan miljoonan euron firma

Kuten jo yhtiön nimestä pystyy arvelemaan, Kempower on samaa sukua kuin lahtelainen hitsauslaitevalmistaja Kemppi. Itse asiassa ne ovat nykyisin juridisesti sisaruksia, ja kummankin emo on Kemppi Group, jonka juuret ovat tietenkin vanhassa hitsaus-Kempissä.

Tähän asti Kempoweria on kasvatettu Kempin rahoilla, mutta suureen loikkaan haetaan rahoitusta First North -listautumisen kautta. 99,2 prosenttia Kempowerista omistava Kemppi Group ei myy osakkeitaan, vaan annilla kerätään uutta rahaa Kempowerin kassaan. Osakeannin merkitsijät saavat rahojensa vastineeksi vajaan kolmanneksen Kempowerista eli yhtiö säilyy yhä tiukasti Kempin suvun hallinnassa.

Saatavilla alustavasti 87 miljoonalla eurolla Kempower maksaa listautumisesta aiheutuvat kuuden miljoonan kulut ja maksaa Kemppi Groupin myöntämiä lainoja kahdeksan miljoonan euron edestä. Jäljelle jää silti kososti euroja käytettäväksi kasvuun.

Myöntämiensä lainojen takaisinmaksun lisäksi Kemppi Group saa Kempower-omistukselleen markkina-arvon. Listautumisannin 5,74 euron osakekohtaisella hinnalla Kemppi Groupin omistus on lähes 220 miljoonan euron väärti.

Koko Kempowerin markkina-arvoksi tulee vastaavasti lähes 320 miljoonaa euroa, jos lisäosakeoptio käytetään kokonaisuudessaan.

Markkina-arvo on tietenkin korkea yhtiölle, jonka viime vuoden liikevaihto oli vaatimattomat kolme miljoonaa euroa. Tämän vuoden tammi–syyskuussa Kempower on kuitenkin tehnyt jo 19 miljoonan euron liikevaihdon ja kahden miljoonan euron liikevoiton.

Vaikka kohtuullisen pieniä lukuja pystyykin insinöröimään, tammi–syyskuun tuloslaskelma antaa Kempowerille hyvää pohjaa. Arvostus edellyttää kovaa ja kannattavaa kasvua, mutta Kempowerilla on nyt näyttöä siitä, että se on mahdollista. Kempower on mielestäni aivan toisella tapaa kiinnostava kuin niukemman liikevaihdon tappiolliset kasvulupaukset.

Jäljellä jämät

Kempower on kiinnostanut myös ennalta sitoumuksensa antaneita instituutiosijoittajia. Ankkureita ne eivät ole, sillä Kempower on ankkuroitu tiukasti Kemppi Groupiin.

Suurimman satsin on sitoutunut ottamaan ja saa Peter Immoseen henkilöityvä WIP Asset Management. Mukana ovat myös molemmat suurimmat eläkevakuutusyhtiöt.

Yleisöantiin jää alustavasti vähintään 871 080 osaketta. Kempowerin hallituksen jäsenillä ja laajennetun johtoryhmän jäsenillä on ohituskaista poimia ensin osakkeita itselleen enintään 8 710 osaketta per henkilö, mikä pienentää yhtiön ulkopuolisille yksityissijoittajille jäävää osakemäärää entisestään.

Allokaatioetuoikeutettuja hallituksen ja laajennetun johtoryhmän jäseniä on yhteensä 33 henkilöä, joten heidän merkintänsä voivat lohkaista peräti kolmanneksen yleisöannista. Käytännössä merkinnät jäänevät pienemmiksi, sillä tuskinpa läheskään kaikki oikeutetut ovat halukkaita lyömään kiinni 50 000 euroa, varsinkin kun allokaatioetuoikeus tuo mukanaan vuoden lock upin.

Orthex sai kevätpuolella listaumisannissa yli 20 000 omistajaa, Puuilo yli 30 000 uutta osakasta. Koska Kempower ei ole kuluttajatuoteyhtiö, sen tunnettuus ei ole niiden luokkaa, mutta kun Norrhydrokin kiinnosti noin 12 000 merkitsijää, Kempowerille voi povata reilua ylimerkintää, tiukkaa merkintäleikkuria ja paljon ensimmäisten pörssipäivien kauppoja, joissa niukasti osaketta saaneet sijoittajat myyvät omistuksiaan tai ostavat lisää. Osakevälittäjät ovat tyytyväisiä.

Aion merkitä Kempoweria. On tässä syksyn aikana tullut huonompiakin merkittyä.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa Puuiloa ja Norrhydroa. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti