veronmaksajat.fi

RAHAT

Joko kurssihuippu häämöttää pörssissä?

Joko kurssihuippu häämöttää pörssissä?
13.6.2018

Osakkeiden nykyisen arvostustason säilyminen edellyttää yrityksiltä isoja tulosparannuksia. Se on mahdollista, mutta taivaalla on myös sijoittajia huolestuttavia pilviä.

Helsingin pörssin yleisindeksi nousi tammi–toukokuussa lähes kahdeksan prosenttia. Alkuvuoden myönteinen kehitys on jatkoa edellisvuoden osakurssien vahvaan nousuun.

Pitkään jatkunut kurssinousu on saanut sijoittajat pohtimaan, joko osakekurssien arvostustaso alkaa olla huipussaan.

”Takana on pitkä aikakausi, jona osakkeet on hinnoiteltu korkeammalle kuin keskimäärin historiassa. Helsingin lisäksi tämä näkyy muuallakin maailman pörsseissä”, Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén sanoo.

Tänä vuonna yritysten tulosennusteisiin on ladattu paljon odotuksia.

”Yritysten parannettava selvästi tuloksiaan, jotta osakemarkkina pysyy nykytasolla.”

Vilénin mielestä edellytykset tulosten ripeään kasvuun ovat hyvät. Talouskasvu jatkuu vahvana kaikilla maailman talousalueilla, vaikka esimerkiksi euroalueen kasvuennusteita onkin hieman laskettu.

”Kun talous kasvaa, yritysten tuotteille ja palveluille on kysyntää. Tämä kasvattaa yritysten liikevaihtoa, mikä taas toimii moottorina tulosten kasvulle.” 

Kannattavuus koetuksella

Monelle yritykselle huomattava tulosparannus voi olla kuitenkin kovan työn takana. Vilén huomauttaa, että etenkin Yhdysvalloissa yritysten kannattavuus on nyt huipussaan.

Jatkossa kannattavuutta nakertaa kustannusten yleinen nousu. Raaka-aineiden ja energian hinnat ovat nousussa.

Myös palkkataso kohoaa. Yhdysvalloissa täystyöllisyys on jo lähes saavutettu, ja työvoimapulasta kärsivät yritykset houkuttelevat työntekijöitä korkeammilla palkoilla.

Suomessakin palkansaajien reaaliansioita leikannut kilpailukykysopimus on vaihtunut palkankorotuksiin liittokohtaisissa sopimuksissa.

Yritysten huolenaiheisiin kuuluvat myös viime aikoina kärjistyneet maailmanpoliittiset jännitteet Lähi-idästä Pohjois-Koreaan. Huolia lisäävät maailman talousmahtien välinen sapelinkalistelu ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhittelu uusista kauppapakotteista.

Euroopassa toimivien yritysten erityinen huolenaihe on euroalueen vakaus. Sitä koettelevat jäsenmaiden hitaasti etenevät talousuudistukset ja julkisen taloudenpidon höllentämistä ajavat populistiset liikkeet. Italia on tästä ajankohtainen esimerkki.

Osakekurssien nousuun on vaikuttanut viime vuosina se, että sijoittajat ovat siirtäneet varojaan heikosti tuottavilta korkomarkkinoilta maailman pörsseihin. Historiallisen alhaiset korkotasot alkavat olla takanapäin, kun Yhdysvaltain keskuspankki on aloittanut jo jokin aika sitten maltilliset koronnostot.

Monet muut keskuspankit ovat seuranneet perässä. Euroopan keskuspankki EKP on pitänyt toistaiseksi ohjauskorkonsa nollassa, mutta odotukset koronnostosta ovat kasvaneet. Korkotason nousu lisäisi sijoittajien kiinnostusta korkosijoituskohteisiin, mikä voi heikentää osakkeiden arvostustasoa. 

Riski palasi markkinoille

Pitkään kestänyt pörssin noususykli loppuu joka tapauksessa jossakin vaiheessa. Kukaan ei osaa kuitenkaan ennakoida, milloin tämä tapahtuu.

”Riski on palannut markkinoille, siitä ei ole epäselvyyttä. Se lisää hermostuneisuutta.”

Edellisellä tulosjulkistuskaudella tämä näkyi poikkeuksellisen rajuina kurssiheilahteluina. Jopa tulosodotuksiinsa yltäneitä yrityksiä saatettiin rangaista yli kymmenen prosentin kurssilaskulla.

Vilén sanoo, että sijoittajan on syytä varautua isoihin heilahteluihin myös heinäkuun lopulla, kun pörssiyhtiöt alkavat julkistaa toisen kvartaalin tuloksiaan. Tämän vuoksi ei kannata kuitenkaan menettää yöuniaan.

”Sijoittajan on syytä keskittyä perusasioihin eli siihen, miten omassa sijoitussalkussa olevat yritykset menestyvät ja miten niillä menee operatiivisesti. Markkinoiden yleisestä hermostuneisuudesta ei kannata välittää.”

”Tietty varovaisuus on kuitenkin paikallaan. Osakkeita ei voi pitää nyt mitenkään edullisina. Esimerkiksi indeksisijoittajalle tuotto-odotukset eivät ole nyt erityisen hyvät.”  

Y = ylös, A = alas, kirjaimet kertovat, onko yhtiön sijoitus TOP 20 -listalla noussut vai laskenut viimekertaisesta.

* ei ollut viimeksi TOP 20 -listalla, - Ei muutosta edellisestä listasta.

Sija   Yhtiö Taloustaito-pisteet
1. Y Privanet 9,3
2. Y Evli Pankki 8,5
3. - Martela 8,4
4. - Outokumpu 8,2
5. Y Sampo 8,2
6. Y Raute 8,2
7. * United Bankers 8,1
8. Y CapMan 7,8
9. - Finnair 7,8
10. A Titanium 7,6
11. * EAB Group 7,5
12. A Investors House 7,3
13. * Technopolis 7,3
14. * YIT 7,2
15. A Panostaja 6,8
16. A Cramo 6,7
17. * Nokian Renkaat 6,6
18. A Taaleri 6,6
19. * Aspocomp 6,5
20. * EQ 6,5

Evlin osakkeen arvostuskertoimet ovat finanssialan matalimmat, vaikka yhtiön liikevaihto on kasvanut vauhdilla onnistuneen rahasto- ja varainhoitopalvelujen myynnin ansiosta. Heikko kulutehokkuuskin on parantunut merkittävästi. Nämä kaksi asiaa ovat nostaneet tuloksen uudelle tasolle. 

Kurssikehitys on ollut vaisua Sammolla. Se on johtunut pitkälti osakkuusyhtiö Nordean lunastamattomista odotuksista. Sammon operatiivinen toiminta etenkin Ifissä ja Mandatumissa on kuitenkin vahvaa. Yhtiö on kasvattanut jatkuvasti osinkoaan, ja yrityksen johto on sitoutunut osingon pitkäjänteiseen kasvattamiseen. 

Nokian Renkaiden kurssi on laskenut tänä vuonna reippaasti. Se johtuu ennen muuta Venäjän talouden heikkenemisestä. Venäjän osuus liikevaihdosta on kuitenkin laskenut merkittävästi ja on enää 15 prosenttia, mikä vähentää riippuvuutta itänaapurin markkinoista.

Tänä vuonna Outokummun osakekurssi on tullut alas vauhdilla. Yhtiö hinnoitellaan nyt selvästi alle oman pääoman tasearvon. Samaan aikaan osinkotuotto alkaa kuitenkin olla kohtuullisella tasolla, mutta syklisessä yhtiössä riittää myös riskejä. 

Finnairin lentolaivue kasvaa vauhdilla. Lippujen hinnatkin yhtiö on pystynyt pitämään kohtuullisen korkealla. Osakekurssi on noussut reippaasti. Helsingin muihin pörssiyhtiöihin suhteutettuna osake on kuitenkin edelleen halpa, muihin eurooppalaisiin lentoyhtiöihin nähden taas melko kallis.

Koko Taloustaidon pörssilista  (103 yhtiötä) on julkaistu viimeksi Taloustaidon verkkosivuilla 1.6.2018. Viimeksi TOP 20 -lista julkaistiin Taloustaidossa maaliskuussa. 

Millaiset yhtiöt pärjäävät Taloustaidon pörssilistalla? 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti