veronmaksajat.fi

RAHAT

Epävarmuus varjostaa Helsingin pörssiä – mitkä yhtiöt menestyivät, mitkä epäonnistuivat?

Epävarmuus varjostaa Helsingin pörssiä – mitkä yhtiöt menestyivät, mitkä epäonnistuivat?
13.6.2019

Suurvaltojen kauppasota tuo epävarmuutta pörsseihin, mutta toisaalta talouskasvu jatkuu ja keskuspankkien elvytys tukee osakemarkkinoita. Ketkä tässä menossa menestyvät? Listasimme Helsingin pörssin alkuvuoden pettymykset ja onnistujat.

Ensimmäinen vuosineljännes sujui suomalaisilta pörssiyhtiöiltä varsin kohtuullisesti. Joukkoon mahtuu Nordean ja Nokian kaltaisia isoja pettymyksiä, mutta muuten tulokset olivat pitkälti odotusten mukaiset.

Näin arvioi analyysiyritys Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen.

”Suurista sektoreista myönteisimmin Helsingin pörssissä yllättivät konepajat, joiden tilauskannat kasvoivat ja tilauskertymät olivat vahvoja suurimmalla osalla yhtiöitä”, Kinnunen sanoo.

Tulosjulkistusten yhteydessä moni yritys muistutti, että hyvästä vedosta huolimatta tulevaan liittyy paljon epävarmuutta. Tunnelma pörssissä muuttuikin pääsiäisen jälkeen, kun Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodassa siirryttiin uuteen vaiheeseen.

Huomion keskipisteeseen nousi kiinalainen Huawei. Puhelin- ja verkkolaitevalmistajan myynti sakkaa, kun sen yhteistyökumppanit ovat kaikonneet Yhdysvaltain painostuksen vuoksi.

”Kauppasodan uhan piti lientyä, mutta yhtäkkiä tilanne jälleen kärjistyi.” 

Epävarmuus on myrkkyä pörssille

Suurvaltojen kauppasodan aiheuttama epävarmuus ja tilanteen viimeaikainen kiristyminen varjostavat myös Helsingin pörssiä, jota hallitsevat kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset.

”Uudet tullit ja vastatullit vaikeuttavat monien tuotteiden ulkomaankauppaa, mutta suurin vaikutus tulee yritysten, sijoittajien ja kuluttajien luottamuksen rapautumisesta.”

”Kauppasota vaikuttaa ennen muuta tulevaisuuden panostuksiin. Siksi se on riski.”

Toistaiseksi suomalaiset yhtiöt eivät ole juurikaan kärsineet presidentti Donald Trumpin rankaisutulleista. Käyttötavaroita valmistava Fiskars tosin ilmoitti toukokuun puolivälissä, että Yhdysvaltain päätös korottaa tullitariffeja Kiinasta tulevalle tuonnille vaikuttaa kielteisesti yhtiön tulokseen tänä vuonna.

Trumpin päätökset ovat kuitenkin arvaamattomia. Nyt esimerkiksi pohditaan, aikooko Yhdysvallat asettaa uusia pakotteita Venäjän kanssa kauppaa käyville yhtiöille. Mahdollisia kohteita saattaisivat olla yhtiöt, jotka osallistuvat Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputkeen. Fortumin puoliksi omistama Uniper on mukana hankkeessa.

Talouden perusta on yhä kunnossa

Juha Kinnunen muistuttaa, että kauppasodasta kertovien otsikoiden alle jäävät helposti osakemarkkinoita tukevat asiat.

Ennusteita maailmantalouden ja yksittäisten maiden talouskasvusta on vedetty alaspäin, mutta kasvuvauhdin pitäisi säilyä kohtuullisena ainakin tänä vuonna.

”Talouden perustekijät ovat edelleen kohtuullisen hyvässä kunnossa”, Kinnunen sanoo.

Talouskasvua pitävät yllä myös keskuspankkien elvyttävät toimet. Yhdysvaltain keskuspankki on viestinyt, ettei se aio kiristää rahapolitiikkaa tänä vuonna edellisvuoden tapaan. Viime vuonna ohjauskorkoa nostettiin 0,25 prosenttia neljä kertaa, mutta nyt markkinoilla odotetaan koron laskua.

Euroopan keskuspankki EKP on puolestaan ilmoittanut, että ohjauskorko pysyy alhaalla ainakin vuoden loppuun saakka. Lisäksi se tarjoaa eurooppalaisille pankeille edullista rahoitusta pitääkseen yllä kasvulle suosiollisia oloja. Myös Kiinan hallitus on aloittanut elvytyksen vauhdittaakseen hidastuvaa taloutta.

”Matalien korkojen vuoksi sijoitettavalle rahalle ei juuri ole vaihtoehtoja esimerkiksi joukkovelkakirjoissa. Tuottojen perässä osakemarkkinoille virtaa jälleen pääomia, jotka eivät normaalisti sinne kuuluisi. Se nostaa osakkeiden arvostusta.”

Kinnusen mukaan sijoittajat etsivät nyt pörsseistä ennen muuta turvallisina pidettyjä yhtiöitä. Helsingin pörssissä tällainen on esimerkiksi hissiyhtiö Kone. Hissimarkkinoiden kehitys on epävarmaa, mutta yhtiöllä on hyvä tilauskanta ja puolet liikevaihdosta tulee huollosta, johon suhdanteilla on vähän vaikutusta.

”Kone on ollut aina kallis osake, mutta nyt sen arvostus on noussut poikkeuksellisen korkealle. Arvostusta ovat varmaan nostaneet myös spekulaatiot Thyssenkruppin hissiyksikön ostosta.”

Kinnusen mukaan sijoittajat pyrkivät nyt välttämään yhtiöitä, joiden näkymät ovat poikkeuksellisen epävarmat. Esimerkki tällaisesta yhtiöstä on Outokumpu, jonka osakekurssi on jatkanut vajoamistaan kevään aikana.  

Konepajat yllättivät positiivisesti

Analyysiyritys Inderesin poiminnat ensimmäisen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

Onnistumiset

Valmet

Paperi-, sellu- ja energiateollisuudelle teknologiaa valmistava yhtiö ylitti kaikki odotukset. Kannattavuus parani, ja saatujen uusien tilausten määrä oli sekin ennakoitua suurempi.

Metso

Teknologiayhtiö teki vahvan tuloksen ja oli konepajojen parhaimmistoa. Tilauskertymä oli epävarmassa markkinatilanteessa selvästi ennusteita parempi. Myös Metson arviot markkinoiden kehityksestä olivat odotettua paremmat etenkin kaivosalalla.

Incap

Sopimusvalmistajan liikevaihto kasvoi vuoden takaisesta 48 prosenttia uusien hankkeiden ja asiakkaiden ansiosta. Yhtiöllä meni niin lujaa, että se antoi positiivisen tulosvaroituksen jo pääsiäisenä.

Kemira

Vesikemikaaliyhtiö ei ole viime vuosina yllättänyt myönteisesti, mutta nyt tähdet olivat oikeassa asennossa. Raaka-aineiden kallistuminen saatiin vietyä myyntihintoihin. Kannattavuus parani, kun raaka-aineiden hinnat kääntyivätkin sittemmin laskuun.

Aspocomp

Piirilevy-yhtiön tuotteiden kysyntä kasvoi peräti 24 prosenttia. Suurin kasvu tuli tietoliikenneverkkoihin tarvittavista piirilevyistä, joiden kysyntää nostavat uudet 5g-verkot. Nokia kuuluu Aspocompin tärkeimpiin asiakkaisiin.

Pettymykset

Lehto

Rakennusyhtiö joutui antamaan jälleen tulosvaroituksen vain hetki ennen tulosjulkistusta. Yhtiössä on selvästikin asiat sekaisin. Operatiivinen suoritus oli heikkoa ja yhtiötä painavat odotettua vaikeammat projektit sekä kysynnän hiljeneminen rakennusalalla.

Nokia

Verkkoyhtiön tuloksen tiedettiin jäävän heikoksi, mutta sen vajoaminen miinukselle oli yllätys. Tuotetoimitukset viivästyivät, eikä yhtiö pystynyt tulouttamaan noin 200 miljoonan euron liikevaihtoa jo toteutuneista kaupoista pääasiassa Pohjois-Amerikassa.

Yhtiön selitykset olivat hyvät, mutta markkinoiden luottamus on koetuksella.

Outokumpu

Teräsyhtiöstä on tullut kestopettäjä, joka jäi tälläkin kertaa selvästi ennusteista. Yhdysvaltain terästullit koettelevat suomalaisyhtiötä, sillä ne sekoittavat Euroopankin markkinoita. Myös Yhdysvalloissa Outokumpu on vaikeuksissa, eikä se ole pystynyt hyötymään siellä yleisesti nousseista hinnoista.

Metsä Board

Kartonkivalmistajan tulos jäi hieman odotetusta. Tulosjulkistusta hallitsivat kuitenkin Metsä Boardin ja samaan konserniin kuuluvan Metsä Fibren mittavat investointisuunnitelmat. Etenkin Husumin sellutehtaan 300 miljoonan euron uudistamishanke tuli markkinoille yllätyksenä.

Basware

Taloushallinnon konsultointi- ja ohjelmistoyhtiö teki odotuksia selvästi heikomman tuloksen ja Cloud-tilausten kasvu hidastui jyrkästi. Baswaren asiat vaikuttavat olevan sekaisin. Yhdysvaltalaisen yhtiön ostotarjous yrityksestä peruuntui alkuvuonna. Myös johto on vaihtunut tiuhaan.

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti