veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoittajat löysivät voittajat

Sijoittajat löysivät voittajat
16.3.2016

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Helsingin pörssin päälistalle ja First North -markkinalle on vuosina 2014 ja 2015 listautunut 18 uutta yhtiötä. Uusin tulokas, tämän vuoden ensimmäinen, on Suomen Hoivatilat, jonka annista kirjoitin viime viikolla. Hoivatilojen listautuminen keskeytettiin ylimerkinnän vuoksi viime viikon perjantaina eli heti, kun se oli mahdollista.

Kahden viime vuoden aikana listoille tulleista yhtiöistä selvästi eniten sijoittajia on kiinnostanut terveyspalveluyhtiö Pihlajalinna. Helmikuun lopussa Pihlajalinnalla oli Euroclear Finlandin ylläpitämän arvo-osuusrekisterin mukaan reilut 6000 osakkeenomistajaa. Toiseksi eniten osakkeenomistajia tulokkaista on Evlillä, 2500 kappaletta. Myös kyberturvayhtiö Nixu on kiinnostanut yli 2000 omistajaa.

Määrät ovat vielä hyvin kaukana kansanosakelukemista. Nokialla ja Elisalla on kummallakin yli 200 000 osakkeenomistajaa. Myös listaamattomat puhelinliittymäomistuspohjaiset Finda (yli 42 000 osakkeenomistajaa) ja Anvia (yli 34 000 osakasta) ovat selvästi uusia pörssiyhtiöitä omistetumpia.

Uusien listautujien omistajamäärän keskiarvon on reilut 1300 osakkeenomistajaa.

Yhtiö Osuudenomistajamäärä
Pihlajalinna       6051
Evli 2546
Nixu 2312
Verkkokauppa.com 1981
Asiakastieto 1973
Cleantech Invest 1381
Consti 1025
Robit 898
Talenom 804
Detection Technology 760
United Bankers 704
Savo-Solar 672
Elite Varainhoito 581
Nexstim 542
Kotipizza 536
Herantis Pharma 505
FIT Biotech 444
Piippo 373

Lähde: Euroclear Finland. Tilanne: 29.2.2016.

Sijoittajia ovat selvästi – ja odotuksenmukaisesti – kiinnostaneet listautuneista suurimmat ja tunnetuimmat. Pihlajalinnaa vetää sote-tarina ja superkasvu, Nixua kyberturvabuumi. Evli on tuttu monelle sijoittajalle, samoin Verkkokauppa.com monelle kuluttajalle. Silti pidän Nixun suosiota jonkinmoisena yllätyksenä.

Päälistayhtiöt ovat kooltaan suurempia ja toimintahistorialtaan vankempia kuin FN-firmat. Siksi tuntuu selvältä, että niiden pitääkin menestyä osakkeenomistajamäärälistalla. Listan suurin yllätys minulle onkin se, että tunnettu, liiketoiminnaltaan ymmärrettävä ja päälistalla oleva kuluttajatuoteyhtiö Kotipizza löytyy listauksen tyvipäästä. Äkkiseltään olisin kuvitellut myös, että sijoittajille tuttu ja anniltaan ylimerkitty United Bankers olisi kerännyt enemmän omistajia.

Verkkokauppa.com menestynein

Jos sijoittaja olisi osallistunut tuhannella eurolla jokaisen uuden pörssi- ja FN-yhtiön antiin tai listautumismyyntiin, häneltä olisi kulunut 18 000 euroa. Tällä hetkellä hänen omistamiensa osakkeiden saldo olisi 17 500 euroa. Muutamat osingot helpottaisivat tilannetta hieman.

Uusien yhtiöiden keskimääräinen jälkimarkkinakehitys anti- tai myyntihinnasta on -3 prosenttia. Käytännössä tasasummamerkintä ei olisi ollut mahdollinen, sillä suosituimpia ja usein siten myös jälkimarkkinakehitykseltään parhaita listautumisia leikataan, ei sijoittaja ei saa kaikkia haluamiaan osakkeita. Vajaaksi jäävistä anneista sijoittajat saavat kaiken haluamansa – valitettavasti.

Ehdoton ykkönen jälkimarkkinakehityksessä on Verkkokauppa.com, jonka arvo on yli kaksinkertaistunut. Lähellä kaksinkertaistumista (+89 %) on myös sijoitusyhtiö Cleantech Invest, joka sai viime viikolla päätökseen Tukholman pörssin First North -listalle listautumiseen liittyneen osakeannin. Anti ylimerkittiin, ja siihen osallistui yli 1200 sijoittajaa.

Kaksinumeroisesti kurssiplussalla ovat myös Pihlajalinna (+46 %), Kotipizza (+26 %), United Bankers (+22 %) ja Detection Technology (+19 %). Kurssimuutokset on laskettu antihinnasta viime viikon perjantain päätöskursseihin.

Sijoittajat ovat osanneet poimia myötätuuleen päässeet yhtiöt: ne yhtiöt, joita omistetaan eniten, ovat menestyneet parhaiten. Tosin tässä seuraus voi olla myös syy: ne yhtiöt, joita kohtaan sijoittajilla on kiinnostusta, menestyvät pörssissä.

Niistä uusista yhtiöistä, joilla on yli tuhat osakkeenomistajaa, vain Asiakastieto on vajaan prosentin listautumishintaansa alempana. Kaikki muut kuusi yli tuhannen omistajan yhtiötä ovat plussalla, ja niiden joukosta löytyy kurssinousijoiden kärkikolmikko. 

Herantis-eurosta jäljellä 10 senttiä

Kaikkein surkein jälkimarkkinakehitys uusista yhtiöistä on ollut lääkekehitysyhtiö Herantis Pharmalla. Sen osakekurssi on laskenut listautumisannin hinnasta hurjat 90 prosenttia. Sijoitetusta eurosta on jäljellä kymmenen senttiä. Herantis koki kovan kolauksen, kun kävi ilmi, ettei sen silmätipoilla ollut testeissä tärkeimmällä kriteerillä mitattuna sen parempaa tehoa kuin lumelääkkeellä.

Samankaltaisen kolauksen koki Nexstim, jonka aivostimulointimenetelmä (NBT) ei tehonnut testeissä. Nexstim onkin toiseksi pahimmin romahtanut osake: laskua 77 prosenttia.

Pahimpia laskijoita – näiden kahden jälkeen seuraavaksi eniten ovat romahtaneet Savo-Solar (-69 %) ja FIT Biotech (-63 %) – yhdistää se, että niiden tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Rahoitusasemakin on usein epävakaa, sillä rahaa haetaan tyypillisesti vain sen verran, että sillä saadaan nostettua yhtiö seuraavalle tasolle. Jos se sinne pääsee, arvostuksen toivotaan olevan aiempaa parempi. Jos taas ei – niin.

Solidium maksaa 1,8 miljoonaa per kauppa

Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Heikki Bergholm arvosteli Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan kommentissa johtamaansa yhtiötä poikkeuksellisen kovasanaisesti.

"Solidium on tavoitellut hyviä tuloksia, mutta tässä ei ole onnistuttu. Omistusten hoidon, allokaatiomuutosten ja kustannustehokkuuden osalta näytöt Solidiumin seitsemän vuoden toiminta-ajalta ovat heikkoja", hän kirjoitti.

Puheenvuoro liittyy tietenkin käynnissä olevaan valtion omistusten hoidon järjestelemisen uudistuksiin. Solidium on jo arkussa, ja ensimmäiset lapiolliset multaa on viskattu sen päälle, kun hallituksen puheenjohtaja latelee tuommoisia.

Mitä Solidium maksaa?

Vastauksen antaa Solidiumin viime tilivuoden vuosikertomus. Tilivuoden 2014–2015 aikana Solidiumin kulut olivat 5,4 miljoonaa euroa. Henkilöstökulujen osuus tuosta oli 2,6 miljoonaa.

Suhteessa yli viiden miljardin taseeseen kulut ovat mitättömät, reilun yhden promillen luokkaa. Se on luku, jonka Solidium mielellään esitteleekin.

Sen sijaan suhteessa Solidiumin tilivuoden aikana tekemiin toimiin summa on suuri. Tilivuoden 2014–2015 aikana Solidium toteutti kolme kauppaa: se myi kerran Outokumpua ja kaksi kertaa TeliaSoneraa.

Näin laskettuna Solidiumin ylläpito maksoi 1,8 miljoonaa per kauppa. Melkoinen transaktiokustannus!

Viikon trio: Solidiumin suurimmat

Solidium on maksanut viime vuosina omistajalleen Suomen valtiolle ylisuuria osinkoja, joita se on rahoittanut myymällä omistuksiaan. Näiden myyntien myötä TeliaSonera on pudonnut Solidiumin miljardisijoitusten joukosta. Ylhäinen ykkönen on Solidiumin salkun arvonkehitystä kohtuullisena pidellyt Sampo. Vähintään puolen miljardin painoisia ovat trion lisäksi Elisa ja Metso.

Yhtiö Solidiumin omistus, milj. euroa
Sampo  2825
Stora Enso  765
TeliaSonera  626

Lähde: Solidium. Tilanne 14.3.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

 

Rahat, verot, työ & eläke, koti