veronmaksajat.fi

RAHAT

Pikatestissä kevään osinkoyhtiöt: Bittium, Fortum, Sampo, Orava...?

Pikatestissä kevään osinkoyhtiöt: Bittium, Fortum, Sampo, Orava...?
25.11.2015

Toimittaja Karo Hämäläisen Karon pörssiviikko ilmestyy Taloustaidossa aina keskiviikkoisin.

KARON PÖRSSI Helsingin pörssiin on luvassa lähes ennätyksellinen osinkokevät. Danske Bank arvioi marraskuun Varallisuusviestissään, että Helsingin pörssin yhtiöiden osinkosumma nousee ensi keväänä 11,3 miljardiin euroon, mikä olisi kautta historian toiseksi korkein lukema. Keväällä 2007 Helsingin pörssin yhtiöt maksoivat 11,9 miljardin osingot.

Osinkosummasta liikkuu miljarditolkulla heittäviä ennusteita sen mukaan, lasketaanko Helsinkiin listatut mutta kotipaikaltaan ruotsalaiset yhtiöt Nordea, TeliaSonera ja Rautaruukin perillinen SSAB mukaan lukuun. Dansken laskelmassa niin on tehty.

Kokonaisuudessaan Helsingin pörssin osinkotuottoprosentti kipuaa ennusteiden perusteella yli neljään, mikä on varsinkin nykyisenä nollakorkoaikana kova taso.

Marras-joulukuun taite on se aika, jolloin sijoittajat varautuvat seuraavan kevään osinkoihin. Kolmen neljänneksen tulokset on saatu, joten osinkoennusteet alkavat olla luottavalla pohjalla. Osinkohaukka tarraakin osinkoyhtiöihin kiinni jo nyt eikä vasta tulosjulkistuksen yhteydessä, sillä siihen mennessä osinko-odotukset ovat usein jo menneet osakkeiden hintoihin.

Yhtiöiden hallitukset kertovat osinkoehdotuksensa tyypillisesti vuositulosjulkistuksen yhteydessä. Lopullisesti osingosta päättää kevään yhtiökokous.

Minkä osinkoratsujen selkään kannattaisi hypätä?

Fortum ja Kesko lisäosinkojokerit

Fortum ja Kesko ovat olleet pitkään osinkosijoittajan defensiivisiä perusvalintoja, ja ne keikkuvat kärjessä myös ensi kevään osinkosuosikkien listalla.

Fortumin kassa pullistelee rahaa sähköverkkojen myynnin jäljiltä. Viime keväänä Fortum maksoi 1,10 euron perusosingon ja sen päälle 20 sentin lisäosingon. Samanmoista tai suurempaakin osinkoa odotellaan ensi keväälle.

Pääomistaja Suomen valtio kaipaa rahaa, ja Fortumista sen pumppaaminen on kohtuullisen helppoa. 1,30 euron osingolla pääministerin kansliaan rapsahtaisi Fortumista 586 miljoonan euron osinkotulot. Kymmenen senttiä lisää tietäisi 45 miljoonaa enemmän Juha Sipilän pöytälaatikkoon.

Fortumia vaivaa sähkön hinnan lasku. Fortumin osakekurssi onkin paljolti osinkotuoton varassa, minkä vuoksi yhtiön kassaa ei haluta purkaa kerralla vaan myyntivoittovarat jaetaan omistajille usean vuoden aikana.

Keskon päätös ostaa Suomen Lähikauppa voi paradoksaalisesti avata lisäosinkomahdollisuuden. Lähikauppa-kaupan yhteydessä Kesko nimittäin alensi arviotaan lähivuosien investointiohjelmansa suuruudesta. Luultavasti Kesko haluaa kuulla ensin Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksen kaupasta ennen kuin se jakaa rahaa omistajilleen ylen määrin.

Ennen Lähikauppa-uutista julkaistussa Varallisuusviestissään Danske ennakoi Keskolta peräti kolmen euron osinkoa. Inderes odottaa Keskolta 2,50 euron osinkoa.

Sampo viihtyy suosikkilistoilla

Nordea listasi Kauppalehdessä 9. marraskuuta viisi osinkosuosikkiaan. Ne ovat Fortum, Tieto, Sampo, Technopolis ja TeliaSonera.

Dansken Varallisuusviestissä Dansken osinkostrategiaa noudattava salkunhoitaja kommentoi salkkunsa viittä suurinta omistusta. Ne ovat Sampo, Nordea, Stora Enso, Fortum ja Kone.

Listojen yhteiset nimet ovat Fortum ja Sampo.

Björn Wahlroosin rahakone on kunnostautunut osingonkasvattajana. Finanssikriisivuoden 2008 jälkeen Sampo on nostanut osinkoa vuosittain: vuonna 2008 osinkoa lohkesi 80 senttiä, kuluvan vuoden keväällä jo 1,95 euroa.

"Osake tarjoaa hyvää osinkotuottoa pörssin keskiarvoa matalammalla riskiprofiililla", Danske arvioi Sampoa.

Sammon osakekurssi hätyyttelee jo 50 euroa, joten viimevuotisella osingolla osinkotuotto jäisi pörssin keskiarvon tuntumaan. Sammon kiinnostavuus osinkoyhtiönä ei olekaan supersuuressa osinkotuottoprosentissa vaan oletetussa vakaudessa ja osinkojen kasvussa.

Sammon defensiiviseen vakauteen ei kuitenkaan parane luottaa sokeasti. Vaikka vakuutusliiketoiminta tapaakin olla vakaata, markkinat vaikuttavat omaisuusarvoihin. Toiseksi Nordea tuo ison osan Sammon tuloksesta.

Osinkotuoton ohi kiinnostusta Sammon osakkeeseen tuo Nordean omistusjärjestelymahdollisuus. Tuoreessa Arvopaperi-lehdessä Nordean uusi toimitusjohtaja Casper von Koskull puhuu poikkeuksellisen avoimesti "suuresta pankkifuusiosta", joskin aikaa sen toteutumiseen voisi mennä 3–5 vuotta.

Sammolla on näyttöä omistaja-arvoa kasvattavista yritysjärjestelyistä.

Sattumaa, markkinointia tai mitä sitten liekin, mutta syyskuussa Arvopaperi-lehdessä Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroosin annettiin hehkuttaa pohjoismaista pankkitoimialaa. Wahlroosin mukaan pohjoismaiset pankit (kuten Nordea) ovat aliarvostettuja. 

Bittiumista kevään osinkohirmu?

Analyysiyhtiö Inderes seuraa noin kahdeksaakymmentä Helsingin pörssin yhtiötä. Niistä peräti 17 antaa ensi keväänä Inderesin ennusteilla ja viime viikon päätöskursseilla laskettuna vähintään viiden prosentin osinkotuoton.

Osinkohirmujen kärjessä Inderesillä on Bittium, jolta analyysitalo odottaa kahden euron osinkoa, jolla lohkeaisi hurja 28,6 prosentin osinkotuotto. Bittium jakoi Automotive-liiketoiminnan myynnistä saamiaan rahoja kaikille osakkeenomistajille suunnatulla ostotarjouksella. Tarjoukseen kului satamiljoonaa euroa vähemmän kuin siihen oli budjetoitu. Bittiumilla on ostotarjouksen ja sitä seuranneen osakkeiden mitätöimisen jälkeen vajaat 36 miljoonaa osaketta. Jos kaikista ylimääräisiksi koetuista rahoista halutaan eroon osingonjaon yhteydessä, osakekohtainen osinko voisi olla lähes kolme euroa.

Bittium on kuitenkin erikoistapaus, koska rahat ovat peräisin kertaluonteisesta kaupasta. Olennaista on katsoa, mitä yhtiöstä jää jäljelle osingonjaon jälkeen ja mikä on jäljelle jäävän kokonaisuuden arvo. Bittiumin markkina-arvo on pyöreästi 250 miljoonaa euroa ja rahojen ja rahavarojen osuus syyskuun lopun pro forma -tasessa siitä noin puolet.

Bittium teki jatkavilla liiketoiminnoillaan kuluvan vuoden yhdeksänä ensimmäisenä kuukautena 41,6 miljoonan euron liikevaihdolla 1,5 miljoonan liiketuloksen. Tuolle liiketoiminnalle 120–130 miljoonan euron arvo kuulostaa äkkiseltään kovalta. 

Orava jakaa ja hakee rahaa

Seitsemästätoista Inderesin vähintään viiden prosentin paperista kuusi löytyy rahoitusalalta. Rahoitusalalta Inderes seuraa kymmentä yhtiötä.

Rahoitusalalta löytyy myös analyysiyhtiön ennusteiden mukaan pörssin toiseksi kovin osinkolappu, Orava Asuntorahasto, jonka osinkotuotoksi Inderes uumoilee kahtatoista prosenttia. Orava jakaa osinkoa vuosineljänneksittäin.

Viime viikolla Orava ilmoitti suunnittelevansa painamalla enintään neljä miljoonaa uutta osaketta, jotka Carnegie myisi markkinoille. Kyse on merkittävästä osakemäärän lisäyksestä, sillä tällä hetkellä Oravalla on vajaat kahdeksan miljoonaa osaketta.

Rahaa Orava tarvitsee aivan arkipäivän rahaliikenteen hoitoon – ja osinkoihin –, sillä syyskuun lopussa yhtiön lyhytaikaiset varat olivat 3,1 miljoonaa ja lyhytaikaiset velat 8,0 miljoonaa euroa. Rahaa Orava saisi toki myös myymällä asuntoja salkustaan, mutta alkuvuoden aikana asuntojen myynti on sujunut arvioitua nihkeämmin.

Viikon trio: Inderesin seuraavaksi parhaat

Bittiumin ja Orava Asuntorahaston jälkeen Inderesin ennusteilla osinkotuottoprosenttilistalla tulee tuttuja osinkonimiä. Aiemmin käsiteltyjen Fortumin ja Keskon väliin kiilaa finanssiyhtiö eQ, jolla on poikkeuksellisen reteä osinkopolitiikka: "eQ Oyj:n tavoitteena on jakaa tilikauden tulos osinkona. Osingon lisäksi eQ Oyj voi palauttaa omistajille pääomia sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta". Vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana eQ on tehnyt 21 sentin osakekohtaisen tuloksen.

Yhtiö      Osinko-
ennuste, euroa 
Osinkotuotto-
ennuste
Fortum  1,30  9,2 %
eQ  0,51   8,9 %
Kesko  2,50 8,0 %

Lähde: Inderesin aamukatsaus 23.11.2015. Kyseessä Inderesin ennusteet. Osinkotuotot laskettu päätöskursseilla 20.11.2015.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti