veronmaksajat.fi

RAHAT

Metsänomistaja, oletko aktiivinen vai hiljainen?

Metsänomistaja, oletko aktiivinen vai hiljainen?
16.2.2017

Useimmat yksityismetsän omistajat haluavat metsästään tuottoa. Moni arvostaa myös luontoa ja ympäristöä. Miksi osa metsänomistajista ei tiedä, mitä metsältään haluaa?

Suomen yksityismetsien pinta-alasta noin 90 prosenttia omistavat aktiiviset, taloudellisesti suuntautuneet metsänomistajat. Loput 10 prosenttia maanomistajista on niin sanottuja hiljaisia metsänomistajia, kertoo Pellervon taloustutukimuksen (PTT) tuore selvitys.

Hiljainen metsänomistaja on PTT:n mukaan taho, joka ei ole  kymmeneen vuoteen tehnyt hakkuita edeltävää metsänkäyttöilmoitusta tai hakenut Kemera-tukea metsätilansa hoitotöihin.

Mitä hiljainen metsänomistaja haluaa metsältään? PTT:n selvityksen mukaan monia kiinnostavat luonto ja ympäristö. Osa ei itsekään ole selvillä omista tavoitteistaan. ”Tavoitteistaan epätietoisia metsänomistajia on hiljaisten metsänomistajien joukossa enemmän kuin aktiivisten joukossa”, toteaa PTT selvityksessään.

Epätietoisuuteen vaikuttavat sekä aikapula sekä päätöksenteon hankaluus. Metsä on harvalle pääelinkeino, joten siihen liittyviä asioita hoidetaan muiden töiden ohessa. Päätöksenteko saattaa olla hankalaa esimerkiksi kuolinpesissä.

Kuinka helposti metsänomistaja saa neuvontaa esimerkiksi eri metsänkäsittelyvaihtoehdoista ja niiden taloudellisista vaikutuksista? Tai metsänhoitotöiden teettämisestä ja tukien hakemisesta? PTT:n mukaan metsäammattilaiset voisivat kehittää palvelujaan, jotta ne sopisivat entistä paremmin myös hiljaisille metsänomistajille. Ammattilaiset kaipaisivat myös tietoa kuolinpesien osakkaista, jotta voisivat tarjota neuvontaa.

Satu Alavalkama

Erilaisten yksityismetsänomistajien osuudet yksityisomisteisen metsätalousmaan pinta-alasta

Aktiivinen perheomistus 68 %
Aktiivinen verotusyhtymä 14 %
Aktiivinen kuolinpesä 8 %
   
Hiljainen perheomistus 7 %
Hiljainen kuolinpesä 2 %
Hiljainen verotusyhtymä 1 %

Lähde PTT

 

Yksin ja puolison kanssa metsää omistavien jakautuminen tavoiteryhmiin

PTT metsänomistajat tavoiteryhmät

 

Lähde PTT: Käyttämättömät mahdollisuudet metsätaloudessa 2017

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti