veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Syyslomalla kansallispuistoon – luvassa kirpeitä syyskelejä ja upeita maisemia

Syyslomalla kansallispuistoon – luvassa kirpeitä syyskelejä ja upeita maisemia
13.10.2021

Moni lokakuussa syyslomaileva suuntaa luontoretkille kansallispuistoihin ja luontokeskuksiin. Metsäpoluilla on tarjolla kirpeitä syyskelejä ja upeita maisemia. 

Suomessa on 40 kansallispuistoa. Tutustu puistoihin etukäteen täällä

Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. Ulkoilun lomassa kertyy mukavasti kilometrejä: keskimäärin kansallispuistoissa kuljetaan omin lihasvoimin 1–21 kilometriä.

Yöpyminen onnistuu telttailualueilla tai yöpymiseen tarkoitetuissa rakennuksissa. Lisätietoa saa kunkin kansallispuiston omalta sivulta.

KILOMETREJÄ KERTYY! Kansallispuistossa patikoidaan, pyöräillään, melotaan ja hiihdetään pitkiä matkoja. Keskimäärin kansallispuistoissa kuljettaan omin lihasvoimin 1–21 kilometriä. Lähde: Metsähallitus

TOP 3 Kansallispuistot 2020

Kansallispuisto  Käyntimäärä
1. Pallas-Yllästunturi, Länsi-Lappi 563 100
2. Urho Kekkonen, Itä- ja Pohjois-Lappi 372 300
3. Nuuksio, Uusimaa 367 500

Lähde: Metsähallitus

Kaikkiaan Metsähallituksen hoitamille valtion suojelualueille tehtiin vuonna 2020 yli 8,2 miljoonaa käyntiä. Luvussa ovat mukana kansallispuistojen lisäksi valtion retkeilyalueet ja muut virkistyskäytöllisesti merkittävät suojelualueet ja retkeilykohteet.

Sisäänpääsy luontokeskuksiin on yleensä maksuton, mutta joissakin luontokeskuksissa on maksullinen näyttely. Tutustu luontokeskuksiin etukäteen täällä.

3 vinkkiä luontokeskuksiin

1. Nuuksion Haltian Lataa aivosi luonnossa -näyttely tutustuttaa luonnon terveysvaikutuksiin ja antaa ideoita niistä nauttimiseen aiempaa tietoisemmin. Liput 8–13 e, alle 7-vuotiaat maksutta, Museokortilla vapaa pääsy. Luontokeskuksessa on ravintola.

2. Seitsemisen luontokeskuksessa esitellään eteläisen Suomenselän monipuolista luontoa Metsäretki- ja Metsän siimes -näyttelyissä. Maksuton. Luontokeskuksessa on ravintola.

3. Pyhä-Luoston luontokeskus Naavan  näyttelyssä tutustutaan Pyhä-Luoston kansallispuiston luontoon ja alueen kulttuurihistoriaan. Maksuton. Luontokeskuksessa on ravintola.  

Retkietiketti haltuun jo kotona – viisi vinkkiä retkelle

Jokainen meistä voi tehdä paljon luonnon ja kanssaretkeilijöiden hyväksi pienillä teoilla. Viiden kohdan Retkietikettiä noudattamalla pääsee pitkälle:

  1. Kunnioita luontoa – älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettynä.
  2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.
  3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.
  4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.
  5. Älä roskaa.
    Lähde: Luontoon.fi

Retkietiketin noudattaminen säästää kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden työntekijöiden työaikaa muuhun luonnon ja retkeilijöiden hyväksi tehtävään työhön, kun heidän ei tarvitse kerätä roskia tai jälkivartioida maastopaloja.

Musti mukaan retkelle – näin se onnistuu 

Lyhyelle retkelle koira ei tarvitse paljon varusteita, kevyt juoma- ja ruokakuppi sekä hyvä talutin riittävät. Pitkät vaellukset ja talviretkeily vaativat jo huolellista suunnittelua.

  • Koira kulkee kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa.
  • Keppi- ja kuoppaleikit leikitään ennen kansallispuistoa.
  • Annetaan rauha muille retkeilijöille.
  • Hoidetaan pakottavat bisnekset niin, että polut jäävät puhtaaksi.
  • Tarkista voiko koira tulla mukaan tupaan.
  • Koira on pääsääntöisesti pidettävä kytkettynä kaikkialla muualla paitsi omalla pihalla ja koirapuistoissa. 
  • Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joissa kasveilla ja eläimillä tulee olla rauha. Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Se voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muitakin eläimiä pelkästään säikäyttämällä.
  • Poronhoitoalueella koira voi innostua poroista ja heikot vasat voivat nääntyä, vaikka koira vain haluaisi pitää vähän hauskaa.
  • Kuoppien kaivelu ja risujen sekä lahopuiden repiminen on kansallispuistossa ja muilla luonnonsuojelualueilla kiellettyä myös koiralta. Esimerkiksi lahopuut ovat monen uhanalaisen hyönteisen koti.
  • Koirat eivät ole kaikkien juttu, ja jotkut voivat pelätä niitä.
  • Autio-, vuokra-, ja varaustupien lemmikkisäännöissä on aluekohtaisia eroja. Tupakohtaiset säännöt löytyvät tupasivuilta.
    Lähde: Luontoon.fi

Lataa 112 Suomi -sovellus ja pidä puhelin lämpimänä

Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksella, hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkikohteissa on paljon katvealueita ja tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti