veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Suoratoistopalveluissa riittää katsottavaa – miten valita sopiva?

Suoratoistopalveluissa riittää katsottavaa – miten valita sopiva?
25.11.2020

Suoratoistopalveluiden sisällöissä on eroja niin määrässä kuin painotuksissakin. Mikä palvelu sopii juuri minulle? Taloustaito esittelee yhdeksän suoratoistopalvelua.

Kaupallisten suoratoistopalveluiden perusmaksut vaihtelevat kuuden ja 13 euron välillä. Suomen markkinoille keskittyneet palvelut tarjoavat myös monipuolisempia ja kalliimpia sisältöpaketteja. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin peruspalveluiden antiin.

Yle Areena on mukana, koska se tarjoaa ohjelmia, joita lineaarisen tv:n puolella ei näe.

PERUSTIETOA SUORATOISTOPALVELUISTA

Palvelu Peruspaketinhinta Tarjonnan kärki Tarjonnan laajuus
Amazon Prime Video 5,99 e/kk Alkuperäistuotannot, vanhemmatkin klassikot. Erittäin runsas. Useita tuhansia nimikkeitä, suomitekstityksiä vaihtelevasti.
Apple TV+ 5,99 e/kk Laadukkaat alkuperäistuotannot. Suppea. Noin 35 sarjaa tai elokuvaa.
C More 12,95 e/kk MTV:n tv-sisällöt. Ei virallista tietoa. Elokuvia ja dokumentteja 435.
Disney+ 6,99 e/kk (vuositilaus 69,99) Alkuperäistuotannot, Tähtien sota, Marvel. Runsas. 6 300 elokuvaa tai sarjan jaksoa.
HBO Nordic 10,95 e/kk Alkuperäissarjat. Kohtuullinen. Yli 250 sarjaa, yli 700 elokuvaa.
Netflix 7,99 e/kk Laaja kattaus, uudehkot sisällöt. Runsas. Tuhansia nimikkeitä.
Ruutu+ 9,95 e/kk Urheilu, korkea kotimaisuusaste. Elokuvissa suppeahko (noin 140), muuten vähintään kohtuullinen (palvelu ei kerro määriä).
Viaplay + Elisa Viihde Aitio 12,99 e/kk Laaja kattaus,  korkea kotimaisuusaste, uutuuselokuvat. Runsas. Aitiossa noin 2 000 elokuvaa ja 170 sarjaa. Viaplay ei kerro määriä.
Yle Areena Maksuton (Yle-verolla rahoitettu) Laaja kattaus, suoria lähetyksiä muun muassa urheilusta. Erittäin runsas (palvelu ei kerro määriä).

Suoratoistopalvelu x 9

1. Amazon Prime Video

Nettikauppajätti Amazonin videopalvelu on hiljaisesti kasvanut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi myös suomalaiskatsojalle. Palvelu on ollut aina maltillisesti hinnoiteltu, ja etenkin suomeksi tekstitetyn ohjelmiston määrä tuntuu kasvaneen viime aikoina nopeasti. Sisältöä voi ladata katsottavaksi ilman verkkoyhteyttä, ja 4k-nimikkeitäkin löytyy.

Amazon ei kerro Suomessa tarjoiltavien nimikkeiden määrää saatikka suomenkielisen tarjonnan osuutta koko kakusta. Justwatchin mukaan nimikkeitä on peräti 7 500.

Sisältökattaus on laaja ja ainakin omaan makuuni sopiva. Suuresta sisältömäärästä huolimatta täytetavaraa ei joukosta löydy ainakaan enempää kuin muilla suuren massan palveluilla. Niin Amazonin omissa tuotannoissa kuin ostotavarassa tuntuisi usein olevan jokin twisti, joka houkuttelee katsomaan. Hinta-laatusuhde on kohdillaan.

2. Apple TV+

Uudehko tulokas Apple TV+ ei ainakaan vielä tarjoa laajaa kattausta. Määrä on kuitenkin kasvussa: vielä alkuvuonna Suomeen tarjottavien Apple-sisältöjen määrä liikkui alle kymmenessä.  Laadussakin tuntuu löytyvän. Applen alkuperäistuotantojen Imdb-arvosanat ovat korkeita.

TV+ tuntuu kuitenkin olevan Applelle laitemyynnin pönkkä. Vuoden tilaus kun pamahtaa kaupanpäällisiksi Apple-laitteen ostajille.

Tätä teoriaa tukee myös käytännön havainto siitä, että kilpaileville Android-laitteille ei ole tarjolla erillistä sovellusta ompputelkkarin tiirailuun.

Katselu toki onnistuu selaimellakin. Mutta ainakin omalla Androidillani ruudun laitaan jäi valkoisena loistava kontrollipalkki, jonka pimentäminen ei onnistunut.

Monien perusasioiden, kuten tekstityksen koon säätäminen ja palvelun jakaminen muille perheenjäsenille, vaatii niin ikään Applen laitteen toimiakseen. TV+:aa ei siten voi erityisesti suositella katsojille, joilla ei ole Applen laitteita.

3. C More

C Moren peruspaketti tulee selvästi tv – ja nimenomaan MTV – edellä. Tarjolla on hillittömästi Maikkarin ohjelmia. Muut sisällöt eivät ole kilpailijoihin nähden erityisen uusia, ja niiden määrä on melko hillitty. Elokuvia on noin 435, joskin C More laskee tähän joukkoon myös dokumentit.

Peruskattauksen vahvuus on Maikkari-laarin lisäksi reilu meininki katsojaa kohtaan. Niin valikoimista poistuvat kuin tulevatkin ohjelmat ovat selvästi esillä. On ikävää, jos sarja poistuu jakelusta ilman eri ilmoitusta, kun viimeisen tuotantokauden viimeiset jaksot ovat meneillään.

Lisämaksua vastaan tarjolla olisi roppakaupalla urheilua, muun muassa formuloita, lätkää ja jalkapalloa. Sporteilla höystetyn Total+-paketin kampanjahintakin on kuitenkin muhkeat 35 euroa, monin kerroin suoratoistopalveluiden peruspaketteja enemmän.

Osa sisällöstä on ladattavissa offline-katselua varten, mutta vain mobiilisovelluksessa.

4. Disney+

Vastikään Suomessa aloittanut Disney+ tarjoaa mittavan määrän sisältöä. Jo alkuvaiheessa tarjolla on muhkeat 6 300 elokuvaa tai sarjan jaksoa. Sisällön ja tekniikan laatu on hyvä.

Hinnoittelu on kohtuullista, varsinkin kun osa sisällöistä on saatavilla 4k-tarkkuudella ilman lisämaksua. Palvelu sallii useita profiileja ja katselun neljällä laitteella samanaikaisesti.

Palvelun yleisilme on nuori tai ainakin nuorekas – tarjolla on Disneyn ja Pixarin tuotantojen lisäksi Tähtien sotaa ja Marvelin elokuvia. National Geographicin luonto- ja historiapläjäykset kiinnostanevat myös vanhempia ikäryhmiä.

Disney+:sta tulee tunne, että on onnenpekka, jos kuuluu sen ehkä jossain määrin kapeahkoon kohderyhmään. Muussa tapauksessa tilaamiselle voi olla vaikea löytää perusteita.

5. HBO Nordic

Laadukkaiden sarjatuotantojen pioneeri HBO on sekin laajentanut Suomen-tarjontaansa. Jättiläismäinen se ei ole vieläkään. Yhtiön mukaan tällä hetkellä on saatavilla yli 250 sarjaa ja yli 700 elokuvaa, joissa toki katsomista piisaa niissäkin. Vaikka palvelun nimi viittaa Pohjoismaihin, paikallista tuotantoa ei ole juuri tarjolla. Hinta-laatusuhde ei ole ehkä erityisen hyvä, kiitos kiristyvän kilpailun.

HBO:n kuvanlaatua ei ole erityisemmin kehuttu kilpailijoihinsa nähden, mutta minun silmääni ei toisaalta mikään erityisesti pistänyt. Joskus lähimenneisyydessä mobiilisovellus temputteli, mutta syynä saattoivat olla myös nettiyhteyden ongelmat.

6. Netflix

Suoratoistopalveluiden kansainvälinen uranuurtaja Netflix aloitti Suomessakin jo vuonna 2012. Se on luonut kokonaisen palvelutyypin, joka on ajanut kivijalkaleffavuokraamot perikatoon. Ei ole sattumaa, että jokainen suoratoistopalvelu – Applea lukuun ottamatta – muistuttaa Netflixiä.

Runsas sisältö tuntuu painottuvan uudehkoon sisältöön. Aivan tuoreimmassa tuotannossa korostuvat Netflixin alkuperäistuotannot. Tuoreehkoja kassamagneettejakin on tarjolla, mutta säästeliäästi.

Netflix ei tunnu olevan tuotantonsa suhteen niin tarkka laadusta kuin kilpailijat. Toki Netflixinkin alkuperäistuotannosta löytyy helmiä. Netflix on tehnyt töitä hyvän kuvanlaadun takaamiseksi eri laitteilla ja olosuhteissa. Kuvahifistit tai pätkivälle toistolle erityisen allergiset osaavat tätä varmasti arvostaa.

7. Ruutu+

Palvelun sisältömäärä ei hahmotu heti. Selainnäkymän aloitussivu on kovin kompakti. Näytä kaikki -toiminnolla totuus paljastuu. Kotimaista tuotantoa on paljon niin leffoissa kuin sarjoissakin. Sarjoissa tarjonta on erityisen runsasta. Tv:stä tuttujen realityjen lisäksi saatavilla on esimerkiksi iso nivaska laadukasta brittidraamaa.

Ruutu+ erottuu verrokeistaan urheilutarjonnallaan. Tarjolla on muiden muassa kotimaista jalkapalloa useilta sarjatasoilta, Mestis-lätkää, pesistä sekä golfia.

Sisällön tarkan kokonaismäärän hahmottaminen jää omien laskujen varaan. Nelonen Media ei kerro määriä julkisuuteen. Myös Justwatch sekoaa laskuissaan Ruutu+:n kanssa.

Palvelussa voi aktivoida eri tv-kanavien – muun muassa Music TV:n ja National Geographicin – sisältöjä, jotka ovat ilmaisia mutta mainosrahoitteisia. Näin nähtäville saa entistä enemmän tavaraa, jos mainosten katselu vain maittaa.

8. Viaplay + Elisa Viihde Aitio

Viaplay ja Elisa Viihde Aitio yhdistävät toimintansa Suomessa syksyllä Elisa Viihde Viaplayksi. Jo nyt kumpaakin palvelua voi käyttää yhdellä 12,99 euron kuukausimaksulla. Yhdistynyt palvelu tulee toimimaan Viaplayn teknisellä alustalla Elisan vastatessa markkinoinnista ja myynnistä.

Yhdistyvän palvelun sisältökattaus on tömäkkä, eikä laadustakaan ole tingitty.

Aitiossa on Elisan sisältöliiketoiminnasta vastaavan Ani Korpelan mukaan tällä hetkellä parisentuhatta elokuvaa, joista lähes 500 on kotimaisia. Sarjoja on noin 170, joissa on yhteensä yli 2 000 jaksoa. Sarjoista parisenkymmentä on Elisan alkuperäistuotantoja. Niitä on Korpelan mukaan tulossa lisää vähintäänkin samaan tahtiin kuin tähän asti, noin 6–7 vuodessa.

Viaplay ei kerro sisältömääriään. Kohtuullisen paljon sitä kuitenkin on – Justwatchin mukaan reilut 600 nimikettä. Tuoreiden menestysleffojen määrä on Viaplayssa kuukausimaksullisten palveluiden kärkeä. MGM:n uutuuselokuvat tulevat teatterilevityksen jälkeen ensimmäisenä Viaplaylle.

9. Yle Areena

Areenassa on paljon sisältöä. Kaikki Ylen tekemät ja hankkimat televisio-ohjelmat julkaistaan siellä. Tarjolla on livelähetyksiä ja muuta sisältöä, jota ei television puolella nähdä lainkaan. Genreissä löytyy laidasta laitaan, kuten julkisen palvelun televisioyhtiöllä kuuluukin. Kilpailijoihin verrattuna valikoimista puuttuvat lähinnä tuoreimmat kansainväliset hittileffat.

Ohjelmien esitysoikeuksissa on merkittäviä eroja. Leffa saattaa kadota Areenasta seitsemässä päivässä – tai löytyä ikuisesti, kuten on esimerkiksi Kaurismäki-elokuvien laita. Tarkkaa sisältömäärää on jo vaihtuvuuden vuoksi vaikea ilmoittaa ajantasaisesti, eikä Yle näin teekään.

Hinnasta ei voi valittaa, vaikka veronmaksajathan tietysti kustantavat palvelun maksamalla Yle-veroa. Ominaisuuksista puuttuu lähinnä mahdollisuus tallentaa videosisältöä myöhemmin katsottavaksi. Puute johtuu lähinnä siitä, että tekijänoikeusjärjestöjen sopimukset eivät offline-katselua ainakaan toistaiseksi salli.

HUOMAA! Tarkista, miten monta käyttäjää palvelu sallii ja mihin hintaan.

Lue lisää suoratoistopalveluista marraskuun Taloustaidosta. Voit lukea jutun näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Kari Ahokas

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti