veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Puhelinvanhus kiertoon – poista tiedot kännykästä turvallisesti

Puhelinvanhus kiertoon – poista tiedot kännykästä turvallisesti
30.9.2020

Miten vanhasta puhelimesta tai tabletista pääsee eroon tietoturvallisesti? Apu löytyy esimerkiksi puhelinoperaattorin myymälästä.

”Kun laite halutaan tyhjentää hävittämistä varten tai jos se siirtyy toiselle käyttäjälle, on tärkeä tehdä tyhjennys siten, että laitteelta poistetut tiedot eivät ole enää palautettavissa ”, DNA:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldanius neuvoo.

Vanhan laitteen voi palauttaa tehdasasetuksiin. Mallikohtaiset ohjeet löytyvät yleensä valmistajien sivuilta. Tehdasasetusten palautus ei kuitenkaan poista laitteelta kaikkea tietoa pysyvästi. Tieto saadaan pois näkyvistä, mutta se on silti palautettavissa laitteelle.

Esimerkiksi DNA:n myymälässä matkapuhelimen tai tabletin tiedot poistetaan turvallisesti siten, että ne eivät enää ole palautettavissa. Laitteen voi jättää kierrätettäväksi. Jos ostaa samalla uuden kännykän, vanhasta laitteesta saa usein hyvitystä.

”Kaikki DNA:lle kierrätettäväksi tai vaihdossa tuodut laitteet kerätään turvalliseen käsittelykeskukseen. Laitteissa olevat tiedot ylikirjoitetaan niin, että tietoja ei voi enää palauttaa. Toimimattomien laitteiden muistikomponentit murskataan”, kertoo Paldanius.

Operaattoreiden lisäksi lukollisia tietoturva-astioita on kodinkoneliikkeissä. Voit kierrättää matkapuhelimesi myös maksullisessa SEIFFI-palvelussa.

Kierrätyskumppanit huoltavat ja myyvät käyttökelpoiset laitteet eteenpäin.

Matkapuhelimesta saadaan talteen arvokkaita metalleja

Rikkinäisistä laitteista puretaan osat ja raaka-ainemateriaalit kierrätykseen.  

Laitteiden kierrätys on ympäristöystävällistä ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Kierrätykseen päätyvien laitteiden osat ja metallit saadaan uudelleen käyttöön, jolloin uutta raaka-ainetta ei tarvitse enää kaivaa maaperästä.

Yhden matkapuhelimen kierrätys säästää arviolta 40 kg CO2-päästöjä, mikä vastaa noin 220 kilometrin ajoa henkilöautolla.

NUMERO 99 % Jopa 99 prosenttia matkapuhelimien materiaaleista on kierrätettäviä. Kännyköistä saadaan talteen ja uudelleen kiertoon arvokkaita metalleja: kultaa, hopeaa, kuparia, nikkeliä ja kobolttia. Niistä saadaan myös erilaisia uusiokäyttöön soveltuvia muovilaatuja ja murskattua lasia. Lähde: Ficom

Satu Alavalkama

Rahat, verot, työ & eläke, koti