veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Minne pullot, pantittomat tölkit tai kaupan omat merkit pitikään palauttaa? Nappaa avuksi nämä kuusi muistisääntöä

Minne pullot, pantittomat tölkit tai kaupan omat merkit pitikään palauttaa? Nappaa avuksi nämä kuusi muistisääntöä
30.12.2022

Vuodenvaihde on pullonpalautuksessa vuoden vilkkainta aikaa. Kuhinaa palautusautomaateilla on muulloinkin, sillä suomalaiset palauttavat vuosittain yli 2 miljardia pantillista juomapakkausta – keskimäärin noin 400 pulloa tai tölkkiä henkilöä kohden.

Pantillisten juomapakkausten kierrättäminen on kehittynyt ja palautusasteet ovat nousseet, mutta vanhentuneita vanhentuneita käsityksiä kierrätyksestä elää edelleen siitä, mitä ja minkälaisia pakkauksia saa palauttaa ja minne.

Tässä kuusi toimivaa muistisääntöä juomapakkausten palauttajalle.

1. Alkon pullot voi palauttaa mihin tahansa automaattiin

Alkon pulloja ei tarvitse kiikuttaa takaisin Alkon palautusautomaattiin, vaan myös ne voi palauttaa vaikkapa lähiruokakaupan palautusautomaattiin.

Palpan tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan vain kolme neljästä suomaisista tiesi, että Alkosta ostetut lasipullot voi palauttaa mihin tahansa palautusautomaattiin.

2. Pullot ja tölkit voi palauttaa myyntipaikkoihin, vaikka niissä ei olisi automaattia

Myös kaupoilla, kioskeilla ja huoltamoilla on pantillisten juomapakkausten myyntiin suhteutettu velvollisuus myös vastaanottaa niitä ja maksaa pantti – vaikka niillä ei olisikaan palautusautomaattia.

Kohtuus on tässä paikallaan: säkkikaupalla pulloja ja tölkkejä ei kannata kantaa kioskiin, sillä yleensä säilytystilat niissä ovat pienet.

Jos palautusautomaatti on epäkunnossa, kauppa on velvollinen vastaanottamaan pakkaukset ja maksamaan niistä pantin.

3. Palauta muovipullot korkin kera

Pulloista ei tule pyöritellä korkkeja irti, vaan pullot palautetaan automaattiin korkkeineen. Muovipullojen korkit kun kierrätetään myös. Joka kymmenes ei tiedä, että korkit tulee palauttaa muovipullojen mukana.

4. Pulloissa pitää olla etiketti tallella

Automaatti tunnistaa pantillisuuden pullon tai tölkin etiketin viivakoodista sekä pakkauksen mittatiedoista. Siksi pulloissa ja tölkeissä viivakoodin pitää olla ehjänä pakkauksessa. Pakkauksen tulee olla myös muuten ehjä ja tyhjä.

5. Myös pantittomat tölkit voi palauttaa automaattiin

Myös pantittomat pullot ja tölkit kannattaa kierrättää, sillä se ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Palautusautomaatit huolivat myös pantittomat, esimerkiksi ulkomailta tuodut tölkit.

Sen sijaan pantittomat lasi- ja muovipullot kierrätetään palauttamalla lasipullot lasinkeräyspisteeseen ja muovipullot muovinkeräyspisteeseen.

6. Lidl-ketjun lasipullot ja tölkit voi palauttaa mihin tahansa automaattiin

Lidl-kauppaketjussa myynnissä olevista pulloista ja tölkeistä, joissa on Palpan panttimerkki, saa pantin kaikkien kauppojen automaateista.

Lidlin panttimerkeillä varustetuista muovipulloista saa pantin vain Lidlin omista automaateista. Tämä johtuu siitä, että Lidlillä on muovipulloille oma kierrätysjärjestelmänsä.

NÄIN JUOMAPAKKAUKSET KIERTÄVÄT  

  • Suomessa on lähes 4 000 palautusautomaattia.
  • Palautusautomaatteihin palautetaan vuosittain yli kaksi miljardia juomapakkausta.
  • Suomalaiset ovat tunnollisia ja ahkeria palauttajia: jopa 85 % kertoo palauttavansa kaikki pantilliset pullot ja tölkit. 
  • Viime vuonna pantillisista juomapakkauksista 96 % palautui kiertoon.
  • Palautettujen pullojen ja tölkkien materiaalista valmistetaan pääosin uusia pulloja ja tölkkejä. Näin juomapakkauksiin käytetyt raaka-aineet kiertävät lähes ikuisesti, luonnonvaroja säästyy ja ilmastopäästöt pienenevät.
    Lähde: Suomen Palautuspakkaus Oy, Palpa 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti