veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2023 – nyt vietetään värien juhlaa

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2023 – nyt vietetään värien juhlaa
3.10.2023

Kustaa Saksi, Eero von Boehm ja Torsten Wasastjerna ovat syksyn 2023 kysytyimmät taiteilijat. Nykytaiteilijoiden ja 1900-luvun modernistien vahvat värit puhuttelevat nyt keräilijöitä. Klassikkolistalla kiinnostus kohdistuu ennen kaikkea taiteilijoihin, joiden teokset ovat laadukkaita, mutta hieman edullisempia.

Kustaa Saksi, Tuukka Tammisaari ja Katariina Souri nykytaiteilijoiden kärjessä

Nykytaiteilijoiden listan kärkikolmikkoa yhdistää nyt yksi seikka – nimittäin värit. Mitä ilmeisimmin haluamme heittäytyä värien pauloihin. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tiedusteluissa nousi esiin näin vahvasti yksi tiettyyn elementtiin liittyvä tekijä. Yleensä mieltymyksissä on paljon enemmän hajontaa.

Listan kärkeen nousi hienoisesti Hollannissa asuva tekstiilitaiteilija Kustaa Saksi (s. 1975), jonka näyttely Designmuseossa on puhutellut yleisöä. Saksin isokokoisilla ja värikylläisillä teoksilla on paljon ihailijoita, ja taiteilijan kansainvälinen menestys on siivittänyt suosiota.

 Teosta Ideal Fall (suomeksi “täydellinen putous”) varten Saksi ohjeisti tekoälyä luomaan ehdotuksen ihanteellisesta maisemasta eli jonkinlaisesta luonnon arkkityyppistä. Ehdotusten joukossa oli yllättävän usein mukana myös vesiputous. Tekoälyn nopeasti luomista ehdotuksista Saksi valitsi sopivimmat Ideal Fall -teoksensa inspiraatioksi. Teos on esillä Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelyssä Designmuseossa 15.10.2023 asti. Kuva: Paavo Lehtonen, Designmuseo

Kyselijät tiedustelevat muun muassa sitä, mistä Saksin teoksia voi hankkia, ja onko tarjolla pienempiä kotiin mahtuvia teoksia. Myös tekstiilitaiteen sijoituksellisuus kiinnostaa. 

Tuukka Tammisaari (s. 1984) maalaa väririkkaita abstrakteja maalauksia. Taiteilijan suosio ja keräilijöiden määrä ovat kasvaneet vauhdikkaasti. 

Listalla kolmanneksi sijoittunut Katariina Souri (s. 1968) on etabloinut asemansa kuvataiteen kentällä. Hänen vahvat teoksensa ovat mitä ilmeisemmin jo kestosuosikkeja. 

Risto Suomen (s.1951) tuotanto on jälleen ajankohtaista. Arvioin, että hän on taiteilijana ollut hieman aikaansa edellä, ja nyt Suomen vahvat värit sekä teosten abstrakti tyyli ja symbolismi ovat trendikkäitä. 

Emilia Nurmivaara (s. 1992) on puolestaan ihastuttanut jo muutamia vuosia lähinnä Pohjanmaalla. Hän esittelee taidettaan aktiivisesti myös Instagramissa. Ihailijoita on lisäksi Tanskassa, jossa paikallinen galleristi on esitellyt Nurmivaaran tuotantoa. Hienot teokset ovat viime aikoina herättäneet huomiota kotimaassakin. 

Teemu Mäenpää (s. 1977) yhdistää teoksissaan katutaidetta ja ekspressionismia. Hänen suosionsa on lisääntynyt näyttely näyttelyltä. 

Listalla tällä kertaa seitsemänneksi sijoittunut Karoliina Hellberg (s. 1987) on jo asemansa vakiinnuttanut taiteilija, jonka vapaista teoksista tulee kyselyjä. 

Valokuvataiteilija Niclas Warius (s. 1972) on uusi nimi listalla. Hän tekee vanitas-aiheisia asetelmia, jotka ovat yhdistelmä vanhaa ja uutta.  

Jasmin Anoschkin (s. 1980) on listan ainoa veistäjä. Hänen naivistinen tuotantonsa on pidettyä, ja teokset kiinnostavat keräilijöitä. 

Heikki Marilalla (s. 1966) on lukuisia hienoa tuotantoperiodeja, joten ei ole ihme, että hän on vuodesta toiseen kysytty suosikkitaiteilija. Jos Marila tekisi myös pienempiä teoksia tai grafiikkaa, yhä useampi keräilijä voisi hankkia hänen taidettaan. Tämä vahvistaisi hänen asemaansa oman aikakautemme klassikkotaiteilijana. 

Nykytaide TOP 10 

1. Kustaa Saksi 
2. Tuukka Tammisaari 
3. Katariina Souri
4. Risto Suomi 
5. Emilia Nurmivaara                           

6. Teemu Mäenpää
7. Karoliina Hellberg
8. Niclas Warius
9. Jasmin Anoschkin
10. Heikki Marila

Eero von Boehm, Rafael Wardi ja Tapani Mikkonen 1900-luvun modernistien kysytyimmät 

Värikkäät taideteokset puhuttelevat myös 1900-luvun modernistien teoksista kiinnostuneita keräilijöitä. Kysytyimpien kärkikolmikossa ovat Eero von Boehm, Rafael Wardi ja Tapani Mikkonen. 

Eero von Boehmista (1949–2012) on tullut eniten kyselyjä. Von Boehmin tuotanto koostuu värikylläisistä asetelmista ja sommitelmista. Teosten hinnat ovat nousussa. 

Rafael Wardin (1928–2021) näyttely on avautunut syyskuussa Didrichsenin taidemuseossa. Tämä näkyi kyselyissä jo ennen näyttelyn alkua. On hyvin todennäköistä, että Wardiin liittyvät kyselyt lisääntyvät seuraavien kuukausien aikana.

Rafael Wardi: Keltainen pullo.1968. Öljy kankaalle. 53 cm x 66 cm. Didrichsenin taidemuseo. Kuva: Rauno Träskelin. © Kuvasto. Teos on esillä Didrichsenin taidemuseossa taiteilija Rafael Wardin laajassa näyttelyssä 28.1.2024 asti

Listalla kolmanneksi sijoittuneen Tapani Mikkosen (1952–2014) puoliabstrakteja ja vahvavärisiä kukkateoksia on tähänkin asti kyselty tasaisesti. Tiedustelut lisääntyvät, kun teoksia tulee myyntiin tai niitä on esillä näyttelyssä.

Tom of Finland (1920–1991) tunnetaan melko laajasti Suomessa. Moni ei kuitenkaan tiedä, että hän on kansainvälisillä markkinoilla yksi tämän hetken menestyneimpiä 1900-luvulla vaikuttaneista suomalaisista taiteilijoista. Tom of Finlandin teoksia myydään noin 12 000–25 000 eurolla. Kyselyjä tulee eniten ulkomailta. 

Jukka Mäkelän (1949–2018) ja Birger Carlstedtin (1907–1975) viimeaikaiset näyttelyt ovat lisänneet tiedusteluja taiteilijoiden teoksista. Esimerkiksi Jukka Mäkelän retrospektiivinäyttely Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella oli menestys. 

Naivistimaalari Alice Kairan (1913–2006) värikkäät teokset herättävät mielenkiintoa. Kysyjät ovat ennen kaikkea kiinnostuneita niiden sijoituksellisuudesta. 

Esko Tirrosen (1934–2011), Sam Vannin (1908–1992) ja Per Steniuksen (1922–2014) teokset ovat olleet jo pitkään kyselijöiden suosikkeja, ja niistä tulee jatkuvasti tiedusteluja.

1900-luvun modernismi TOP 10

1. Eero von Boehm 
2. Rafael Wardi 
3. Tapani Mikkonen 
4. Tom of Finland 
5. Birger Carlstedt                                                                            

6. Jukka Mäkelä
7. Alice Kaira
8. Esko Tirronen
9. Sam Vanni
10. Per Stenius  

Klassikkolistan kärjestä puuttuu yllättävä nimi

Klassikkolistan suurin yllätys on, ettei Albert Edelfelt (1854–1905) yltänyt kyselyjen kärkeen, vaikka taiteilijan näyttely Ateneumissa oli suurmenestys, ja kyselyitäkin tuli aiempaa enemmän. 

Tällä kertaa eniten tiedusteluja tuli suomalaisen taiteen kulta-aikoina 1800-luvun lopulla vaikuttaneen Torsten Wasastjernan (1863–1924) teoksista. Wasastjernan tuotannosta julkaistiin vuonna 2022 kirja (Erkki Anttonen: Torsten Wasastjerna – Satujen ja fantasian maailma), ja lähes poikkeuksetta näyttely tai kirja lisää kyselyä taiteilijasta. Yleensä tämä vaikuttaa myös teosten myyntiin: ne vaihtavat omistajaa joko yksityisesti tai julkisesti huutokaupassa.

Torsten Wasastjerna: Soutava punahattuinen nainen. 1889. 46,5 cm x 35,5, cm. Öljy kankaalle. Kuva: Kansallisgalleria / Asko Penna 

Hugo Simbergin (1873–1917) teoksia on parhaillaan esillä Ateneumissa. Tämä näkyy selvästi Simbergin tuotantoon liittyvissä kyselyissä. 

Tällä hetkellä vanhemmassa taiteessa kiinnostavat pääasiassa ne taiteilijat, joiden teosten hinnat ovat keskihintaa matalampia. Tähän vaikuttaa epävarma taloussuhdanne. Nyt kiinnostavat unohtuneet nimet, joilla on laadukas tuotanto ja edulliset hinnat. 

Listalla kolmanneksi sijoittuneen Albert Edelfeltin tuotantoa pidetään erittäin kalliina, vaikka hänen edullisia kevyitä tekniikoitaan onkin silloin tällöin myynnissä taidemarkkinoilla. 

Edelfeltin lisäksi Berndt Lindholm (1841–1914) ja Elin Danielson-Gambogi (1861–1919) ovat kalliita nimiä. Lindholmin ja Danielson-Gambogin teosten hinnoissa on kuitenkin suurta vaihtelua sen mukaan, miten onnistunut ja merkittävä teos on.

 Klassikot TOP 10

1. Torsten Wasastjerna
2. Hugo Simberg
3. Albert Edelfelt
4. Hugo Backmansson
5. Venny Soldan-Brofeldt                   

6. Frans Maexmontan 
7. Elin Danielson-Gambogi 
8. Eugen Taube
9. Berndt Lindholm
10. Alex Rapp

KUVATAITEEN KUUMA LISTA SYKSY 2023 | Lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitiselle on tehty viimeisen puolen vuoden aikana eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

TutustuKuvataiteen kuuma lista: Ville Kylätasku, Lauri Ahlgrén ja Maria Wiik kevään 2023 kärkinimet >>

Pauliina Laitinen 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Rahat, verot, työ & eläke, koti