veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2019: Rafael Wardi, Mauri Favén ja Helene Schjerfbeck loistavat kärjessä

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2019: Rafael Wardi, Mauri Favén ja Helene Schjerfbeck loistavat kärjessä
24.9.2019

Nykytaiteilijoiden ykkönen on taidemaalari Rafael Wardi, jonka taideteokset hehkuvat kirkkaissa väreissään vuosikymmenestä toiseen. Edesmenneiden taiteilijoiden kärjessä on laajasti arvostettu taidemaalari Mauri Favén. Klassikkolistan kiistaton kuningatar syksyllä 2019 on taidemaalari Helene Schjerfbeck. 

Nykytaiteilijoiden listalla Rafael Wardia seuraavat kookkaista romanttisista maalauksistaan tunnettu Petri Ala-Maunus ja tasaisesti suosiotaan kasvattanut taidemaalari Eeva-Riitta Eerola. 

Edesmenneiden taiteilijoiden listalla kärjessä ovat Mauri Favénin lisäksi taidemaalarit Helge Dahlman ja Esko Tirronen. 

Klassikkotaiteilijoiden listalla Helene Schjerfbeckin rinnalle nousevat taidemaalarit Joel Pettersson ja Ingrid Ruin.

MIHIN KUVATAITEEN KUUMA LISTA PERUSTUU? Syksyn 2019 lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Rafael Wardi nykytaiteilijoiden ykkönen

Nykytaiteilijoiden listan kysytyin taiteilija syksyllä 2019 on jo 60 vuotta aktiivisesti työskennellyt taidemaalari Rafael Wardi. Hänen teoksensa ovat korkealaatuisia, ja taiteilija esittelee niitä edelleen säännöllisesti taidenäyttelyissä.

Rafael Wardi: Sisäkuva. 1971. Öljy, 147 cm x 97 cm. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen © Kuvasto 2019

Wardin teoksia on ollut tänä vuonna nähtävillä muun muassa Taidekeskus Salmelassa ja Taidesalongissa Helsingissä, mikä on vahvistanut kiinnostusta taiteilijaan. Wardiin liittyviä tiedusteluja lisää sekin, että maalauksia on myyty jälkimarkkinoilla. Lisäksi hintanoteeraukset huutokaupoissa ovat nousseet korkealle.

Listalla toiseksi sijoittuneen taidemaalari Petri Ala-Maunuksen hienot ja hyvin tunnistettavat suurikokoiset romanttiset maalaukset kiinnostavat keräilijöitä. Ala-Maunus oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2019.

Listalla kolmanneksi nousseen taidemaalari Eeva-Riitta Eerolan teoksista on tullut useita tiedusteluja. Taiteilijan elokuussa Helsinki Contemporary -galleriassa esitellyt teokset saivat paljon vastakaikua katsojilta.

Eeva-Riitta Eerola: Woman by a Window II. 2019. Öljy. Kuva: Helsinki Contemporary / Erno Enkenberg. © Kuvasto 2019.

Eerolalla on ollut muutamia näyttelyjä parin vuoden välein, ja hänen oma ihailijakuntansa on kasvanut samalla tasaisesti. Eerolan asema taidemaailmassa on nyt vankistunut entisestään.

Useimmat nykytaiteen listan taiteilijat ovat tunnettuja ja asemansa jo vakiinnuttaneita taiteilijoita, jotka ilmestyvät julkisuuden valokeilaan ja poistuvat sieltä tasaisin väliajoin.

Näyttelyt gallerioissa tai museoissa sekä teosten myynti jälkimarkkinoilla huutokaupoissa tukevat toisiaan ja vaikuttavat myönteisesti nykytaiteilijoiden teosten kysyntään.

TOP 20 Nykytaiteilijat

1. Rafael Wardi 
2. Petri Ala-Maunus
3. Eeva-Riitta Eerola
4. Ville Andersson
5. Katja Tukiainen

6. Tuukka Tammisaari
7. Jani Leinonen
8. Osmo Rauhala
9.Teemu Korpela
10. Heikki Marila

11. Juhani Linnovaara
12. Marja Heiskanen
13. Ville Löppönen
14. Anna Retulainen
15. Miina Äkkijyrkkä

16. Anna Tuori
17. Susanna Majuri
18. Joel Sievers
19. Pasi Tammi
20. Jenni Rope

Mauri Favén, Helge Dahlman ja Esko Tirronen vahvoja nimiä

Edesmenneistä taiteilijoista ajankohtaisimpia ja kysytympiä ovat uransa sotien aikaan aloittaneet ja 1900-luvun puolivälin jälkeen suomalaisessa taidemaailmassa tiennäyttäjinä toimineet taiteilijat.

Yksi tällainen taiteilija on listalla ensimmäiseksi sijoittunut Mauri Favén, jonka tuotannosta on tullut runsaasti tiedusteluja. Taiteilija tunnetaan etenkin abstrakteista maalauksistaan.

Mauri Favén: Helteellä. 1985. 51,0 cm x 69,0 cm. Guassi paperille. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen © Kuvasto 2019

Favén on arvostettu taiteilija. Hän on saanut professorin tittelin, Pro Finlandian, Taideteollisen korkeakoulun kunniajäsenyyden, taiteilijaeläkkeen ja hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaan Taiteilijainmäelle.

Listan kakkonen taidemaalari Helge Dahlman on myös Pro Finlandialla palkittu taiteilija, jonka 1940-luvun ekspressionistisista teoksista ja 1950-luvun pointillistisista teoksista on tullut kyselyjä.

Laukon kartanossa oli kesällä Dahlmanin näyttely, joka arvatenkin oli menestys. Kävijät olivat erityisen viehättyneitä Dahlmanin teoksista. Hänen maalauksiaan myydään huutokaupoissa tasaisesti – ei liikaa eikä liian vähän.

Esko Tirronen on tunnettu suomalainen taidemaalari, jonka abstrakti taide kiinnostaa selvästi aikaisempaa enemmän. Hänen teoksiaan oli esillä tänä kesänä Taidekeskus Salmelassa.

Muut edesmenneiden taiteilijoiden listalla mainitut taiteilijat ovat vaikuttaneet vahvasti eri vuosikymmenillä ja ovat kaikki tunnettuja ja rakastettuja nimiä.

Tiedustelut lisääntyvät, kun taiteilijan teoksia myydään julkisissa huutokaupoissa tai kuolinpesien välityksellä. Myös yksityiset kaupat vaikuttavat.

TOP 20 Edesmenneet taiteilijat

1. Mauri Favén 
2. Helge Dahlman 
3. Esko Tirronen
4. Birger Carlstedt
5. Max Salmi

6. Håkan Brunberg
7. Per Stenius
8. Kimmo Kaivanto
9. Reidar Särestöniemi
10. Kari Juva

11. Eva Cederström
12. Birger Carlstedt
13. Taisto Ahtola
14. Ernst Mether-Borgström
15. Unto Kaipainen 

16. Carolus Enckell
17. Laila Pullinen
18. Olavi Hurmerinta
19. Laura Järnefelt
20. Aimo Kanerva

Helene Schjerfbeck on klassikoiden kuningatar

Klassikkolistan kärjessä on Suomen taiteilijakuningatar Helene Schjerfbeck. Schjerfbeck kiinnostaa keräilijöitä sekä Suomessa että ulkomailla. Tämä ei yllätä, sillä taiteilijan parhaillaan Lontoossa esillä oleva näyttely Lontoossa on saanut paljon huomiota. Sama näyttely nähdään laajempana kokonaisuutena Ateneumissa myöhemmin syksyllä.

Taidemaalari Helene Schjerfbeck on taiteilija, jonka teosten suosio on pysyvää. Määräajoin järjestettävät näyttelyt tai uudet kirjat vain muistuttavat tästä suosiosta.

Helene Schjerfbeck: Lukevat tytöt. 1907. 67,0 cm x 79,0 cm. Vesiväri, pastelli ja lyijykynä paperille. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Yleensä Schjerfbeckin vahva suosio heijastuu myös muihin naisiin. Viime kuukausina klassikkolistalla kolmanneksi sijoittuneesta taidemaalari Ingrid Ruinin teoksista on tullut paljon kyselyjä sekä Suomesta että Ruotsista. Teoksia on todennäköisesti tulossa myyntiin julkisesti, tai niitä on myyty yksityisesti aiempaa enemmän.

Listalla toiseksi noussut ahvenanmaalainen taidemaalari Joel Pettersson on kiinnostava taiteilija. Hänestä ei ole tullut montaa tiedustelua aikaisemmin, mutta nyt kyselyjä on tullut useita.

En osaa vielä arvioida, mistä tämä johtuu, mutta asia selviää varmasti vähitellen. On hyvin tyypillistä, että keräilijät, jotka ottavat yhteyttä ja tekevät tiedusteluja, eivät halua kertoa, mistä teoksia on tullut myyntiin, tai miksi he haluavat niistä lisää tietoa.

Näyttää siltä, että vakavaraiset keräilijät ovat nyt kiinnostuneita Petterssonin taiteesta, ja he ovat valmiita jopa kilpailemaan teoksista. Niukka tuotanto, paljon kiinnostusta ja pääomaa – tämä asetelma sopii mainiosti taidemarkkinoille.                                 

Muut klassikkolistan taiteilijat ovat pääasiassa 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneita taiteilijoita, joiden teosten hinnat jäävät suomalaisen taiteen kalleusluokittelussa keskitason alapuolelle.

Vaikka parhaat arvoteokset pysyvät edelleen kokoelmissa, uusia kiinnostavia teoksia tulee silti onneksemme jatkuvasti taidemarkkinoille vaihtoon etsimään uusia omistajia.

TOP 20 Klassikkotaiteilijat

1. Helene Schjerfbeck
2. Joel Pettersson 
3. Ingrid Ruin
4. Johannes Gebhard
5. Hugo Simberg 

6. Louis Sparre
7. Ester Helenius
8. Ejnar Kohlmann
9. Ilmari Huitti
10. Fredrik Ahlstedt 

11. Aarne Alanko
12. Einar Ilmoni
13. Alvar Cawén
14. Mikko Oinonen
15. Akseli Gallen-Kallela

16. Ilmari Aalto
17. Sigrid Schauman
18. Jalmari Ruokokoski
19. Greta Schalin
20. Hanna Rönnberg

Pauliina Littorin

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

Rahat, verot, työ & eläke, koti