veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Omaleimainen Mauno Markkula erottuu maalaustyylillään

16.3.2015

Mauno Markkula (1905-1959) on yksi Suomen tunnetuimmista koloristi-taidemaalareista. Hänen tuotantonsa edustaa runsaan väririkasta ekspressionismia.

Mauno Markkulan tuotantoa esiteltiin laajassa retrospektiivisessä näyttelyssä Helsingin kaupungin taidemuseossa vuonna 2000. Näyttely kasvatti Mauno Markkulan teosten suosiota ja kaksinkertaisti teosten hinnat taidemarkkinoilla. Näyttelystä on kulunut jo lähes 15 vuotta, mutta Markkulan töitä myydään edelleen taidemarkkinoilla hyvillä hinnoilla jopa heikommankin taloustilanteen aikana.

Hänen maalaustyylinsä oli hyvin omaleimainen, mikä on hyvä asia, sillä hänen työnsä erottaa jo kaukaa. Mauno Markkulan taiteellinen tyyli edustaa myös suuntausta, joka väriltään ja tyyliltään vastaa sekä länsimaista että uuden suomalaisen keräilijäpolven makua. Uskon vahvasti, että Mauno Markkulan parhaimpien teosten hinnat nousevat tulevaisuudessa.

Markkulan yksityiselämä oli melko erakkomaista, ja vesi viehätti taiteilijaa yli kaiken. Hänellä oli jopa pinttyneitä pakkomielteitä vettä kohtaan, eikä Markkula lähtenyt minnekään ilman vesipulloa. Markkula tunsi myös vetoa mystiikkaan. Tämä eksentrisyys viehättää suomalaista keräilijöitä.

Markkula opiskeli Helsingin yliopiston piirustuslaitoksella opettajinaan Väinö Blomstedt ja Erkki Kulovesi. Hän opiskeli myös Taideyhdistyksen piirustuskoulussa. Mauno Markkula teki opintomatkan Tukholmaan ja sai sieltä inspiraatiota tuotantoonsa. Hän matkusti myös esimerkiksi Kööpenhaminaan ja Pariisiin, mutta sai yllättävän vähän vaikutteita näiltä matkoilta. Leonard Bäcksbacka oli Mauno Markkulan taidemesenaatti, ja taiteilija pitikin säännöllisesti näyttelyjä Bäcksbackan omistamassa Taidesalongissa. Ensimmäinen näyttely oli vuonna 1948 ja viimeinen 1958. Tätä ennen taiteilija oli osallistunut ryhmänäyttelyihin.

Pieniä teoksia, paljon aiheita

Mauno Markkulan teosten aiheet olivat hyvin monipuolisia: puita, merenrantoja, omakuvia, kuutamoita, laivoja, naisia, miehiä, lapsia, rakennuksia ja eläimiä. Teokset ovat kooltaan yleisesti ottaen melko pieniä tai keskikokoisia. Hänen tuotannostaan ei pysty suoraan erittelemään, mikä on paras tuotantokausi.

Mauno Markkulan töitä myydään taidemarkkinoilla vain muutamia vuosittain. Teosten hinnat vaihtelevat noin 100 eurosta 2 000 euroon. Laadukkaammat työt saavuttavat 2 000-5 000 euron hintoja. Hillityn värisiä ja heikompitasoisia töitä on myyty Bukowskis Market -nettihuutokaupassa muutamilla sadoilla euroilla.

Taidesijoittamista harkitsevan pitää varmistaa ennen ostoa, että työssä on signeeraus ja että se on aito. Joitakin vuosia sitten meille tuotiin Ruotsista Suomen tunnetuimpiin koloristeihin kuuluvan Mauno Markkulan työ. Työ oli tyyliltään aivan toisenlainen kuin Markkulan omat työt. Se oli kuitenkin signeerattu hänen nimiinsä ja hänen signeeraustyylillään.

Maaliskuun Taloustaidon artikkelissa, Taidesijoittaja tarvitsee signeerauksen, on kuva Mauno Markkulan Kuutamo-teoksesta (1949).

Pauliina Laitinen-Littorin 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti