veronmaksajat.fi

KOTI

Paha vai sittenkin hyvä sähkö? Energiatehokkuus vetää asuntomarkkinoilla

Paha vai sittenkin hyvä sähkö? Energiatehokkuus vetää asuntomarkkinoilla
24.1.2023

Sähkön hinnan nousu on kylmännyt erityisesti sähkölämmittäjiä – ihan kirjaimellisestikin. Myös asuntokaupoilla lämmitysmuodosta ja energiankulutuksesta on tullut merkittävä tekijä, jota tarkkailevat muutkin kuin omakotiostajat. 

Sähkön hinta lähti nousuun jo ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mutta vuonna 2022 alkoi kuluttajia laajasti ja pitkään piinannut hintakurimus.

Asuntokaupoillakin alettiin kiinnittää uudella tavalla huomiota lämmitysmuotoon. Sähkölämmitteisille asunnoille povattiin synkkää tulevaisuutta.

Miltä näyttää nyt? Voisiko sittenkin olla hyvä idea ostaa edullisella hinnalla esimerkiksi sähkölämmitteinen talo, jonka energiankulutusta pystyisi kenties aika pienilläkin toimilla parantamaan? Mitä sanoo kiinteistönvälitysyritys Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä?

”Energiatehokkuus ei todellakaan tarkoita sitä, että sähkölämmitys olisi huono asia. Kysymys on kokonaisuudesta ‒ siitä, miten energiatehokas talo on.”

”Itse asiassa sähköstä puhutaan välillä vähän ristiriitaisesti: paha sähkö asunnoissa, hyvä sähkö esimerkiksi autoissa. Sähkön tulevaisuus Suomessa näyttää kuitenkin valoisalta. Sähköistyminen lisääntyy rajusti, mutta myös tuotantokapasiteettia lisätään. Riippuvuus tuontienergiasta vähenee”, Risto Kyhälä sanoo.

Energiakuluja eivät enää laske pelkästään pientalojen ostajat. Risto Kyhälän mukaan energiatehokkuudesta on tullut asuntomarkkinoilla tärkeä tekijä asuntotyypistä riippumatta. Energiatehokkuutta seurataan tarkasti.

Mutta miten asunnonostajat arvioivat energiatehokkuutta esimerkiksi kerrostaloyhtiöissä? Niissähän ei ainakaan ole mahdollista tehdä samalla tapaa esimerkiksi nopeita parannuksia tai lämmitystapamuutoksia kuin pientaloissa?

”Jos taloyhtiötä on hoidettu hyvin ja pidetty ajanmukaisena, talotekniset järjestelmätkin ovat usein sellaisia, että energiatehokkuus on kunnossa.”

”On kuitenkin todella paljon kerrostaloyhtiöitä, joissa linjasaneeraukset ovat tekemättä, joille on syntynyt korjausvelkaa ja joissa on energiatehokkuuden näkökulmasta huonoja tai puutteellisia ratkaisuja. Vanhassa taloyhtiössä voi olla paljon tekemistä, mutta sitten kun korjaukset tehdään, yhtiöstä tulee hyvinkin markkinakelpoinen.”

Ulla Simola

TALOUSTAITO PODCAST! Energiakriisi ja sähkön hinnan raju nousu ovat osa isoa muutosta, joka hiljensi asuntokaupan vuoden 2022 lopulla. Mitä nyt on edessä asuntomarkkinoilla? Vilkastuuko kauppa vai laskevatko hinnat? Olisiko vihdoin sopiva hetki hankkia ensiasunto? Vieläkö uudisasunnot kiinnostavat? Kuuntele Taloustaidon podcast.  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti