veronmaksajat.fi

KOTI

Majaileeko kodissasi kaltoin kohdeltu akku tai paristo? Varo, se voi herätä henkiin

Majaileeko kodissasi kaltoin kohdeltu akku tai paristo? Varo, se voi herätä henkiin
21.10.2021

Lattialle tippunut, laatikossa lymyilevä tai sekajätteeseen hautautunut litiumioniakku tai -paristo saattaa herätä kolhiintuessaan henkiin – zombiakku pullistuu, kuumenee tai päästää outoa ääntä – ja roihahtaa jopa tuleen.

Käytöstä poistetun litiumioniakun tai -pariston aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kodeissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on sekajätteeseen tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

Jokainen voi ehkäistä zombiakun heräämisen käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti ja viemällä ne käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

”Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jossa raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen”, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä kertoo tiedotteessa.

Akut ja paristot kannattaa palauttaa käytön jälkeen virtanavat teipattuina niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin. Kierrätyslaatikoita on paristoja ja akkuja myyvissä kaupoissa. Kuva: Paristokierrätys

Akku tai paristo kannattaa irrottaa laitteesta heti, kun se lakkaa toimimasta tai laitetta ei enää tarvita. Tulipaloriskiä ehkäiset teippaamalla virtanavat piiloon. Vuotava tai muuten vahingoittunut akku tai paristo tulee laittaa omaan muovipussiinsa.

”Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman sanoo.

Litiumioniakkuja käytetään kännyköissä, läppäreissä sähkötyökaluissa ja usein myös sähköpyörissä ja sähköpotkulaudoissa. Litiumioniparistoja on muun muassa palovaroittimissa, autojen avaimissa, leluissa ja varavirtalähteissä. 

Varo näitä tunnusmerkkejä, litiumioniakku tai -paristo saattaa herätä henkiin

Seuraavat tunnusmerkit paljastavat akun tai pariston, joka voi herätä herkästi uudestaan henkiin ja aiheuttaa vaaratilanteita. Poista akku tai paristo käytöstä välittömästi ja ota yhteys maahantuojaan tai palauta se viipymättä keräyspisteeseen, mikäli havaitset näitä vaaran merkkejä:

  • Akussa tai paristossa näkyy fyysisiä vaurioita tai se on selvästi pullistunut. Litiumioniakulle on ominaista pieni turpoaminen käytön aikana. Kun se saavuttaa elinkaarensa loppupään, voi turpoaminen tulla voimakkaasti esiin.
  • Akusta tai paristosta lähtee hajua.
  • Akku tai paristo kuumentuu selkeästi tavallista enemmän.
  • Akku tai paristo pitää omituista ääntä.
  • Akku tai paristo vuotaa.
    Lähde ja lisätiedot: zombiakku.fi >>

Kierrättämällä talteen arvokkaita raaka-aineita

Tällä hetkellä Suomessa kerätään talteen reilusti yli puolitoista miljoonaa kiloa akkuja ja paristoja vuosittain. Kaikkien akkujen ja paristojen sisältämistä materiaaleista 50–90 % kierrätetään uudelleen käytettäviksi muissa tuotteissa.

  • Vuoden 2020 aikana kierrätetyistä akuista ja paristoista saatiin uudelleen kiertoon noin 315 000 kiloa rautaa, 260 000 kiloa sinkkiä, 19 000 kiloa nikkeliä, 9 000 kiloa kobolttia ja 5 000 kiloa kuparia.
  • Tästä määrästä riittää kierrätettyä kobolttia reiluun tuhanteen sähköautoon tai yli 500 000 uuteen kännykän akkuun.
  • Uusiutumattomien luonnonvarojen lisäksi kierrätys säästää myös energiaa. Esimerkiksi kierrätetyn nikkelin käyttäminen säästää jopa 75 % energiaa neitseellisen materiaalin käyttöön verrattuna.
    Lähde: paristokierratys.fiLue lisää kierrätyksestä >>

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti