veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Lainakoroissa vain mitätöntä värähtelyä

Lainakoroissa vain mitätöntä värähtelyä
5.10.2015

Taloustaidon korkovertailussa asuntolainatarjousten koroissa ei ole aikoihin näkynyt pientä värähtelyä kummempaa liikettä.

Vanhaan tapaan tämänkertaisessakin vertailussa myös esimerkkitarjousten korkohaitari on hyvin kapoinen: halvin korkotarjous on 1,24 % ja kallein 1,58 %.

Asuntolainan korko

Kuka enää muistaa, että juuri ennen finanssikriisin puhkeamista vuonna 2008 uusien asuntolainojen keskikorot kipusivat kohti kuutta prosenttia? Nyt keskikorko on pyörinyt korkeintaan parissa prosentissa jo yli kuusi vuotta, kertoo Suomen Pankin tilasto.

Kriisin kurittamassa taloudessa nähtiin vuonna 2010 jokin tilapäinen valoilmiö, jolloin uusien asuntolainojen keskikorkokin käväisi lähes 2,7 prosentissa. Nimenomaan käväisi: valo sammui muutamassa kuukaudessa, talousnäkymät tummenivat ja keskikorko lähti laskuun. Nykyään se on enää 1,50 %.

Ekonomistien puheista päätellen korkotason nousua ei ole vielä edes näköpiirissä.

Kun lainojen viitekorot ovat vajonneet nollan pintaan tai jopa negatiivisiksi, asuntolainan korosta suurin osa on pankin perimää marginaalia. Uutisissa on kerrottu, että marginaalikilpailu on taas kiristynyt ja että lainaa saattaa saada jopa alle 1 prosenttiyksikön marginaalilla. Taloustaidon vertailussa pienintä marginaalia tarjoaa Hypo (0,95 prosenttiyksikköä) ja kalleinta Danske (1,30).

Marginaali kuitenkin vaihtelee erittäin paljon esimerkiksi alueittain ja asiakkaittain. Marginaali ja muut lainan ehdot ovat aina asiakaskohtaisia. Siksi pankkien Taloustaidon vertailuunkin antamat korkotarjoukset ovat vain suuntaa antavia esimerkkitarjouksia.

Asuntojen hinnat, kaksiot e/m2

 

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti