veronmaksajat.fi

Vain sijoittamista, ei sen enempää

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Vain elämää, ei sen enempää,

On kaikki tää, koita ymmärtää.

Näin lauloi Irwin Goodman Syksyn sävelessä aika tarkalleen 50 vuotta sitten. Mutta mitä tekemistä tällä on sijoittamisen kanssa? Mietin taannoin samaa yöjunan kolketta kuunnellessa ja yllätyksekseni löysin paljonkin yhtäläisyyksiä. Yleisesti päteviä elämänohjeita voi hyvinkin soveltaa myös sijoittamiseen ja salkunhoitoon. 

Suurimman osan ajasta ei tapahdu juuri mitään, kunnes tapahtuu jotain käänteentekevää

Hahmotan elämän sarjaksi päätöksen hetkiä, jotka määräävät elämän suunnan. Näiden lyhyiden päätöksen hetkien välillä saattaa kulua pitkiäkin aikoja ilman, että mitään tapahtuu. Tai ainahan jotain tapahtuu: onhan kaurapuuron lusikoiminenkin tapahtuma, mutta harvoin merkittävä.

Sama pätee sijoitusmarkkinoilla. Koko ajan tapahtuu jotain: inflaatioluvut ylittävät odotukset, teollisuustuotanto alittaa odotukset, euro vahvistuu, öljy kallistuu. Suurin osa tapahtumista on kuitenkin merkityksetöntä hälinää, joka heiluttaa markkinoita lyhyellä aikavälillä, mutta ei vaikuta pitkän aikavälin suuntaan, joka on ylöspäin.

Silloin tällöin eteen tulee hetki, joka kääntää suunnan.

Markkinatoimijoille yksi ikimuistoisimmista on eittämättä Whatever it takes -hetki vuodelta 2012, jolloin Euroopan keskuspankin silloinen pääjohtaja Mario Draghi vakuutti markkinat keskuspankin olevan valmis tekemään mitä tahansa euron pelastamiseksi – lisäten vielä omaan lakoniseen tyyliinsä, että uskokaa pois, se tulee olemaan tarpeeksi.

Kuka vielä väittää, ettei ekonomisteilla ole draamantajua? 

Hyödynnä hiljaiset ajanjaksot valmistautumalla

Haasteena sekä elämässä että sijoittamisessa on, ettemme etukäteen voi tietää, mikä tapahtuma tai päätös on merkityksetöntä hälinää ja mikä kääntää suunnan. Aina pitää olla valmiina.

Vuonna 2011 bongasin netissä surffaillessa sattumalta kiinnostavan työpaikkailmoituksen ja huomasin, että hakuaikaa on vielä muutama tunti jäljellä. Väsäsin nopeasti hakemuksen kasaan ja nyt 12 vuotta myöhemmin olen edelleen Mandatumilla.

Koska emme etukäteen tiedä, mitä tulee tapahtumaan ja mikä päätös tai hetki on merkityksellinen, oleellista on käyttää lyhyiden päätöksien hetkien välillä olevat rauhalliset ajanjaksot valmistautumalla seuraavaan päätöksen hetkeen.

Salkunhoitaja käyttää tyvenen jakson etsimällä potentiaalisia sijoituskohteita ja hahmottelemalla erilaisia mahdollisia kehityskulkuja sekä omia toimenpiteitä niiden toteutuessa. Suurin osa ideoista ei koskaan etene toteutukseen eikä suurin osa mielessä hahmotelluista tapahtumista koskaan toteudu.

Usein tapahtuu jotain, mitä ei koskaan osannut kuvitella. Kun Kiina tammikuussa 2020 ilmoitti rajuista sulkutoimista koronaviruksen takia, muistan todenneeni kollegalleni, että vastaava ei koskaan onnistuisi länsimaisessa demokratiassa. Vain paria kuukautta myöhemmin työskentelin itse vaatehuoneeseemme rakentamassani etätyöpisteessä. Muuttuneeseen ympäristöön sopeutuminen on tärkeää, oli kyse sitten elämästä tai sijoittamisesta. 

Tee rohkeasti pieniä päätöksiä – harkitse suuria huolella

Älä tipu jyrkänteeltä. Neuvo toimii sekä elämässä että sijoittamisessa. Suuria päätöksiä kannattaa harkita huolella. Sijoittamisessa sellainen voi olla esimerkiksi varainhoitajan valinta tai sijoitussuunnitelman rakentaminen. Elämässä vastaavan kokoluokan päätös on esimerkiksi opiskelupaikan valinta.

Sen sijaan pieniä päätöksiä kannattaa tehdä rohkeasti. Pienestä päätöksestä ei koidu suurta harmia, jos se epäonnistuu. Jos se sen sijaan poikii jotain positiivista, sen pohjalle voi rakentaa jotain suurempaakin. Omalla kohdallani hetken mielenjohteesta tehty päätös lähteä viettämään iltaa kavereiden kanssa johti siihen, että tapasin vaimoni. Sijoittamisessa pieniä päätöksiä voivat olla esimerkiksi salkun kokoluokkaan verrattuna pienet, nk. satelliittisijoitukset. Jos ne eivät toimi, suuria tappioita ei pääse syntymään. Jos ne toimivat, positioita voi aina kasvattaa.

Huippu ja pohja on helppo tunnistaa jälkikäteen

Ylä- ja alamäet kuuluvat sekä elämään että sijoitusmarkkinoille. Jälkikäteen sekä huipun että pohjan tunnistaminen on helppoa, mutta hetkessä elettynä vaikeampaa. Aina voisi mennä vielä vähän paremmin kuin menee ja vastaavasti kriisin hetkellä tuntuu, että asiat menevät aina vain huonompaan suuntaan. Ylämäessä kannattaa siksi valmistautua ja varautua vastoinkäymisiin, alamäessä ei auta kuin kääntää katse pidemmälle horisonttiin ja luottaa seuraavaan käänteeseen.

Sijoittamisessa ajan kuluminen tasoittaa ylä- ja alamäet. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä suuremmalla todennäköisyydellä lyhyen aikavälin satunnaiset tapahtumat kumoavat toistensa vaikutukset. Ylä- ja alamäet kompensoivat toisiaan ja jäljelle jää pitkän aikavälin nouseva trendi. Aika on sijoittajan puolella.

Myös Irwin intoutuu tunnelmoimaan ajan kulumista kappaleensa loppupuolella:

Vain elämää, ei sen enempää,

Myös päivät nää, meiltä häviää,

Vain elämää, ei sen enempää,

Sun muistos koitan säilyttää. 

Entä mitä mahtaisi vastaavasti inflaation herkistämä salkunhoitaja hyräillä sijoitussalkulleen? Kenties jotain tämän suuntaista:

Vain elämää, ei sen enempää,

Myös kriisit nää, kohta häviää,

Vain elämää, ei sen enempää,

Sun ostovoimas koitan säilyttää.

Topias Kukkasniemi

Kommentit (1)
 
  • Kari Laaksonen 21.3.2023 9.36
     
    Taantumaa odotellaan, finanssikriisi kolkuttelee, sota, inflaatio. Harjoitus tekee mestarin ja ajoitus varakkaan. Voi olla että ensi vuonna on parempi hetki kuin nyt, mutta sitä ei kukaan tiedä. Oleellista on olla mukana varojensa puitteissa.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit