veronmaksajat.fi

Kaikki yhtiöt eivät yritä pelastaa maailmaa – ja se on ihan okei

Topias Kukkasniemi
Topias Kukkasniemi

Kestävä vauraus

Topias Kukkasniemi on Mandatum Asset Managementin täyden valtakirjan asiakassalkkujen seniorisalkunhoitaja, jota kiinnostaa etenkin maailmantalous ja vastuullinen sijoittaminen. Intohimoinen kestävyyslajien harrastaja, jolle myös vaurastuminen on maraton.

Voiko donitseja valmistavaan yritykseen sijoittaa vastuullisesti? Entä onko se kestävän kehityksen mukaista?

Aika ajoin minulta kysytään, miksi tämä tai tuo yritys on salkussanne, kun kerran sanotte sijoittavanne vastuullisesti. Kysymysten taustalla lienee ajatus siitä, että jos ollaan vastuullisia, niin pitäisi sijoittaa yrityksiin, jotka pelastavat maailman.

Sijoitamme toki sellaisiinkin yrityksiin, mutta ylipäätään suurin osa yrityksistä ei yritä pelastaa maailmaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat hyödyttömiä tai vahingollisia. Ajatellaan vaikkapa tilitoimistoja tai rengasvalmistajia.

Tilitoimistot ovat ehdottoman tarpeellinen osa toimivaa yhteiskuntaa, mutta ei maailmaa pelkällä kirjanpidolla pelasteta. Kumipyöristä ympäristöön puolestaan leviää mikromuovia, mutta puupyörillä liikkuva ambulanssi ei välttämättä ehtisi ajoissa potilaan avuksi.

Maailma on monimutkainen. Yrityskentän jakaminen niihin, joiden missiona on maailman pelastaminen, ja niihin, joiden missio se ei ole, on liian yksinkertainen jako mielekkään analyysin pohjaksi.

Jokaisella yrityksellä on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Ne voivat olla ympäristöön liittyviä, kuten kasvihuonekaasupäästöt tai uusiutuva energia, yhteiskuntaan liittyviä, kuten verotulot tai työpaikat, tai sosiaalisia, kuten tasa-arvon edistäminen tai kansanterveyden heikentäminen.

Sijoittajan tulee pyrkiä arvioimaan näitä vaikutuksia laaja-alaisesti. Vastuullisesti toimiva yritys puolestaan pyrkii lisäämään positiivia vaikutuksiaan, mikä monesti on myös edellytys taloudellisesti kannattavalle liiketoiminnalle, ja vähentämään negatiivisia vaikutuksia. Maailmaa parantavien ja pelastavien yritysten lisäksi vastuullisiin yrityksiin on siis luettava myös ne, jotka pyrkivät vähentämään toimintansa negatiivisia vaikutuksia. Siitähän kestävässä kehityksessä on kysymys.

Entäpä sitten ne donitsit? Eihän kukaan oikeastaan tarvitse donitseja, ja jos niiden voimalla voisi pelastaa maailman, Amerikan poliisivoimat olisivat jo tehneet sen. Voiko siis donitsien valmistaminen ja myyminen olla vastuullista ja kestävän kehityksen mukaista?

Nähdäkseni voi. Yritys voi valmistaa donitsit kestävästi tuotetuista raaka-aineista, pakata ne uusiutuviin materiaaleihin, pyrkiä vähentämään toimitusketjujensa ympäristövaikutuksia, markkinoida tuotteitaan vastuullisesti ja huolehtia asianmukaisista työskentelyolosuhteista ja henkilöstöstään.

Tämäntyyppisen yrityksen merkittävin positiivinen vaikutus yhteiskuntaan saattaa olla se, että yritys tarjoaa monille nuorille mahdollisuuden ensimmäiseen työpaikkaan, jossa pääsee opettelemaan asiakaspalvelua ja työelämän toimintatapoja. Siltikin lopputuloksena on kuitenkin vain sokeroitu, rasvainen munkkirinkilä, jonka lapsi syö suihinsa kaverinsa syntymäpäiväjuhlilla. Kohtuudella nautittuna tuotteella ei ole erityisen negatiivisia terveysvaikutuksia, mutta eipä se myöskään maailmaa pelasta.

Mielestäni tarkoituksemme ihmisinä ei kuitenkaan ole vain pelastaa maailmaa, vaan myös elää siinä. Ja donitsi silloin tällöin tekee elämästä makeampaa.

Topias Kukkasniemi

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit